Πώς θα ξέρεις πάντα αν ο ανανάς είναι σωστός

Πώς θα καταλαβαίνεις ότι δεν είναι για πέταμα, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις σου.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 12 Σεπτεμβρίου 2019

Οι οδηγίες των επιστημόνων σχετικά με τα οφέλη που προσφέρουν τα τροπικά φρούτα στην υγεία και τη σιλουέτα σου, δεν σταματούν να διαδίδονται. Ίσως είναι τα πιο γευστικά φρούτα που μπορείς να  γευτείς –ιδίως το καλοκαίρι-, αλλά, κυρίως, είναι σίγουρα από τα πιο πλούσια σε βιταμίνες και φυσικά σάκχαρα -γι’ αυτό και αποτελούν πολύ υγιεινό τρόπο να δημιουργείς κοκτέιλ δίχως την ανάγκη πρόσθετης ζάχαρης. Προφανώς, η σκέψη σου να πηγαίνει αυτομάτως στο καρπούζι και το πεπόνι, αλλά εμείς εδώ θα σου μιλήσουμε για τον ανανά, το πιο εξωτικό από τα υπόλοιπα. Και, βασικά, θα σου υποδείξουμε τους τρόπους να καταλαβαίνεις εάν ο ανανάς είναι καλός, φρέσκος, μυρωδάτος και ζουμερός ή όχι, πριν τον αγοράσεις.

Το μυστικό βρίσκεται στις αισθήσεις σου.

Ζούληξέ τον

Για να καταλάβεις αν έχεις αγοράσει έναν ανανά στο σωστό σημείο ωριμότητάς του, η πρώτη κίνηση είναι να τον πιέσεις ελαφρά. Τα δάχτυλά σου πρέπει να νιώσουν μια σκληρότητα αγγίζοντας την φλούδα, με την αίσθηση να μαλακώνει όσο πλησιάζεις προς το μίσχο -στην κορυφή του καρπού. Πιο μαλακός φλοιός σημαίνει ότι ο ανανάς είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης και πιο σκληρός μίσχος, ακριβώς το αντίθετο –άγουρος. Αν είναι ώριμος, δεν αξίζει. Αν ωστόσο είναι άγουρος αγόρασέ τον και άπλωσέ τον σε φέτες πάνω στην ψησταριά μέχρι να μαλακώσει. Μετά, κόψε τον σε μικρά κομμάτια που θα ρίξεις μέσα στη σαλάτα σου.

Πώς θα ξέρεις πάντα αν ο ανανάς είναι σωστός

Μύρισέ τον

Η όσφρησή σου είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για να αξιολογήσεις έναν ανανά. Βάλε τη μύτη σου στο κάτω μέρος του στελέχους του καρπού -είναι το σημείο όπου όλα τα τροπικά φρούτα ξεκινούν την ωρίμανσή τους- και ανακάλυψε αν αναδίδεται μια ελαφριά τροπική ευωδιά χωρίς ίχνος οξύτητας (άγουρος) ή υπερβολικής γλυκύτητας (πολύ ώριμος). Για  την πρώτη περίπτωση (άγουρος) μιλήσαμε πριν. Για τη δεύτερη (πολύ ώριμος), άνοιξε τον ανανά, πάρε τη σάρκα του και λιώσε την με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει πολτός και άπλωσέ τον στο πρόσωπό σου, απολαμβάνοντας την καλύτερη ενυδατική και αντιγηραντική μάσκα προσώπου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Άλλη εφαρμογή; Ιδανικό μαλακτικό για τη δασύτριχη γενειάδα σου.

Κοίταξέ τον

Την ώρα που ζουλάς ή τον μυρίζεις, τσέκαρε με τα μάτια σου αν ο φλοιός του ανανά (ο οποίος αποτελείται από πολλά ρομβοειδή εξογκώματα, καθένα από τα οποία είναι ο καρπός ενός και μόνο άνθους και όλα μαζί σχηματίζουν τον τελικό καρπό), δημιουργεί έντονες χρυσαφί αποχρώσεις. Εάν πλησιάζει στο πορτοκαλί, ο ανανάς είναι ήδη πολύ ώριμος, ενώ αν είναι πράσινος συνδυαστικά με αποχρώσεις κρύου κίτρινου είναι ακόμα πολύ άγουρος.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας