Viktor Orban, ετών 59, ένας από τους νεότερους πολιτικούς που ανέβηκαν ποτέ σε ευρωπαϊκό προεδρικό θώκο (ήταν μόλις 35 ετών), ένας πολύπειρος και λαοφιλής αρχηγός του κόμματος Fidesz , ένας άνθρωπος ακραίων θέσεων και ιδιαίτερα ρατσιστικών τοποθετήσεων. Αυτά, μέχρι χθες, όταν και ο νυν πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απέκτησε, μέσω ενός ψηφίσματος, εξουσίες δικτάτορα (επί της ουσίας) για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση του κορονοϊού - ή με άλλα λόγια έκανε το όνειρο του κάθε ακροδεξιού πραγματικότητα.

"Ο Viktor Orban υποσχέθηκε ότι θα κάνει χρήση των υπερεξουσιών που του δόθηκαν με σύνεση και λογική" μεταδίδει το BBC, για να συνεχίσει λέγοντας ότι Peter Jakab, αρχηγός του κόμματος Jobbik που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, δήλωσε ότι η ουγγρική δημοκρατία τελεί επίσημα και με τον νόμο σε καραντίνα. Σημαντική σημείωση: Όταν ακόμα και το Jobbik που δε διακρίνεται για τις "δημοκρατικές" του φαίνεται να εξανίσταται, τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά.

Ο Orban απεχθάνεται μετά βδελυγμίας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Η απόφαση της Δευτέρας φαίνεται να ταλανίζει την πολιτική ζωή της Ουγγαρίας με δεκάδες χιλιάδες υπογραφές να συγκεντρώνονται εναντίον της. Κακά τα ψέματα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι (α) μεγάλο μέρος του κόσμου συμφωνεί με τα δρακόντεια μέτρα που λαμβάνει ο Orban και (β) ότι η δημοτικότητά του παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Όχι, βέβαια, ότι αυτό τον κάνει λιγότερο πιθανό δικτάτορα από ότι είναι. Δε θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία.   

Ο Orban απεχθάνεται μετά βδελυγμίας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι εικόνες με Ούγγρους φωτορεπόρτερ να κλοτσούν άτυχους ρακένδυτους ανθρώπους λες και είναι σκυλιά αποτελούν σε μεγάλο βαθμό προϊόν δικών του πολιτικών. Κοιτώντας τα πράγματα απ' έξω, νιώθεις ώρες ώρες ότι η πλειονότητα των Ούγγρων ψηφοφόρων έχει κατρακυλήσει σε λογικές και πολιτικές που φλερτάρουν με φασιστικές συμπεριφορές. Ίσως, βέβαια, πολλές φορές και τα Μέσα μένουν στην επιφάνεια. Ίσως, και όχι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παραμένουν χαρακτηριστικά τα όσα είχε πει ο Zeid Raad Al Hussein, Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον ΟΗΕ, το 2018: "Είναι καιρός να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια σε νταήδες όπως ο κος Orban. Ναι, όντως αποκάλεσα τον ολοένα και πιο αυταρχικό -αν και δημοκρατικά εκλεγμένο- Viktor Orban ρατσιστή και ξενοφοβικό". Γιατί, τώρα, είχε συμβεί αυτό; Ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι δε θέλει μία multi-culti Ουγγαρία. Κάτι που επαναλαμβάνει συχνά πυκνά από τότε.

Ο Donal Trump χτυπά φιλικά σε ρυθμό "πατ-πατ" τον ώμο του Orban, την ίδια ώρα που εκείνος φροντίζει να εκθειάζει τον ανεκδιήγητο και επικίνδυνο Πρόεδρο της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, ο οποίος έχει γίνει διεθνής περίγελος με τις δηλώσεις και τις αποφάσεις του τόσο στις φωτιές του Αμαζονίου όσο και στην κρίση του κορονοϊού. "Η πιο επιτυχημένη σύγχρονη Χριστιανική Δημοκρατία βρίσκεται στη Βραζιλία και όχι στην Ευρώπη" είχε δηλώσει, χαρακτηριστικά, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός. Το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Bolsonaro κρίνονται διεθνώς ως όχι απλά αστείες αλλά και επικίνδυνες ελάχιστα ενδιαφέρει τον Orban.

Το προφίλ του Viktor Orban είναι πολύ συγκεκριμένο. Είναι ένας ακροδεξιός, υπερσυντηρητικός λαϊκιστής που έφτασε μέχρι το υψηλότερο αξίωμα της χώρας του. Ναι, το έκανε, είναι αλήθεια με δημοκρατικό τρόπο και μέσα από εκλογές. Κάτι που τώρα όμως δεν έχει κανέναν πρόβλημα να αναιρέσει αναλαμβάνοντας ρόλο προσωρινού (;) δικτάτορα.


Αυτήν τη φορά η ψήφος προς τέτοιες ακροδεξιές πολιτικές δε θα έχει πια το άλλοθι του "δεν ήξερα", όπως πριν λίγα χρόνια συνέβη στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή. 


Όπως με εξαιρετικό τρόπο παρατήρησε το αμερικανικό Esquire αυτό είναι ένα κακό σημάδι για τις δημοκρατίες της Ευρώπης. Όπως κάποτε κρεμούσαν κλουβιά με καναρίνια στα ορυχεία, ώστε με τον θάνατό τους να προειδοποιήσουν τους εργάτες για την επερχόμενη διαρροή αερίων, έτσι και τώρα η δημοκρατία της Ουγγαρίας λειτουργεί ως ένα οδικό πτηνό που χάνει πρώτο τη ζωή του. Ας ελπίσουμε για λίγο καιρό μόνο, μέχρι να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του. Δυστυχώς, ο πλανήτης μας κινδυνεύει εκτός από τον κορονοϊό και από πολλούς επίδοξους δικτάτορες τύπου Viktor Orban. Αυτήν τη φορά η ψήφος προς τέτοιες ακροδεξιές πολιτικές (που ενίοτε φλερτάρουν με τον φασισμό) δε θα έχει πια το άλλοθι του "δεν ήξερα", όπως πριν λίγα χρόνια συνέβη στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή. 


Φωτογραφίες © Getty Images