5 συμβολικές στιγμές από την επίσκεψη Zelensky στις ΗΠΑ

Ο λόγος που φόρεσε μπλούζα σε λαδί χρώμα και οι ιστορικές αναφορές στην ομιλία του στο Κονγκρέσο που δεν πέρασαν απαρατήρητες.

Esquire Team
Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 22 Δεκεμβρίου 2022

Χθες Τετάρτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky απευθύνθηκε με τον παθιασμένο λόγο του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, από το βήμα που του δόθηκε στο Καπιτώλιο, κατά την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ μετά από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του. Έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Joe Biden στον Λευκό Οίκο, έτυχε θερμής υποδοχής και από τα μέλη της Γερουσίας, ενώ η επίσκεψή του είχε και κάποια συμβολικά στοιχεία.

Η μπλούζα που φόρεσε

Ο Zelensky φόρεσε ένα φούτερ σε στρατιωτικό πράσινο χρώμα, ενώ όλοι οι νομοθέτες γύρω του ήταν ντυμένοι με κοστούμια. Σε συνδυασμό με το κάργκο παντελόνι και τις μπότες του, αυτή του η επιλογή αποτέλεσε υπενθύμιση ότι η Ουκρανία βρίσκεται ακόμη σε πόλεμο.

Η χρονική στιγμή της επίσκεψής του 

Δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και ο Winston Churchill, όταν επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο μερικές εβδομάδες μετά από την επίθεση της Ιαπωνίας στο Pearl Harbor, που σήμανε την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Δεκεμβρίου 1941.

Είπε μία ρήση του Franklin D. Roosevelt

Ο Zelensky ενσωμάτωσε στην ομιλία του στο Κογκρέσο μία διάσημη ρήση από έναν λόγο που είχε δώσει ο Roosevelt, μία ημέρα μετά τον βομβαρδισμό του Pearl Harbor: "Ασχέτως του πόσο χρόνο θα μας πάρει για να ξεπεράσουμε αυτή την προσχεδιασμένη εισβολή, ο αμερικανικός λαός, καθώς είναι ηθικά δίκαιο, θα κερδίσει με μια νίκη απόλυτη". Στη συνέχεια, ο Zelensky πρόσθεσε: "Ο ουκρανικός λαός θα κερδίσει επίσης, απόλυτα".

Χάρισε στο Κογκρέσο μία ουκρανική σημαία μάχης

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο Zelensky παρουσίασε στη Nancy Pelosi μία ουκρανική σημαία, υπογεγραμμένη από Ουκρανούς στρατιώτες που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή. Η συγκεκριμένη σημαία ήταν ένα σύμβολο νίκης.

Η σύγκριση με τη Μάχη των Αρδεννών 

Ο Zelensky έκανε μία ακόμα σύγκριση με τον ρόλο της Αμερικής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επικαλούμενος τη Μάχη των Αρδεννών. Είπε, χαρακτηριστικά: "Ακριβώς όπως οι γενναίοι Αμερικανοί στρατιώτες, που αντιστάθηκαν στις δυνάμεις του Hitler κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων του 1944, έτσι και οι γενναίοι Ουκρανοί στρατιώτες κάνουν το ίδιο απέναντι στις δυνάμεις του Putin αυτά τα Χριστούγεννα".

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.