Η ιστορία της διασημότερης θαλασσινής κουζίνας στην Αθήνα

10 χρόνια Τραβόλτα, 10 χρόνια μοναδικά πιάτα που φέρνουν το βυθό στον αφρό.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Μαΐου 2022

Η ιστορία του "Τραβόλτα" φυσικά και κρατά πολλά χρόνια. Ο παλιός "Τραβόλτα" του χορευτή της εποχής, Λάκη Λαμπρόπουλου, ήταν το πιο δημοφιλές εστιατόριο για ψάρι της πόλης. Μετά το θάνατο του Λάκη, το εστιατόριο θα "μετακομίσει" στη διπλανή αυλή αφού οι ιδιοκτήτες θέλουν την παλιά. Τα αδέρφια Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκου τον Φεβρουάριο του 2012, αποφασίζουν να πάρουν στα χέρια τους την παράδοση του περίφημου "Τραβόλτα". 

Τίποτα δε θα είναι προκαθορισμένο ή απόλυτο, δεδομένο και κοινότοπο. Η μοναδική και απαράβατη προϋπόθεση θα αφορά μονάχα στο φρέσκο ψάρι.

Το "Τραβόλτα" στο σήμερα

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε έως σήμερα και παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν βαθιά το ψάρι. Ο "Τραβόλτα" είναι ένα εστιατόριο με ουσία και ήθος, που σέβεται την πρώτη ύλη έχοντας στη διάθεσή του τον απόλυτο έλεγχο στην παραγωγή και στη μεταχείρισή της.

Η ιστορία της διασημότερης θαλασσινής κουζίνας στην Αθήνα

Για το λόγο αυτό έχει δημιουργήσει μία δική του γραμμή παραγωγής σε αποκλειστική συνεργασία με τρία ψαροκάικα που αναζητούν καθημερινά ό,τι καλύτερο έχει να δώσει η θάλασσα για το μενού της ημέρας, χωρίς διακρίσεις σε πρώτα και δεύτερα ψάρια αλλά με μόνη έγνοια τη φρεσκάδα και τη γεύση της θάλασσας.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του εκπαιδεύει το κοινό να αναζητάει αυτήν την ουσία που κρύβεται και στα λιγότερο περιζήτητα ψάρια και συντελεί στη βιώσιμη αλιεία. Τα ψάρια της εποχικότητας, της ηθικής μεταχείρισης, του σεβασμού του καιρού και της θάλασσας και όχι του περιζήτητου και εξευγενισμένου.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΡΑΒΟΛΤΑ 2022 6

Η απλότητα στη διαχείριση της πρώτης ύλης όχι μόνο στο ψάρι αλλά σε όλα τα πιάτα του "Τραβόλτα" προσδίδουν στον απόλυτο βαθμό την αυθεντικότητα της ελληνικής ψαροφαγίας, λαμβάνοντας υπόψη τα κομβικά χαρακτηριστικά της κουζίνας του, το τηγάνι, τη σχάρα, τα μαγειρευτά και τα ωμά του.  

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΡΑΒΟΛΤΑ 2022 2

Πιάτα - ύμνος στην ελληνική κουζίνα, όπως μπάμιες με ροφό, καλαμάρι κοντοσούβλι, φάβα Σχοινούσας με χέλι καπνιστό, τσιπούρα φρικασέ με άγρια χόρτα και αυγολέμονο, σαρδέλα με κρέμα από παντζάρι δίκαια έχουν κερδίσει παντοτινή θέση στην καρδιά όσων επισκέπτονται το "Τραβόλτα" ξανά και ξανά.

Homemade προϊόντα

Παράλληλα, διαθέτει τη δική του σειρά προϊόντων. Από house wines, φτιαγμένα με φροντίδα από την αρχή έως το τέλος σε συνεργασία με τους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα έως το δικό του ψωμί. Η house beer του "Τραβόλτα", επίσης κρύβει κυριολεκτικά "τη θάλασσα μέσα της" καθώς έχει νερό αχινού στη σύστασή της, ενώ δε λείπει και το  βιολογικό λάδι από τη Natura περιοχή του Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος για μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΡΑΒΟΛΤΑ 2022 4
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΡΑΒΟΛΤΑ 2022 5

Στο "Τραβόλτα" δε μαγειρεύουν απλώς ψαρικά, αλλά επικοινωνούν την "επιστήμη" του ψαριού και των θαλασσινών, του καιρού και της θάλασσας, της κουβέντας και της παρέας. Για δέκα συναπτά έτη, η εμπειρία διαρκώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται δίνοντας αληθινό νόημα στην ευρύτερη έννοια της φιλοξενίας και του μοναδικού φαγητού.


 


Info

Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι
Τηλ. 210 5719222

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Nobu Matsuhisa μαγειρεύει ακόμη με την καρδιά του

Μία κουβέντα με τον αυτοκράτορα της ιαπωνικής κουζίνας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στην Αθήνα, για κορυφαίο παγωτό

Τα μέρη που -μετά το brain freeze- θα σε κάνουν να νιώσεις ευτυχισμένος.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η νοστιμότερη πίτσα της Αθήνας

Το μόνο food guide που θα χρειαστείς για τους τελικούς της Basket League. Αλλά όχι μόνο γι' αυτούς.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022: Οι μεγάλοι νικητές

Μία βραδιά που ανέδειξε τους κορυφαίους εκπροσώπους της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

Στο νόστιμο Pelagos τριών ελληνικών νησιών

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Luca Piscazzi και ο νόστιμος φόρος τιμής στις γαστρονομικές ρίζες τριών νησιών του Αιγαίου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας