Χωρίς πολλά-πολλά. Αν κάποιος μου ζητούσε να δώσω τον ορισμό της ψαροταβέρνας στη σύγχρονη εποχή, θα του έλεγα απλά να περάσει μία βόλτα από το Περιστέρι και το Τραβόλτα. Δεν είναι κάτι νέο και σίγουρα το έχεις ακούσει ξανά - αν δεν είσαι ήδη fan του εν λόγω spot. Αυτό ακριβώς όμως έχουν πετύχει οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, μαζί με τον Ανέστη Λαζάι, όλα αυτά τα χρόνια: Να φέρουν στις απαιτήσεις και τις γεύσεις του σήμερα μία θαλασσινή γαστρονομική κουλτούρα που βασίζεται σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες αρχές και παραμένει πάντοτε νόστιμη - αυτό δεν είναι άλλωστε εκείνο που μετρά περισσότερο από κάθε άλλο; 

Στο Τραβόλτα είναι θιασώτες της άριστης πρώτης ύλης, αντιλαμβανόμενοι πλήρως μία από τις βασικές ιδιαιτερότητες που συνοδεύουν οτιδήποτε βγαίνει από τη θάλασσα. Η χρονική διάρκεια που έχει κανείς για να διατηρήσει φρέσκο ένα ψάρι ή θαλασσινό είναι ελάχιστη - και εντός αυτής θα πρέπει να σερβιριστεί στον επισκέπτη προκειμένου να το απολαύσει στο 100%.

Το να κινούνται γρήγορα, δε σημαίνει απαραίτητα πως κινούνται και βιαστικά. Αντιθέτως, είναι ευέλικτοι, στοχευμένοι και νόστιμοι. Και εκεί ακριβώς αντιλαμβάνεται κάποιος την πραγματικά σπουδαία δουλειά που γίνεται εδώ. Παράλληλα και συμπληρωματικά, σέβονται στο απόλυτο την εποχικότητα και την αειφορία.

Αυτά έρχονται να συναντήσουν τη σωστή προσέγγιση στην επεξεργασία, τη δημιουργικότητα και τη γνώση επί του αντικειμένου. Τι σημαίνουν πρακτικά όλα τα παραπάνω; Μα φυσικά πιάτα που συζητούνται με μεγάλη συχνότητα από κάθε επισκέπτη και τρώγονται -πάντοτε ευχάριστα- με ακόμη μεγαλύτερη.

Το φαγητό

Από τα πιο δυνατά χαρτιά του Τραβόλτα είναι τα ωμά του, με το καρπάτσιο τσιπούρας με αχινό, το μπαρμπούνι ταρτάρ και το σασίμι φαγκρί να επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές, προτού φτάσει στο τραπέζι σου ένα από τα πιο παιχνιδιάρικα νόστιμα (και αγαπημένα του αθηναϊκού Instagram) πιάτα, που δεν είναι άλλο από τον πύργο με τη φιλεταρισμένη σαρδέλα στο τηγάνι με κρέμα από παντζάρι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα τηγανητά μύδια με σως παντζαριού ενώ η θαυμάσια σαλάτα αλμύρα με φρέσκο και ξερό κρεμμυδάκι, βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, καβουρδισμένο κουκουνάρι, γαρίδα γάμπαρη και τοματίνι κονφί μαρτυρά το σεβασμό στην εποχικότητα.

Για το κοντοσούβλι με φρέσκο καλαμάρι και το μελάνι του και το αντίστοιχο με φιλεταρισμένα μπαρμπούνια και γόπες δεν χρειάζεται να γράψω πολλά καθώς είναι διαχρονικά best sellers και έχουν χτίσει το δικό τους μύθο στην εστιατορική Αθήνα.

Για το τέλος, άφησα δύο από τις ευχάριστες εκπλήξεις. Η μία είναι ο μουσακάς θαλασσινών όπου αντί για κιμά σε αυτόν συναντάς μία φάρσα από γαρίδα, καραβίδα, καλαμάρι και χταπόδι, που πλαισιώνεται με μελιτζάνα, πατάτα και μπεσαμέλ. Η άλλη, η φρέσκια σουπιά με κριθαράκι και το μελάνι της. Συνοδεύεται από 18μηνης ωρίμανσης κεφαλοτύρι από την Ίο, που ωριμάζει σε σκοτεινό μέρος κοντά στη θάλασσα, τραβώντας έτσι το ιώδιό της - κάτι που αντικατοπτρίζεται στο έξοχο τελικό αποτέλεσμα. 

 


Info

Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι
Τηλ. 210 5719222