Πέρα από τα πολυδιαφημισμένα σημεία της, τα βραβευμένα εστιατόρια, τα κραυγαλέα beach bar restaurants/clubs και όλα τα υπόλοιπα γευστικά σποτ της, η Μύκονος έχει και ταβέρνες. Ναι, ναι. Κάποιες δε, αρκετά αξιόλογες και σίγουρα πιο οικονομικές από τις περισσότερες προτάσεις στο νησί των Ανέμων. Μία λίστα με τις ταβέρνες της Μυκόνου λοιπόν.
Ρίζες
Προορισμός από μόνες τους και παράλληλα ησυχαστήριο οι Ρίζες, μοιάζουν να υπήρχαν από πάντοτε στην περιοχή Μαού της Άνω Μεράς αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα artificial χωριό που όμως τιμά την ιστορία και την παράδοση του νησιού. Εντός των τειχών τους και απλωμένα στην ευρύχωρη αυλή, συναντάς μεταξύ άλλων παραδοσιακά δωμάτια και ένα σπίτι-λαογραφικό μουσείο, μυκονιάτικες καλλιέργειες και οικόσιτα ζώα, βουκαμβίλιες καθώς και την αξιόλογη ταβέρνα του συγκροτήματος. Farm to table λογική και πιάτα που μεταφράζουν την παράδοση σε γεύσεις οικείες. Ξεκινάς με το δικό τους χειροποίητο ψωμί και μία μπύρα Mikonu και συνεχίζεις με έξοχους κεφτέδες από χοιρινό κιμά, τραγανούς κολοκυθανθούς και πλήθος άλλων.
Ταβέρνα Φωκός
Στην άγρια, βορειοανατολική ακτή της Μυκόνου, η Ταβέρνα Φωκός μετρά ήδη μία 25ετία υπάρξης και επιβλέπει από κοντινή απόσταση την ομώνυμη -υπέροχη- παραλία. Βρίσκεις θαλπωρή στη φροντισμένη και πάντοτε υπό σκιά αυλή της και δοκιμάζεις πιάτα εμπνευσμένα τόσο από την παραδοσιακή μυκονιάτικη όσο και από τη μεσογειακή κουζίνα, με φρέσκα, εποχιακά υλικά.
Ταβέρνα της Κικής
Στον Άγιο Σώστη, την ίσως πιο μποέμ παραλία της Μυκόνου, η Κική υποδέχεται υπομονετικά από νωρίς το μεσημέρι τους επισκέπτες της, που συνήθως σχηματίζουν ουρά, καθώς εδώ δε γίνονται κρατήσεις. Χτίζει το μύθο της από το 1984 και παρέχει σπιτικό φαγητό (ορεκτικά, σαλάτες και πιάτα σχάρας) και φιλοξενία. Έξτρα πόντους για τη μικρή ακρογιαλιά, ακριβώς μπροστά.
Το Μαερειό
Το Μαερειό πιάνει πόστο στην καρδιά της Χώρας και μοιάζει να κρατά τη σύνδεση με μία άλλη, πιο ανέμελη εποχή της Μυκόνου. Αν είσαι τυχερός, προλαβαίνεις ένα από τα λιγοστά εξωτερικά τραπεζάκια, για να κάνεις χάζι την περαντζάδα. Το όνομά του μαρτυρά και τη γευστική του κατεύθυνση, ενώ αξίζει να τιμήσεις τις ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες και τους περίφημους κεφτέδες του.
Ό,τι Απόμεινε
Η ιστορία του 'Ό,τι Απέμεινε στην Άνω Μερά ξεκινά το 1983 και, παρά το παιχνιδιάρικο όνομά, έκτοτε δεν παίζει καθόλου με αυτά που σερβίρει. Μαμαδίστικά μαγειρευτά και καλά κρέατα τα στοιχεία που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη επισκεπτών και ντόπιων. Βρίσκεις πάντοτε παγωμένη μπύρα.
Κούνελας
Στη Χώρα της Μυκόνου, ήδη από το 1969, η ψαροταβέρνα της οικογένειας Θεοχάρη βγάζει τραπεζάκια σε μία γραφική αυλή και το μικρό δρομάκι, υπό τη σκιά των δέντρων. Ακριβώς εκεί, σερβίρει φρέσκο ψάρι και θαλασσινά σε καλές τιμές, πλαισιώνοντάς τα με σπιτική φιλοξενία. Πολύ καλή σχάρα.
Η συνέχεια στο Αθηνόραμα