Οι 10 πιο δημοφιλείς ζωγράφοι στο Instagram

Από τα μεγαλύτερα μουσεία του πλανήτη στους διαδρόμους των social media.

Πώς μετράς τη δημοτικότητα ενός έργου τέχνης; Παλιότερα χρειάζονταν στατιστικές μελέτες για να βρεθεί το συγκεκριμένο μέγεθος. Η Μόνα Λίζα (γνωστή ως Τζιοκόντα) κέρδισε εύκολα αφού την ήξερε κι ο τελευταίος κάτοικος του τελευταίου χωριού του πλανήτη. Τι γίνεται όμως σήμερα στην εποχή των social media;

Οι διάσημοι ζωγράφοι γνωρίζουν μία δεύτερη άνοιξη καθώς γίνονται viral στο Instagram. Η εποχή των εικόνων τους βγάζει από τις αίθουσες των μουσείων και τους βάζει σε stories και mentions. Ένας διάσημος πίνακας άλλωστε είναι σίγουρο ότι θα φέρει "καρδούλες".

Ποιοι όμως είναι οι πιο δημοφιλείς ζωγράφοι στο πιο δημοφιλές κοινωνικό δικτύο; Ακολουθεί μία λίστα με κάποιες τρανταχτές εκπλήξεις.

Roy Lichtenstein (1923-1997)

Οι 10 πιο δημοφιλείς ζωγράφοι στο Instagram

Ο Αμερικανός μετρ των pop εικόνων έχει περισσότερα από 134 χιλιάδες mentions στο Instagram. Ο λόγος; Τα έργα του θυμίζουν κόμικς και είναι πολύ οικεία στους χρήστες.

Jackson Pollock (1912-1956)

Τζάκσον Πόλλοκ

Ο διασημότερος ζωγράφος των Ηνωμένων Πολιτείων, τον οποίο ενσάρκωσε με τον καλύτερο τρόπο ο Ed Harris στην κινηματογραφική βιογραφία του 2000, παραμένει πολύ δημοφιλής: 142 χιλιάδες mentions.

David Hockney (γεν. 1937)

Ντέιβιντ Χόκνεϊ

Πριν λίγο καιρό έγινε ο εν ζωή καλλιτέχνης που πούλησε πιο ακριβά από κάθε άλλον ένα έργο του (79 εκ. ευρώ). Είναι, λοιπόν, αναμενόμενα τα 158 χιλιάδες mentions του Βρετανού. 

Gustav Klimt (1862-1918)

Γκούσταβ Κλιμτ

Τα έργα του Αυστριακού συμβολιστή, παρότι έχουν ταλαιπωρηθεί από τα βιβλιοπωλεία που λατρεύουν να τα κάνουν σελιδοδείκτες, χαράζονται βαθιά στη μνήμη από την πρώτη κιόλας επαφή. 223 χιλιάδες mentions, με μεγάλο ποσοστό από αυτά να οφείλονται στο θρυλικό Der Kuss.

Claude Monet (1840-1926)

Κλωντ Μονέ

Πολύ ψηλά στη λίστα ο Γάλλος δημιουργός του ιμπρεσιονισμού με 232 χιλιάδες mentions. 

Pablo Picasso (1881-1973)

Πάμπλο Πικάσο

Ίσως κάποιος θα περίμενε ο διασημότερος ζωγράφος του 20ου αιώνα να βρεθεί πιο ψηλά στη λίστα. Όχι, βέβαια, ότι τα 344 χιλιάδες mentions μπορούν να θεωρηθούν λίγα.

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Μόνα Λίζα Ντα Βίντσι

Το χαμόγελο (;) της Μόνα Λίζα θα αρκούσε κι από μόνο του. Το πολύπλευρο όμως έργο του ιδιοφυούς homo universalis τον κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή (420 χιλιάδες mentions) στην εποχή του Instagram.

Vincent van Gogh (1853-1890)

Βαν Γκογκ

Ο Ολλανδός σίγουρα δεν είχε τα social media στο μυαλό την ώρα που  δημιουργούσε τα αριστουργήματά του. Εκείνα όμως δεν τον ξεχνούν. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς, αφού τα 460 χιλιάδες mentions είναι τουλάχιστον εντυπωσιακός αριθμός.

Andy Warhol (1928-1987)

Άντι Γουόρχολ

Κάποτε τον έκανε τραγούδι ο David Bowie. Σήμερα οι χρήστες των social media δεν σταματούν να ανεβάζουν το ένα έργο του μετά το άλλο. 1,2 εκ. mentions για τον καλλιτέχνη που άλλαξε το πρόσωπο της pop κουλτούρας.

Frida Kahlo (1907-1954)

Φρίντα Κάλο

Μία μεγάλη έκπληξη και μία ακόμα μεγαλύτερη νίκη για τη μοναδική γυναίκα της λίστας. Η Μεξικανική ζωγράφος με τη θυελλώδη ζωή συνεχίζει να γοητεύει: 2,6 εκ. mentions και πρώτη με τεράστια διαφορά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.