Στις 26 Μαΐου για την Ελλάδα και από τις 23 του ίδιου μήνα για κάποιες από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθούν οι ένατες κατά σειρά Ευρωεκλογές από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός στα τέλη των 70s. Δυστυχώς, τουλάχιστον για τη χώρα μας, οι συγκεκριμένες εκλογές εύκολα κρίνονται ως εκείνες με το μικρότερο ενδιαφέρον από τους ψηφοφόρους. Σχεδόν πάντα λειτουργούν ώς μία ανεπίσημη δημοσκόπηση για το ποιος θα αναδειχθεί νικητής στις επόμενες εθνικές εκλογές. Χάνουμε, με άλλα λόγια, το δάσος καθώς ρίχνουμε όλο το βάρος στο δέντρο.

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι πολύ συχνά δεν ξέρουμε γιατί, που και πώς ψηφίζουμε σε αυτές τις εκλογές που σε μεγάλο βαθμό κρίνουν την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολουθούν μερικές απαντήσεις σε εύλογες ερωτήσεις που όλοι έχουμε κάνει στον εαυτό μας μέσα από τα χρόνια.  

Κάθε πότε γίνονται οι Ευρωεκλογές; Κάθε πέντε χρόνια.

Πόσους σταυρούς βάζω; Αυστηρά από 0 έως 4 σταυρούς. Αν βάλεις περισσότερους, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο. Αν αντί για σταυρό βάλεις Χ πάλι θεωρείται άκυρο.

Τι ώρα μπορώ να ψηφίσω; Αυτήν την Κυριακή, 26 Μαΐου, τα εκλογικά κέντρα θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 έως τις 19:00.

Που μπορώ να μάθω σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζω; Πατώντας σε αυτό εδώ το link του Υπουργείου Εσωτερικών και συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία μαθαίνεις γρήγορα κι εύκολα που ακριβώς ψηφίζεις.

Οι Ευρωβουλευτές εκλέγονται με βάση τα κράτη; Ναι, ενώ όμως στην Ελλάδα και τη Γερμανία εκλέγονται από όλη την επικράτεια των χωρών, στην περίπτωση της Ιταλίας οι Ευρωβουλευτές εκλέγονται από διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας.

Πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα; Συνολικά 21. Ο αριθμός τους είναι ανάλογος του πληθυσμού των κρατών, γι' αυτό και η Γερμανία εκλέγει 96 Ευρωβουλευτές.

Η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι υποχρεωτική; Ανάλογα το κράτος. Στην περίπτωση όμως της Ελλάδα, της Βουλγαρίας και του Βελγίου, ναι είναι. Φυσικά, στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια είναι κοινό μυστικό πως παρ' ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική, σχεδόν κανείς ποτέ δεν έχει υποστεί κυρώσεις για τη μη προσέλευσή του.

Είναι ο τρόπος εκλογής των Ευρωβουλευτών κοινός σε όλη την Ευρώπη; Όχι, διαφορετικά μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης έχουν διαφορετικά συστήματα. Σε κάποιες χώρες τα κόμματα έχουν επιλέξει από πριν τους υποψηφίους που θα εκλεγούν (κάπως, δηλαδή, σαν το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας των Βουλευτικών Εκλογών), σε άλλες όπως η Ελλάδα υπάρχει σταυροδότηση ενώ, τέλος, υπάρχουν και χώρες που οι ψηφοφόροι μπορούν να διαλέξουν υποψηφίους Ευρωβουλετές με σειρά προτίμησης.

Πότε έγιναν οι πρώτες Ευρωεκλογές; Οι πρώτες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβαν χώρα το 1979 με το ποσοστό προσέλευσης να αγγίζει το 62%. Το 2014 το ποσοστό ήταν μόλις 42% σε μία εκλογική αναμέτρηση που, τελικά, πρώτα από όλα χαρακτηρίστηκε από την αποχή.

Πώς γκρουπάρονται οι Ευρωβουλευτές; Υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές ομάδες ανάλογα με την ιδεολογία (Κεντροδεξιά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Ευρωσκεπτικιστές κλπ.). Οι θέσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίζονται από την ομάδα που ανήκουν.

Τελικά, τι ακριβώς κάνουν οι Ευρωβουλευτές; Οι κύριες αρμοδιότητές τους είναι να ψηφίζουν (ή να καταψηφίζουν) νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εγκρίνουν (ή να μην εγκρίνουν) τον ετήσιο προϋπολογισμό της, σε συνδυασμό πάντα με το Συμβούλιο Υπουργών των κρατών μελών. Τέλος συμμετέχουν στην εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής (Κομισιόν).