Υπάρχουν κάποια καλοκαιρινά απογεύματα στην Αθήνα που μοιάζουν να έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να τα περάσεις δίπλα στη θάλασσα, με ένα ποτό στο χέρι και χωρίς να κοιτάζεις την ώρα. Κάπως έτσι ήταν και η βραδιά του επίσημου opening της Terrazza Campari στο One&Only Aesthesis.
Από την πρώτη στιγμή, το σκηνικό έδινε ξεκάθαρα τον τόνο. Το κόκκινο χρώμα του Campari ξεχώριζε μέσα στο πράσινο και στο φως του ηλιοβασιλέματος, ενώ στο βάθος ο Σαρωνικός συμπλήρωνε την εικόνα. Δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη προσπάθεια για να μπεις στο κλίμα. Η μουσική από βινύλια, ο ανοιχτός χώρος, το μπαρ και τα ποτήρια με το χαρακτηριστικό κόκκινο ποτό δημιουργούσαν μια χαλαρή, αλλά ταυτόχρονα προσεγμένη ατμόσφαιρα.

Η Terrazza Campari δεν έμοιαζε απλώς με έναν ακόμη χώρο για ένα καλοκαιρινό ποτό. Η ιδέα ήταν να μεταφερθεί στην Αθήνα ένα κομμάτι από την ιταλική κουλτούρα του aperitivo, χωρίς όμως να χαθεί ο χαρακτήρας της ελληνικής καλοκαιρινής εξόδου. Και τελικά, αυτή η συνάντηση των δύο κόσμων έμοιαζε πολύ φυσική.
Το aperitivo στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα διαχρονικά cocktails του Campari, με το Campari Spritz και το Negroni να έχουν, όπως ήταν αναμενόμενο, τον πρώτο λόγο. Τις εντυπώσεις, ωστόσο, έκλεψε το Funky Garibaldi, το signature cocktail της βραδιάς. Το cocktais, όμως, ήταν μόνο ένα μέρος της συνολικής εμπειρίας.

Το aperitivo δεν αφορά απλώς το τι υπάρχει μέσα στο ποτήρι. Έχει να κάνει με την ώρα της ημέρας, την παρέα, τη συζήτηση και εκείνη τη μικρή παύση ανάμεσα στις υποχρεώσεις και στη βραδινή έξοδο. Είναι περισσότερο μια συνήθεια που φέρνει τους ανθρώπους κοντά παρά ένας αυστηρός τρόπος σερβιρίσματος.
Στην περίπτωση της Terrazza Campari, αυτή η φιλοσοφία ταίριαξε απόλυτα με την τοποθεσία. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει τη δική της κουλτούρα γύρω από το ηλιοβασίλεμα, το ποτό και την παρέα. Η ιταλική πλευρά πρόσθεσε την αισθητική, τις γεύσεις και τη μικρή τελετουργία του aperitivo.

Η συζήτηση με τον Tommaso Cecca
Ξεχωριστή παρουσία στο opening ήταν ο Tommaso Cecca, Global Head of Camparino in Galleria, ο οποίος ταξίδεψε από το Μιλάνο στην Αθήνα ειδικά για τη βραδιά.
Το Camparino in Galleria αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία της ιταλικής κουλτούρας του aperitivo. Βρίσκεται στην Galleria Vittorio Emanuele II, στην καρδιά του Μιλάνου, και εδώ και δεκαετίες συνδέεται με την ιστορία του Campari και την καθημερινή ζωή της πόλης.

Στη συζήτησή μας, ο Tommaso Cecca στάθηκε ιδιαίτερα στη διαχρονικότητα του Campari. Όπως μου εξήγησε, το ποτό έχει καταφέρει να διατηρήσει τον ίδιο ξεχωριστό χαρακτήρα μέσα στα χρόνια. Η γεύση του έχει ισορροπία, ενώ παραμένει αναγνωρίσιμη και σταθερή, ακόμη κι αν αλλάζουν οι τάσεις και οι τρόποι με τους οποίους απολαμβάνουμε ένα cocktail.
Αυτό είναι ίσως και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του Campari. Μπορεί να συνδέεται με μια μεγάλη ιστορία, αλλά εμφανίζεται σε διαφορετικές εποχές, μπαρ και χώρες, χωρίς να χάνει την ταυτότητά του, παραμένοντας πάντα επίκαιρο και απόλυτα συντονισμένο με το σήμερα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η Terrazza Campari στο One&Only Aesthesis βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν διαφορετικές συνήθειες, αλλά μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία: τη σημασία της παρέας, την αγάπη για το φαγητό και το ποτό, τις μεγάλες συζητήσεις γύρω από ένα τραπέζι και, φυσικά, τη σχέση με τη θάλασσα και το καλοκαίρι.
Όπως μου είπε, σε έναν χώρο όπως αυτός μπορείς εύκολα να ενώσεις την ελληνική με την ιταλική κουλτούρα. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις να επιβάλεις τη μία πάνω στην άλλη. Οι δύο πλευρές μπορούν να συνυπάρξουν πολύ φυσικά.

Το αγαπημένο του cocktail και μια ιστορία από το Μιλάνο
Όταν η συζήτηση έφτασε στα cocktails, η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: το Negroni βρίσκεται ανάμεσα στις αγαπημένες του επιλογές. Είναι ένα cocktail απλό ως προς τη σύνθεσή του, αλλά με έντονο χαρακτήρα και πολύ συγκεκριμένη ισορροπία. Ίσως γι’ αυτό ταιριάζει τόσο πολύ και με τη φιλοσοφία που περιέγραφε για το ίδιο το Campari.

Το κόκκινο χρώμα μέσα στο ηλιοβασίλεμα
Καθώς ο ήλιος άρχισε να πέφτει, το κόκκινο του Campari έγινε ακόμη πιο έντονο. Στα ποτήρια, στις φωτεινές επιγραφές και στις λεπτομέρειες του χώρου, λειτουργούσε σαν το στοιχείο που ένωνε όλη την εικόνα.
Πίσω από το μπαρ, οι bartenders ετοίμαζαν τα cocktails, ενώ οι καλεσμένοι μετακινούνταν ανάμεσα στον χώρο, στη θέα και στις παρέες τους. Το Campari Spritz έδινε έναν πιο ανάλαφρο τόνο στη βραδιά, ενώ το Negroni είχε πιο έντονη και σταθερή παρουσία.

Η συνολική εμπειρία δεν βασιζόταν στην υπερβολή. Ήταν περισσότερο ένας συνδυασμός σωστών στοιχείων: μια εντυπωσιακή αλλά ήρεμη τοποθεσία, προσεκτικά επιλεγμένες μουσικές από τον DJ Πάνο Δημητρόπουλο που δεν κάλυπτε τις συζητήσεις, cocktails με ξεκάθαρη ταυτότητα και μια διάθεση που θύμιζε ότι το καλοκαίρι δεν χρειάζεται πάντα πολλά για να λειτουργήσει.

Ένα νέο καλοκαιρινό σημείο συνάντησης
Η Terrazza Campari θα παραμείνει στο One&Only Aesthesis μέχρι τον Οκτώβριο, υποδεχόμενη το κοινό σε όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν.
Ο νέος αυτός χώρος επιχειρεί να φέρει στην Αθήνα τη φιλοσοφία του ιταλικού aperitivo, προσαρμοσμένη όμως στην ατμόσφαιρα της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Και αυτό είναι ίσως το πιο δυνατό του στοιχείο. Δεν προσπαθεί να αντιγράψει το Μιλάνο, αλλά να δημιουργήσει μια εμπειρία που έχει νόημα στο συγκεκριμένο μέρος.

Φεύγοντας, αυτό που μου έμεινε δεν ήταν μόνο η γεύση ενός Campari cocktail ή η θέα του ηλιοβασιλέματος. Ήταν κυρίως η αίσθηση ότι για λίγες ώρες η Αθήνα και το Μιλάνο βρέθηκαν πιο κοντά.

Με ένα Negroni στο χέρι, μουσική και τη σωστή παρέα, η απόσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις έμοιαζε τελικά πολύ μικρή.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.