Όπως έχουμε πει ξανά στο παρελθόν -και ασφαλώς ισχύει- δεν υπάρχει γιορτή στην Ελλάδα που να μη σιγοντάρεται από φαγητό και κάποια συγκεκριμένη γευστική κατεύθυνση. Κορωνίδα όλων των επετείων/εορτών είναι η 25η Μαρτίου - ίσως μαζί με το δίπολο αρνί-Πάσχα. Παρακάτω λοιπόν βρίσκεις ένα guide με αρκετά από τα εστιατόρια που θα τιμήσουν τη διπλή γιορτή με τον τρόπο τους.

> Η Αθηναϊκή Ταράτσα τιμά την εθνική επέτειο, προσκαλώντας τον επισκέπτη σε ένα γαστρονομικό ταξίδι γεμάτο παράδοση, γεύσεις και αρώματα που συνδέουν τον καθένα με την ελληνική κουζίνα. Στο εορταστικό μενού πρωταγωνιστούν λαχταριστά ορεκτικά, όπως μους ταραμά με ψητό ψωμί, πιπεροσαλάτα και πατατοσαλάτα στον ξυλόφουρνο, ενώ οι λάτρεις των θαλασσινών θα απολαύσουν μύδια αχνιστά με σαφράν και οσπριοσαλάτα με καπνιστά μύδια. 

> Στις 25 Μαρτίου, η Taverna 37, του πρόσφατα βραβευμένου με 3 Κλειδιά Michelin Four Seasons Astir Palace, τιμά την ελληνική παράδοση με μπακαλιάρο σκορδαλιά, συνδυάζοντας τη νοσταλγία της ελληνικής κουζίνας με τη φινέτσα των αυθεντικών γεύσεων.

> Παραδοσιακή 25η Μαρτίου στη Λίμνη Βουλιαγμένης υπόσχεται το Abra Ovata. Ο executive chef John Σκοτίδας επιμελείται ένα μενού βασισμένο στην πλούσια κληρονομιά της ελληνικής κουζίνας, αναδεικνύοντας αγαπημένες παραδοσιακές γεύσεις με σεβασμό στα αγνά υλικά της ελληνικής γης. Ξεκινάς με προζυμένιο ψωμί, μεταξένιο ταραμά και δροσερή παντζαροσαλάτα. Το χούμους και τα ζουμερά ντολμαδάκια με το αρωματικό αυγολέμονο ξυπνάνε μνήμες, ενώ τα τσιγαριαστά χόρτα και οι τραγανές πατάτες με γραβιέρα και τρούφα δίνουν μια γήινη νότα στο γεύμα μας.

Η γιορτή συνεχίζεται με τη βελούδινη φάβα, συντροφιά με τα θαλασσινά – χταπόδι, αχνιστά μύδια και τραγανά καλαμαράκια. Το αποκορύφωμα είναι ο παραδοσιακός μπακαλιάρος με σκορδαλιά, το εμβληματικό πιάτο της 25ης Μαρτίου. Το ταξίδι ολοκληρώνεται με την αρωματική πορτοκαλόπιτα συνοδευόμενη από παγωτό καφέ, ένα γλυκό φινάλε που βάζει μια σύγχρονη πινελιά στην παράδοση.

>  Την Τρίτη 25η Μαρτίου, το ΙΤ+ σε υποδέχεται με παραδοσιακές γεύσεις που θα τιμήσουν την ημέρα. Ο σεφ ετοιμάζει φρέσκο μπακαλιάρο με twisted σκορδαλιά, παντζαροσαλάτα και mousse χαλβά.

> Το Manu του Κεραμεικού θα είναι ανοιχτό από το μεσημέρι (13.00-20.00) και εκτός από το βασικό τους μενού, θα σερβίρουν ακόμη κάποια πιάτα που εμπνεύστηκαν από την παράδοση. Ακριβώς τέτοια είναι ο βακαλάος (φρέσκος/υγράλατος) με σκορδαλιά, αμύγδαλα και χούμους παντζάρι, το σνίτσελ βακαλάου με πατατοσαλάτα και σκόρδο ή το μπέργκερ βακαλάου με μαρούλι, μίσο κέτσαπ, σάλτσα ταρτάρ και πατάτες. 

> Στο βραβευμένο με Top Notch Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά λένε όχι στη σκλαβιά αλλά ναι στην τηγανιά. Ως εκ τούτου, το δημοφιλές εστιατόριο του Παγκρατιού θα σερβίρει ένα ειδικά διαμορφωμένο για την ημέρα μενού. Μεταξύ άλλων με προτάσεις σαν καπνιστή σκορδαλιά με πατάτα και τηγανητά πεκάν, σαλάτα με παντζάρια και βινεγκρέτ σόγιας και σαγκουίνι, στρείδια με καπνιστό χοιρινό ή με μαγιονέζα-τσίλι, κόκκινες γαρίδες σαγανάκι με ψητά αμύγδαλα και λαχανίδα και ψάρι με τσιπς, κρέμα αρακά, δυόσμο, πατάτες τηγανητές και σος ταρτάρ.

> Όπως κάθε φορά την εν λόγω ημέρα εδώ και 95 χρόνια, η Ταβέρνα του Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα θα παίξει με ειδικό μενού. Σε αυτό φιγουράρουν μεταξύ άλλων λαχανικά τουρσί και λακέρδα πολίτικη, σκορδαλιά και ταραμάς, πατατοσαλάτα και χταπόδι ξιδάτο, μπακαλιάρος σκορδαλιά και ψητές γαρίδες. 

Η συνέχεια στο Αθηνόραμα

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.