H ενδιαφέρουσα ζωή του Joe Biden πριν από τον Λευκό Οίκο

Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του πλανητάρχη, ρίχνουμε μια ματιά στα γεγονότα που τον καθόρισαν.

O Joe Biden αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις τον τελευταίο καιρό, τόσο εγχώριες, όσο και παγκόσμιες, ενώ ταυτόχρονα βάλλεται από αντιπάλους, αλλά και από "συμμάχους" του. Δεν είναι καλή περίοδος για εκείνον. Ωστόσο, σήμερα γιορτάζει τα 81α του γενέθλια. Α ναι, τον πολεμούν και για αυτό. Όχι για τα γενέθλια, για την ηλικία του.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ έχει διχάσει την παγκόσμια κοινότητα και ακόμη και κοντινοί του σύμβουλοι βλέπουν ότι δεν είναι καλή η κατάσταση για εκείνον, ενώ, φυσικά, το ότι ο Trump (υπενθυμίζουμε ότι είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, παρά τις κατηγορίες εις βάρος του) συνεχίζει "να τον αγνοεί" επιδεικτικά και μάλιστα, από ό,τι φαίνεται επίτηδες, αποτελεί "το κερασάκι στην τούρτα".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ όμως δεν έχει περάσει εύκολη ζωή. Από το bullying των παιδικών του χρόνων και τις τραγωδίες που του έχουν χτυπήσει την πόρτα, μέχρι και τα σημερινά 81α του γενέθλια, συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να αντιστέκεται.

Τα χρόνια της νιότης

Στο μεταπολεμικό Σκράντον της Πενσυλβάνια, ένα ατίθασο παιδί από την Ιρλανδία ονόματι Joseph Robinette Biden Jr., ή αλλιώς Joey, ανήκε σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης. Γεννημένος στις 20 Νοεμβρίου του 1942, η πρώιμη ζωή του Biden σημαδεύτηκε από δυσκολίες, όμως ο ίδιος επέδειξε ανθεκτικότητα και διάθεση να ξεπεράσει τις αντιξοότητες.

Κατά την παιδική του ηλικία ο Biden πάλευε με ένα σοβαρό τραυλισμό, υπομένοντας τους χλευασμούς των νταήδων και το βάρος της ντροπής. Δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα. Το πείσμα του ήταν τέτοιο που του άρεσε να θέτει στόχους άπιαστους. Ήταν μόλις 10 ετών όταν για ένα στοίχημα των 5 δολαρίων σκαρφάλωσε σε ένα επικίνδυνο βουνό από σχιστόλιθο, όχι για τα χρήματα, αλλά για μια γεύση "αθανασίας". Αυτό το πνεύμα, που ακονίστηκε μέσα από προσωπικές μάχες, έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν του χαρακτήρα του Biden.

Το 1953, η οικογένεια Biden μετακόμισε στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέαρ, όπου ο Joe ο πρεσβύτερος εργαζόταν ως πωλητής αυτοκινήτων. Παρά τις προκλήσεις, ο Joe Jr. ευδοκίμησε στην Ακαδημία Archmere, χρησιμοποιώντας τον αθλητισμό για να αποσπάσει την προσοχή από τον τραυλισμό του. Η ανθεκτικότητα και η μεταμόρφωσή του του χάρισαν το παρατσούκλι "Χέρια (Hands)", αντικαθιστώντας τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς του παρελθόντος.

Η αρχή της πολιτικής του ζωής και η τραγωδία

Το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ κάλεσε τον Biden το 1961 για να φοιτήσει στη νομική σχολή και τότε ήταν που μπόρεσε επιτέλους να φανταστεί τον εαυτό του ως αξιοσέβαστη δημόσια προσωπικότητα στο μέλλον. Μια καλοκαιρινή δουλειά ναυαγοσώστη τον εξέθεσε στις έντονες φυλετικές ανισότητες της Αμερικής, καλλιεργώντας μια βαθιά συνειδητοποίηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Το 1966, ο Biden παντρεύτηκε τη Neilia Hunter και το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά: τον Beau, τον Hunter και τη Naomi (Amy). Τέσσερα χρόνια αργότερα, μπήκε στη ζωή του η πολιτική, κερδίζοντας μια θέση στο συμβούλιο της κομητείας του Νιου Καστλ. Ακολούθησε η τολμηρή υποψηφιότητα για τη Γερουσία το 1972, με αποκορύφωμα την τραγική τροπή των γεγονότων, όταν ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στοίχισε τη ζωή στη σύζυγό του, Neilia και την κόρη τους, Amy.

Απτόητος ο Biden συνέχισε, ορκίστηκε στη Γερουσία με την υποστήριξη της οικογένειας και των συναδέλφων του. Στις αρχές της καριέρας του στη Γερουσία, αντιτάχθηκε με σφοδρότητα στις ενέργειες του Προέδρου Nixon, θέτοντας τις βάσεις για το μέλλον του ως εξέχουσα εθνική προσωπικότητα.

Η αδικία εις βάρος της Anita Hill

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Γερουσία, ο Biden προέδρευσε στις ακροάσεις επιβεβαίωσης των δικαστών, διεκπεραιώνοντας αμφιλεγόμενες μάχες, όπως η απόρριψη του διορισμού του Robert Bork και οι πολωτικές ακροάσεις της Anita Hill και του Clarence Thomas, το 1991.

Κατά τη διάρκεια των εν λόγω ακροάσεων το 1991, ο Biden απέτυχε να διεξάγει πλήρη έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του Thomas. Η επιτροπή κάλεσε την κατήγορο του Thomas, την Anita Hill, να καταθέσει, η οποία έδωσε λεπτομερή περιγραφή της κακοποιητικής συμπεριφοράς του, αλλά ο Biden δεν επέτρεψε την επιβεβαιωτική κατάθεση άλλων μαρτύρων. Από τότε που ο ακραιφνώς συντηρητικός Thomas τη γλίτωσε, οι φιλελεύθεροι επικρίνουν τον Biden ότι "έκλεισε" τις ακροάσεις προτού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την παρενόχληση. Όταν ο αμφιλεγόμενος χειρισμός του στις ακροάσεις έγινε θέμα σχολιασμού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2019, ο Biden δήλωσε στο ABC News ότι "η Hill δεν έτυχε καλής μεταχείρισης. Αναλαμβάνω την ευθύνη γι' αυτό". 

Σταθερός υποστηρικτής της σκληρής κατά του εγκλήματος νομοθεσίας, ο ρόλος του Biden στο ομοσπονδιακό νομοσχέδιο για την εγκληματικότητα του 1994 εξελίχθηκε σε επίμαχο σημείο κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών το 2020. Παρ' όλα αυτά, η μετέπειτα δέσμευσή του σε θέματα των γυναικών, που αποδεικνύεται από τον νόμο του για την έμφυλη βία, κατέδειξε την αφοσίωσή του στη διόρθωση των λανθασμένων χειρισμών του παρελθόντος.

Η εξωτερική πολιτική και ο ρόλος του ως αντιπρόεδρος του Obama

Η οξυδέρκεια του Biden σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ξεδιπλώθηκε κατά τη διάρκεια των 36 χρόνων του στη Γερουσία, με αποκορύφωμα τον σημαίνοντα ρόλο του ως προέδρου - τακτικού μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Παρά τις περιστασιακές αντιπαραθέσεις, η δέσμευσή του με παγκόσμιους ηγέτες και η υπεράσπιση των ανθρωπιστικών προσπαθειών άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα του.

Το αποκορύφωμα της πολιτικής διαδρομής του Biden ήρθε το 2008, όταν ο Barack Obama τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του. Η στενή συνεργασία τους, που ονομάστηκε "αδελφική σχέση" από τα μέσα ενημέρωσης, οδήγησε τον Biden να διαδραματίζει καίριους ρόλους σε εξωτερικές και εσωτερικές υποθέσεις. Η ανθεκτικότητα, η πολιτική του δεινότητα και η οικογενειακή του αφοσίωση τον έκαναν αγαπητό στον Obama, με τον πρόεδρο να τον τιμά με το Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Μετά την αντιπροεδρία, ο Biden αντιμετώπισε προσωπικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του γιου του, Beau, το 2015. Παρά το γεγονός ότι σκέφτηκε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2016, η οικογενειακή τραγωδία και η συμβουλή του Obama τον κράτησαν σε απόσταση μέχρι το 2019, όταν εν τέλει ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά στη δημόσιας υπηρεσία, το ταξίδι του Biden από το Σκράντον στον Λευκό Οίκο αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας, της αφοσίωσης και της ακλόνητης δέσμευσης προς τον αμερικανικό λαό. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr