
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Taste of Athens
Mini κουζίνες, σπουδαίοι σεφ και το μεγαλύτερο γαστρονομικό φεστιβάλ του πλανήτη, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σκέψου ότι η αγαπημένη σου μπάντα ανακοινώνει το world tour της και στους προορισμούς της περιοδείας της περιλαμβάνει και την Αθήνα. Το πρώτο πράγμα που ασφαλώς θα κάνεις είναι να ψάξεις για εισιτήρια και να φροντίσεις τα διαδικαστικά (ίσως και άδεια από την δουλειά).
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους Έλληνες foodies αλλά και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας στην περίπτωση του Taste of Athens. Πόσο συχνά άλλωστε έχεις τη δυνατότητα να βρεις μαζεμένους στον ίδιο χώρο μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής, μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους από το εξωτερικό; Και μάλιστα να δοκιμάσεις δημιουργίες τους-πιάτα από τα μενού των εστιατορίων τους- σε (πραγματικά) προσιτές τιμές;

Από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, το Taste of Athens θα στηθεί στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με σκοπό να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό που το συνοδεύει: το μεγαλύτερο γαστρονομικό φεστιβάλ του πλανήτη.
Το φεστιβάλ
Taste of Hong Kong, Taste of London, Taste of Paris και η συνέχεια επεκτείνεται και σε άλλες παγκόσμιες μητροπόλεις, που τυγχάνει να αποτελούν και εμβληματικά spots της γαστρονομίας.
Tο Taste Festivals αποτελεί την μεγαλύτερη διεθνή πλατφόρμα γαστρονομικών φεστιβάλ που επεκτείνεται σε περισσότερες από 20 σημαντικές πόλεις του πλανήτη.
Ξεκίνησε το 2004, όταν στο Covent Garden στήθηκαν οι πάγκοι του πρώτου Taste of London. 14 χρόνια αργότερα γιγαντώθηκε και επεκτάθηκε εκτός της βρετανικής πρωτεύουσας, κερδίζοντας τις καρδιές των πραγματικών φίλων του ποιοτικού φαγητού παγκοσμίως. Ήρθε λοιπόν και η σειρά της Αθήνας να υποδεχθεί για πρώτη φορά την πιο ενδιαφέρουσα γιορτή γεύσης της υφηλίου. Το Taste of Athens φέρει την οργανωτική σφραγίδα της Toposophy, που μας είναι γνωστή από άλλες αξιόλογες σχετικές με την υψηλή γαστρονομία ενέργειες όπως το Dine Athens.
Ο χώρος
Το Taste of Athens θα στήσει τους ειδικά διαμορφωμένους πάγκους του στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στον μεγάλο, ανοιχτό καταπράσινο χώρο ανάμεσα από τις ελιές και τα παρτέρια με τους θάμνους, στη σκιά του βασικού κτιρίου του Κέντρου με το εντυπωσιακό στέγαστρο.
Οι stars
Όπως είναι λογικό τα φώτα πέφτουν πάνω στους πρωταγωνιστές αυτού του φεστιβάλ που δεν είναι άλλοι από τους σεφ και τα εστιατόρια που εκπροσωπούν. Πρόκειται για 12 πρώτης γραμμής εστιατόρια, με πάνω από 40 πιάτα για να διαλέξεις.

Αν μη τι άλλο είναι κάτι που θα χρειαστεί μελέτη στο σπίτι για όσους σκοπεύουν να κατηφορίσουν προς το ΚΠΙΣΝ οποιαδήποτε από τις 4 ημέρες του Taste of Athens.
- Λευτέρης Λαζάρου - Varoulko Seaside/ Bites & Wine
- Χριστόφορος Πέσκιας - Balthazar
- Δημήτρης Κατριβέσης - Fuga
- Άρης Βεζενές - Vezené/ Birdman
- Μιχάλης Νουρλόγλου - Premiere
- Άγγελος Λάντος - Σπονδή
- Θοδωρής Παπανικολάου - Parla
- Αλέξανδρος Τσιοτίνης - CTC
- Τάσος Μαντής - Hytra
- Taakaki Otsuka - Birdman
- Γιάννης Παρίκος - Bites & Wine
- Γιάννης Λουκάκος - Ψωμί & Αλάτι
Οι προαναφερθέντες δεν είναι οι μοναδικοί που θα δώσουν το παρών: Σωτήρης Κοντιζάς, Ανδρέας Λαγός, Κωνσταντίνα Βούλγαρη - Κοντεσοπούλου, Στέλιος Παρλιάρος, Ντίνα Νικολάου και Αλέξανδρος Παπανδρέου θα συμμετέχουν επίσης στο Taste of Athens, όπως και ο Ανδρέας Κιλτσικσής, που θα εκπροσωπήσει το εξαιρετικά επιτυχημένο street food Feyrouz.
Όπως σου γράψαμε και πιο πάνω, στο Taste of Athens θα συμμετέχουν και διεθνείς σεφ/ καλεσμένοι. Ποιοι είναι αυτοί; Αρχικά, ο Ελληνοκυπριακής καταγωγής και γεννημένος στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, George Calombaris, που θεωρείται σήμερα ένας εκ των κορυφαίων σεφ της Ωκεανίας, ενώ το 2004 το Food & Wine Magazine τον είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τους 40 πιο επιδραστικούς σεφ του πλανήτη.

Ο George Calombaris είναι μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλής στο κοινό της Αυστραλίας καθώς αποτελεί έναν από τους κριτές του Μaster Chef Australia. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα μιλήσει στο κοινό για την ελληνική κουζίνα, την αγάπη του προς αυτήν καθώς και πώς αυτή μετουσιώθηκε σε μια επιτυχημένη επαγγελματική για τον ίδιο πορεία. Ακόμη, ο Pascal Aussignac, ένα από τα κορυφαία ονόματα της λονδρέζικης γαστρονομικής σκηνής. Ο Γάλλος σεφ και ιδιοκτήτης του περίφημου Club Gascon (το οποίο κατέχει από το 2002 ένα αστέρι Michelin) που έχει εμπειρία και από το Taste of London -έχει κερδίσει τρεις φορές το βραβείο Best in Taste για τα πιάτα του- θα συμμετέχει σε τέσσερα μοναδικά demonstrations με τίτλο Taste Through the Ages και θα παρουσιάσει μια επιλογή από πιάτα που έχει σερβίρει στα λονδρέζικα Tastes Festival αλλά και πιάτα του Club Gascon με ελληνικά twists.
Τέλος, ο γνώριμος και αγαπημένος στο ελληνικό γαστρονομικό κοινό, Arnaud Bignon. Ο Γάλλος σεφ με θητεία σε πολλά σημαντικά γαλλικά εστιατόρια (μεταξύ των οποίων και το Le Bristol του Alain Ducasse) διετέλεσε επικεφαλής της Σπονδής για 6 χρόνια, περίοδο κατά την οποία το εστιατόριο κέρδισε το δεύτερο αστέρι Michelin. Μετέπειτα βρέθηκε στο Greenhouse του Λονδίνου, για να επιστρέψει πριν λίγους μήνες στη χώρα μας, αναλαμβάνοντας τη γενική διεύθυνση του ομίλου Τραστέλη. Στο Taste Of Athens θα μιλήσει για την πολυετή του εμπειρία στις ελληνικές κουζίνες και την υψηλή ποιοτική αξία των ελληνικών προϊόντων και το πώς μπορούν να προωθηθούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όλα τα info που χρειάζεσαι
- Εκτός από τα κιόσκια των σεφ, θα υπάρχουν πολλοί άλλοι χώροι. Μεταξύ αυτών τα τα περίπτερα κορυφαίων food & beverage εταιρειών, ειδικά σχεδιασμένα corners που θα προσφέρουν Fine Drinking εμπειρίες στους επισκέπτες του φεστιβάλ, χώροι γευσιγνωσίας, ένα VIP lounge κ.α.
- Κάθε ημέρα του φεστιβάλ θα διαθέτει δυο ξεχωριστά τετράωρα σερβιρίσματα: 12:00 – 16:00 και 18:30 – 22:30. Το κάθε εισιτήριο εξασφαλίζει την είσοδο στο φεστιβάλ για ένα τετράωρο σερβίρισμα.
- Το κανονικό εισιτήριο κοστίζει €15 και εξασφαλίζει πρόσβαση στους χώρους (εκτός του VIP Lounge) του Taste of Athens και ένα free ice–cream treat. Το VIP Εισιτήριο έχει κόστος €45 και παρέχει πρόσβαση στους χώρους του Taste of Athens από ξεχωριστή fast lane είσοδο, πρόσβαση στο χώρο του VIP Lounge, ένα welcome champagne & oyster treat, exclusive cocktail bar, special pop up events, ειδικά happenings από τους χορηγούς της διοργάνωσης και δωρεάν parking.
- Οι τιμές των πιάτων του Taste of Athens είναι στα €3, €6, €9 και €12, ενώ αυτές των ποτών και των αναψυκτικών από €2 - €8. Δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου.
- Πρόκειται για ένα cashless event, οπότε τα εστιατόρια και τα μπαρ δεν δέχονται μετρητά. Κάθε πληρωμή εντός του Taste of Athens θα πρέπει να γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα (εκτός των αγορών εισιτηρίων από τα ταμεία της εισόδου και των αγορών από τα περίπτερα των εκθετών, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα για πληρωμή με μετρητά).
*Περισσότερες πληροφορίες αλλά και online κράτηση εισιτηρίων στο επίσημο site του φεστιβάλ, athens.tastefestivals.com.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα