Ο Zelensky βγήκε κερδισμένος από το ταξίδι στις ΗΠΑ

"Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία", είπε ο Zelensky. "Είναι μια επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια".

Γράφει: Esquire Editors 23 Δεκεμβρίου 2022

Ντυμένος με την κλασική στρατιωτική περιβολή του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky αναφέρθηκε σε όλα εκείνα που θα περίμενε κανείς στην ομιλία του ενώπιον μιας κοινής συνόδου του ομοσπονδιακού Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η Ουκρανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας παγκόσμιας μάχης ενάντια στον αυταρχισμό. Η αποτυχία στο να νικηθεί εδώ και τώρα ο Vladimir Putin θα αφήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους αντιμέτωπους με ένα ακόμη πιο απειλητικό μέλλον. "Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία", είπε ο Zelensky. "Είναι μια επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια". Ο Zelensky απηύθυνε έκκληση για περισσότερη αμερικανική βοήθεια, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία γίνεται ένας ζοφερός αγώνας οικονομικής και στρατιωτικής αντοχής - και καθώς οι προοπτικές γύρω από τη βοήθεια των ΗΠΑ γίνονται λιγότερο βέβαιες.

Φάσεις

Οι πόλεμοι έχουν φάσεις, ακόμα κι αν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους είναι περίπλοκο να καθοριστούν. Η πρώτη φάση αυτού του πολέμου είδε την Ουκρανία να διατηρεί την ανεξαρτησία της, επιζώντας από μια ρωσική επίθεση σε πολλαπλά μέτωπα. Στη δεύτερη φάση, η Ουκρανία άρχισε να εκκαθαρίζει τις ρωσικές δυνάμεις από το έδαφός της, με μεγάλα κέρδη στα ανατολικά και τα νότια.

Και στις δύο φάσεις, η υποστήριξη των ΗΠΑ παρείχε αναμφισβήτητα το κρίσιμο περιθώριο επιτυχίας, προβλέποντας ρωσικές επιθέσεις, παρέχοντας χρήματα και όπλα που χρειάζονταν, ακόμη και βοηθώντας στην επίθεση του Κιέβου γύρω από το Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο. Τώρα έρχεται μια διαφορετική φάση και η ξένη βοήθεια δεν θα είναι λιγότερο ζωτικής σημασίας.

Αυτή η φάση είναι προς το παρόν θολή: δεν είναι ξεκάθαρο ποια πλευρά θα έχει την πρωτοβουλία ή το πλεονέκτημα. Η Ουκρανία ελπίζει ότι η απελευθέρωση της Χερσώνας ήταν περισσότερα ένα προοίμιο παρά ένα αποκορύφωμα - ότι μπορεί να συνεχίσει να χτυπά τις ρωσικές δυνάμεις που, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι αξιοθρήνητα ανεπαρκώς εξοπλισμένες για τον χειμώνα.

Οι Ρώσοι, ωστόσο, υπό τον στρατηγό Sergey Surovikin, προετοιμάζουν πολυεπίπεδες άμυνες και αυξάνουν τον αριθμό των στρατιωτών τους με νέες στρατολογίες. Η Μόσχα πιθανόν να εξαπολύσει νέες επιθέσεις το νέο έτος. Μέχρι τότε, επιδιώκει να συντρίψει την οικονομία και την εθνική βούληση της Ουκρανίας, καταστρέφοντας τις ενεργειακές της υποδομές. Αυτή είναι μια στρατηγική αργής και αδυσώπητης βαναυσότητας: μετά από μήνες επιμονής ότι η νίκη ήταν κοντά, ο Putin παραδέχεται τώρα ότι ο πόλεμος του θα είναι μακρύς και υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν δεσμεύεται από "κανέναν περιορισμό" στις στρατιωτικές δαπάνες γι’ αυτόν.

Αγώνας αντοχής

Πράγματι, αυτή η σύγκρουση αψήφησε τις καθαρές διακρίσεις μεταξύ πολέμων κινήσεων και πολέμων φθοράς, μεταξύ του είδους των πολέμων που θα μπορούσαμε να περιμένουμε στον 21ο αιώνα και εκείνων που γνώρισε ο κόσμος τον 20ο. Η αντεπίθεση της Ουκρανίας στα ανατολικά έμοιαζε με blitzkrieg τύπου Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η συνεχιζόμενη ρωσική εκστρατεία γύρω από το Μπαχμούτ μοιάζει περισσότερο με το Passchendaele ή το Somme. Ο πόλεμος παρουσίασε drones υψηλής τεχνολογίας, HIMARS και τώρα πυραύλους Patriot. Έχει επίσης περιλάβει βουνά από βλήματα πυροβολικού σχετικά χαμηλής τεχνολογίας. Κανείς δεν ξέρει πώς θα τελειώσει, ωστόσο η επόμενη χρονιά θα δοκιμάσει την αντοχή και των δύο πλευρών.

Η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει σε λειτουργία την απομονωμένη, υπό κυρώσεις οικονομία της, εν μέρει βασιζόμενη περισσότερο σε άλλα κράτη-παρίες ανά τον κόσμο. Η Ουκρανία πρέπει να αποτρέψει τα ρωσικά χτυπήματα στις υποδομές της να ανοίξουν έναν "κρατήρα" στην οικονομία της και να εξαντλήσουν την αεράμυνά της, πράγμα που θα σήμαινε περισσότερα χρήματα και στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.