Αποφασισμένος να ξεριζώσει τις νησίδες αναχρονισμού στο κράτος που υπονομεύουν την κοινωνία και τους πολίτες δηλώνει o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αποκλειστική συνέντευξή του στον διευθυντή του Capital.gr Σπύρο Δημητρέλη. "Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Και θα γίνουν. Η αξιολόγηση παντού είναι από τους βασικούς στόχους της επόμενης τετραετίας, με ανταμοιβή για εκείνους που αποδίδουν καλύτερα", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Για τη δεύτερη 4ετία, εφόσον τον εμπιστευτούν εκ νέου οι πολίτες, ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι θα είναι πιο δυναμική και παραγωγική σε σχέση με την πρώτη. "Είμαστε έτοιμοι αν μας εμπιστευθούν οι πολίτες, να ξεκινήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη. Πιστεύω ακράδαντα λοιπόν ότι η 2η τετραετία θα είναι ακόμη πιο παραγωγική. Θα είναι μια 4ετία ακόμη μεγαλύτερων αλλαγών προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας, ιδιαίτερα της νέας γενιάς", τονίζει ο Πρωθυπουργός.

Στο πεδίο της οικονομίας εμφανίζεται βέβαιος ότι εφόσον εκλεγεί εκ νέου η Νέα Δημοκρατία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα θα είναι ζήτημα μερικών μηνών ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις που έχει δώσει για την οικονομία και τα εισοδήματα είναι απολύτως συμβατές με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Αυτό δεν ισχύει, σημειώνει, για τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα που εφόσον εφαρμοστούν θα οδηγήσουν τη χώρα σε οικονομικές περιπέτειες και μεγάλο πισωγύρισμα με μεγάλο κόστος για τους πολίτες.

Στο πεδίο των εθνικών θεμάτων και στις πιθανότητες προσέγγισης μετά τις εκλογές και στις δυο χώρες τονίζει ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συζητήσει άλλα θέματα πέραν της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Και τονίζει στέλνοντας μήνυμα προς τη γειτονική Τουρκία: "Δεν υπάρχει τίποτα προς συζήτηση με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τα σύνορα και την κυριαρχία. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα. Αυτή η θεμελιώδης προϋπόθεση πρέπει να γίνει αποδεκτή εάν θέλουμε να προσδιορίσουμε τι είναι πραγματικά προς συζήτηση".

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Διευθυντή του Capital.gr Σπύρο Δημητρέλη

>Κύριε Πρόεδρε, απέχουμε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από τις εθνικές εκλογές και η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν τα προγράμματά τους για την οικονομία και τα εισοδήματα των πολιτών. Σας ανησυχεί το γεγονός ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε μια λογική πλειοδοσίας που στο τέλος θα την πληρώσει η οικονομία και οι ίδιοι οι πολίτες; Άλλωστε η χώρα, όπως γνωρίζετε, έχει πληρώσει πολύ ακριβά τον λεγόμενο δημοσιονομικό λαΪκισμό.

Να ξεκαθαρίσω από την αρχή, ότι η πολιτική μου διαδρομή σε καμία περίπτωση δεν είναι ταυτισμένη με πλειοδοσία υποσχέσεων. Αυτό που υπόσχομαι το έχω ζυγίσει πολύ καλά και ξέρω ότι μπορώ να το κάνω. Κι αυτό που λέω δεν είναι μόνο λόγια. Το ξέρουν οι πολίτες αυτά τα 4 χρόνια. Αυτά που υποσχέθηκα τα έκανα, παρά τις εξωγενείς κρίσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε: Πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση. Δεν χρησιμοποίησα τις κρίσεις ως δικαιολογία για να μην είμαι συνεπής. Ό,τι είπαμε το κάναμε.

Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, -γιατί πρόγραμμα δεν τις λες- το πρόγραμμα μας, δεν υπερβαίνει σωρευτικά τα 8-9 δισ. ευρώ την τετραετία και περιλαμβάνει μέτρα ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν. Αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, αναπτύσσεται σε πέντε κεφάλαια -την παραγωγική, την κοινωνική, την πράσινη και ψηφιακή, τη δίκαιη και την ισχυρή Ελλάδα- και έχει έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο.

Οι υποσχέσεις που μοιράζει ο κ. Τσίπρας για την επόμενη τετραετία  υπερβαίνουν τα 83 δις ευρώ. Ξεπέρασε ακόμη και τον εαυτό του. Τα όσα παρουσιάζει ο κ.Τσίπρας σαν πρόγραμμα  συνιστούν μια εξωπραγματική έκθεση ιδεών που εάν ποτέ υλοποιούνταν θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση των φόρων, σε αδυναμία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και εποπτείας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τελικά  σε νέα μνημόνια και χρεοκοπία. Με μια φράση, θα οδηγούσε δεύτερη φορά στη συμφορά.

Η επιλογή ανάμεσα στα δύο κόμματα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας είναι, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετικά σαφής: θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια πορεία όπου έχουμε πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη, όπου τα μέσα εισοδήματα έχουν βελτιωθεί παρά το γεγονός ότι επλήγησαν από τον πληθωρισμό, όπου πετύχαμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνολικά η οικονομία πηγαίνει, ξεκάθαρα, πολύ καλύτερα ή θα μπούμε ξανά σε περιπέτειες όπως αυτές που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν;

Η συνέχεια στο Capital.gr