Τι μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του Donald Trump για τις επόμενες αμερικανικές εκλογές

Μήπως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον Donald Trump από το να προεδρεύσει, ακόμα και μέσα από της φυλακής τα σίδερα;

Ο Donald Trump ισχυρίστηκε ότι υπόκειτο η σύλληψή του την Τρίτη, αλλά μέχρι στιγμής δεν του ασκηθεί ποινική δίωξη. Γιατί, όμως; Σύμφωνα με αναφορές, το όλο σκηνικό είχε να κάνει με έρευνα της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης η οποία σχετίζεται με τον χρηματισμό της πορνοστάρ Stormy Daniels λίγο πριν από τις εκλογές του 2016 - να θυμίσουμε ότι η Daniels υποστήριζε τότε πως είχε ερωτική σχέση με τον, πλέον, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Της φυλακής τα σίδερα είναι για τον Donald Trump

Πέρα από αυτόν τον λόγο υπάρχουν όμως και άλλοι που θα μπορούσαν να στείλουν τον Trump στη φυλακή. Όπως η έρευνα του ίδιου γραφείου για τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά και οι υποθέσεις περί φορολογικής απάτης, παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων και συνωμοσίας. Επίσης, εις βάρος του υπάρχουν ομοσπονδιακές έρευνες για απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην ιδιωτική του κατοικία και για τον ρόλο του στην υποκίνηση των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου (εισβολή στο Καπιτώλιο), αλλά και μία ακόμα έρευνα της πολιτείας της Τζόρτζια σχετικά με το αν παρενέβη ή όχι, με τρόπο που να συνιστά αδίκημα, στις εκλογές του 2020 στην εν λόγω πολιτεία.

Προς το παρόν, παραμένει ασύλληπτος. Αν, όμως, όντως του απαγγελθούν κατηγορίες, συλληφθεί και, πιθανώς, βρεθεί στις φυλακές, νομικά, θα είναι σε θέση να βάλει υποψηφιότητα στις εκλογές των ΗΠΑ και, σε περίπτωση που εκλεγεί, να γίνει ξανά πρόεδρος της χώρας;

Ο ειδικός σε θέματα εκλογικού δικαίου Stanley Brand δήλωσε στο PolitiFact πως αν βρίσκεται απλώς υπό δίωξη δεν υπάρχει τίποτα που να τον εμποδίζει όχι μόνο από το να κατέβει για πρόεδρος αλλά και να γίνει. Επίσης, δεν υπάρχει απαγόρευση ούτε για τους καταδικασμένους εγκληματίες από το να είναι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, αν και σε ορισμένες πολιτείες τους απαγορεύεται το να ψηφίσουν. 

Υπάρχει μόνο ένα μετεμφυλιακό νομοθέτημα που απαγορεύει σε κάποιον να κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα εάν έχει εμπλακεί σε εξέγερση ή επανάσταση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών (π.χ. όπως αυτή στο Καπιτώλιο). Αυτό, είναι το μόνο που μπορεί να τον εμποδίσει.

Κι αν μπει στη φυλακή; Το δικαίωμα της διοίκησης μιας χώρας είναι από τα λίγα που δεν αφαιρούνται από τους φυλακισμένους. Αν, λοιπόν, ο Trump επιβιώσει από τυχόν νομικές αμφισβητήσεις της υποψηφιότητάς του, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να τον εμποδίζει να υπηρετήσει τη θητεία του, εφόσον εκλεγεί, ακόμα και μέσα από τη φυλακή. 

Από: Esquire US

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".