Σε θρίλερ εξελίσσεται ο έλεγχος της αμερικανικής Γερουσίας με τους Ρεπουμπλικανούς να κερδίζουν 47 έδρες και τους Δημοκρατικούς 48 σε σύνολο 100 εδρών, σε αντίθεση με τη Βουλή των αντιπροσώπων, όπου προηγούνται καθαρά οι συντηρητικοί.

Με τις κάλπες των ενδιαμέσων εκλογών να έχουν κλείσει στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, ορισμένες από τις εκλογικές αναμετρήσεις που οι Ρεπουμπλικάνοι ήλπιζαν να κερδίσουν, πήγαν στα χέρια των Δημοκρατικών. Επομένως δεν επιβεβαιώθηκε το λεγόμενο "κόκκινο κύμα" των Ρεπουμπλικανών.

Σε μια σημαντική νίκη για τους Δημοκρατικούς, ο John Fetterman, κέρδισε την κούρσα της Πενσυλβάνια για μια θέση στη Γερουσία, νικώντας τον διάσημο τηλεοπτικό γιατρό Mehmet Oz (επιλογή την οποία στήριξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump) και δίνοντας τέλος σε μια από τις πιο δαπανηρές εκστρατείες της χρονιάς, καθώς και τα δύο κόμματα την αντιμετώπισαν ως πιθανό σημείο καμπής για τον έλεγχο της Γερουσίας.

Ο Fetterman θα διαδεχθεί τον γερουσιαστή Pat Toomey, έναν Ρεπουμπλικανό που επέλεξε να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του. "Είναι επίσημο. Θα είμαι ο επόμενος γερουσιαστής των ΗΠΑ από την Πενσιλβάνια", έγραψε στο Twitter ο Fetterman.

Οι πολιτείες των οποίων τα αποτελέσματα για τη Γερουσία δεν έχουν οριστικοποιηθεί είναι η Αριζόνα, η Νεβάδα, το Ουισκόνσιν, η Τζόρτζια και η Αλάσκα. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως στην Αλάσκα οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν συντριπτικό προβάδισμα, με την πολιτεία να αναμένεται να προστεθεί στη λίστα των κόκκινων θέσεων επίσημα μέσα στις επόμενες ώρες.

Η Βουλή με τάση προς το "κόκκινο"

Στη μάχη της Βουλής των Αντιπροσώπων των 435 εδρών, οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται με 198 έδρες και βρίσκονται πιο κοντά στην πλειοψηφία των 218 εδρών, ενώ ακολουθούν οι Δημοκρατικοί με 173.

Ο Kevin McCarthy, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο οποίος αναμένεται να γίνει πρόεδρος της Βουλής με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, δήλωνε νικητής νωρίς την Τετάρτη πριν γίνουν γνωστά τα πλήρη αποτελέσματα. Όμως ο γερουσιαστής Lindsey Graham αναγνώρισε σε συνέντευξή του στο NBC ότι τα αποτελέσματα "σίγουρα δεν ήταν ένα ρεπουμπλικανικό κύμα".

Οι έδρες στην απερχόμενη αμερικανική άνω Βουλή ήταν απόλυτα μοιρασμένες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους (50-50), με την αντιπρόεδρο Kamala Harris να έχει τη δυνατότητα με την ψήφο της να κόβει τον γόρδιο δεσμό σε περίπτωση ισοψηφιών.

Υπάρχουν ακόμη πολυάριθμες αναμετρήσεις που δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, και ορισμένες μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικής αμφισβήτησης.

Να σημειωθεί πως στις εκλογές για τους κυβερνήτες οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζουν επίσης προβάδισμα με 24, έναντι 21 των Δημοκρατικών. Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη στις πολιτείες "μπλε τείχος" του Μίσιγκαν, της Πενσυλβάνια και του Ουισκόνσιν.

Οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες Gretchen Whitmer του Μίσιγκαν και Tony Evers του Ουισκόνσιν επανεξελέγησαν, ενώ ο Josh Shapiro διαδέχθηκε έναν απερχόμενο Δημοκρατικό κυβερνήτη στην Πενσυλβάνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Edison Research.

Οι τρεις αυτές πολιτείες λειτούργησαν ως "μπλε τείχος" που βοήθησε τον πρόεδρο Joe Biden να νικήσει τον Donald Trump το 2020, όταν Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να ανατρέψουν αυτά τα αποτελέσματα.

Ο Ρεπουμπλικάνος Ron DeSantis επανεκλέγεται κυβερνήτης της Φλόριντα - Νίκη Abbott στο Τέξας

Ο Ρεπουμπλικάνος Ron DeSantis, δυνητικός αντίπαλος του Donald Trump στην κούρσα για το χρίσμα του GOP ώστε να είναι ο υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές του 2024, επανεξελέγη χθες Τρίτη κυβερνήτης στη Φλόριντα, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής σκληρής δεξιάς, επιβλήθηκε όπως αναμενόταν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με αντίπαλο τον Charlie Crist, πρώην Ρεπουμπλικάνο που άλλαξε κόμμα, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CNN.

Ο κ. DeSantis έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή πολλών από τις κοινωνικοπολιτικές μάχες στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αψηφώντας περιορισμούς για την αποτροπή της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τασσόμενος υπέρ νόμου που περιόριζε τη συζήτηση για ζητήματα της κοινότητας ΛΟΑΤ+ κ.λπ.

Στο Τέξας, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Greg Abbott κέρδισε μια τρίτη θητεία έναντι του Δημοκρατικού διεκδικητή Beto O'Rourke, πρώην βουλευτή των ΗΠΑ, ο οποίος έγινε εθνική φιγούρα των Δημοκρατικών μετά την οριακή ήττα του σε μια κούρσα για τη Γερουσία πριν από τέσσερα χρόνια και μια υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020.

O Maxwell Frost γίνεται ο πρώτος αντιπρόσωπος της "γενιάς Ζ"

Ο Maxwell Frost, Δημοκρατικός ηλικίας 25 ετών, έγινε χθες Τρίτη το πρώτο μέλος της "γενιάς Ζ" που θα καταλάβει έδρα στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς κέρδισε στη Φλόριντα έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Υποψήφιος σε περιφέρεια της Φλόριντας η οποία σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς, εκτιμάται πως κέρδισε την έδρα από τα δίκτυα CBS και CNN.

"Νικήσαμε", έγραψε με όλα τα γράμματα κεφαλαία και τέσσερα θαυμαστικά ο νέος βουλευτής. "Γράφτηκε ιστορία για τους πολίτες της Φλόριντας, για τη γενιά Ζ και για όλους όσοι πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον", πρόσθεσε.

Ο νεαρός Αφροαμερικανός, μεγαλωμένος από μητέρα που τον υιοθέτησε, κουβανικής καταγωγής, μάλλον θα ξεχωρίζει τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στους δεκάδες λευκούς με γκρίζα μαλλιά, που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος των μελών του αμερικανικού κοινοβουλίου: στην κάτω Βουλή, ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 58 έτη.

"Χρειαζόμαστε αυτή την αντιπροσώπευση στο Κογκρέσο", πολιτικούς που "μοιάζουν" με τους νέους της χώρας "και ξέρουν τι περνούν", δήλωνε τον Οκτώβριο ο κ. Frost στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέλος της "γενιάς Ζ", με άλλα λόγια των σημερινών εφήβων και νέων, ανήκει επίσης στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών. Προβάλλει μηνύματα όπως η ανάγκη να δοθεί αγώνας για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή, ενώ τονίζει ακόμη πως πρέπει να καταπολεμηθεί η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Ο νεαρός καταπιάστηκε με την πολιτική στα 15 του χρόνια, συγκλονισμένος όπως πολλοί συμπατριώτες του από τη σφαγή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ (Κονέτικατ) το 2012.

Έγινε αργότερα ένας από τους εθνικούς αντιπροσώπους της οργάνωσης March for Our Futures ("Πορεία για το μέλλον μας"), κινήματος που ιδρύθηκε μετά τη νιοστή σφαγή σε σχολείο, σε λύκειο στη Φλόριντα.

Στο Νιου Χάμσιρ, έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεκδικεί άλλη μια εκπρόσωπος της "γενιάς Ζ": η Karoline Leavitt, επίσης 25 ετών, υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων.

Μολονότι έχουν την ίδια ηλικία, οι δύο υποψήφιοι δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από πολιτική άποψη. Η λευκή, πιστή χριστιανή, παθιασμένη οπαδός του Donald Trump κυρία Leavitt συνηγορεί υπέρ της μείωσης των φόρων και της επιβολής αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα των ΗΠΑ.

Ένα άλλο εμπόδιο έσπασε στο Μέριλαντ, όπου ο Δημοκρατικός Wes Moore έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός υποψήφιος της πολιτείας που κέρδισε τις εκλογές για κυβερνήτης.

Προς νέο ρεκόρ για αριθμό γυναικών στη θέση κυβερνήτη

Η Δημοκρατική Γενική Εισαγγελέας της Μασαχουσέτης, Maura Healey, έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο ανώτατο αξίωμα της πολιτείας αυτής και θα είναι επίσης η πρώτη ανοιχτά LGBT κυβερνήτης της χώρας.

Οι γυναίκες και των δύο κομμάτων πέρασαν μια καλή βραδιά, καθώς ένας αριθμός ρεκόρ γυναικών θα κατέχει το αξίωμα του κυβερνήτη όταν όλες ορκιστούν. Θα μπορούσαν να υπάρξουν έως και 12 γυναίκες κυβερνήτες, από το σημερινό ρεκόρ των εννέα.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν για τελευταία φορά πριν από 20 χρόνια, η Δημοκρατική κυβερνήτης Kathy Hochul επιβίωσε της πρόκλησης του Ρεπουμπλικανού Lee Zeldin, ο οποίος έκανε σκληρή εκστρατεία στο θέμα της εγκληματικότητας. Η Hochul, πρώην αντικυβερνήτης που ανέβηκε όταν παραιτήθηκε ο πρώην κυβερνήτης Andrew Cuomo, έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στη θέση αυτή στη Νέα Υόρκη.

Η Ρεπουμπλικανή Sarah Huckabee Sanders, η οποία ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου του Trump, εξελέγη η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Άρκανσο.

Αλλά στη Τζόρτζια, η Δημοκρατική Stacey Abrams ηττήθηκε από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Brian Kemp σε μια επανάληψη της κούρσας τους το 2018. Η ισχυρή πορεία της Abrams πριν από τέσσερα χρόνια την έκανε αστέρι των Δημοκρατικών σε εθνικό επίπεδο, αλλά ο Kemp προηγούνταν με σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες με καταμετρημένο το 96% των προβλεπόμενων ψήφων.

Από: TheToc.gr