Οι 100 καλύτεροι σεφ του κόσμου για το 2019

Ιδού οι μάγοι του πλανήτη Γεύση.

Όπως κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου, έτσι και φέτος το γαλλικό περιοδικό Le Chef ανακοίνωσε την ετήσια λίστα με τους 100 καλύτερους σεφ παγκοσμίως. Η επιτροπή του περιοδικού, αποτελούμενη από 534 σεφ (βραβευμένους με δύο και τρία αστέρια Michelin) από κάθε γωνιά της Υφηλίου κατέληξε στους κορυφαίους για τη χρονιά που διανύουμε. 

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται ο Arnaud Donckele από τοLa Vague d'Or του πολυτελούς ξενοδοχείου La Résidence de la Pinède στο Σεν Τροπέ της Γαλλίας. Ο Donckele διατηρεί τρία αστέρια Michelin από το 2013 (στα 35 του, έγινε ο νεότερος σεφ που καταφέρνει κάτι τέτοιο) και χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα που βασίζεται κυρίως στην εποχικότητα. Το τελευταίο του μενού το σχολιάζει ο ίδιος σαν ένα ρουστίκ ταξίδι στην Μεσόγειο. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Résidence de la Pinède (@residencedelapinede) on

Ο Michel Troisgros ακολουθεί τον Donckele στη δεύτερη θέση της φετινής λίστας. Είναι ο δεύτερος γιος του Pierre και της Olympe, μέλος της περίφημης οικογένειας Troisgros, που διατηρεί το οικογενειακό εστιατόριο στο Ουσέ της γαλλικής επαρχίας Ροάν που βραβεύεται ανελλιπώς με τρία αστέρια Michelin από το 1968. Η οικογένεια ασχολείται με αρκετά ακόμη γαστρονομικά projects σε διάφορα μέρη της Γαλλίας αλλά και στην Ιαπωνία. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cuisine[s] Michel Troisgros (@cuisinesmicheltroisgros) on

Στην τρίτη θέση συναντά κάποιος τον Jonnie Boer, του εστιατορίου De Librije (3 αστέρια Michelin) στο ιστορικό κέντρο της ολλανδικής πόλης Ζβόλε, που στεγάζεται στο κτίριο της βιβλιοθήκης ενός μοναστηριού του 16ου αιώνα. Ο Boer έγινε head chef του De Librije το 1989 και το 1992 αγόρασε το εστιατόριο μαζί με τη γυναίκα του. Κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin το 1993, πέντε χρόνια αργότερα το δεύτερο και από το 2004 διατηρεί τρία. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 👨🏻‍🍳Leading brand in chefwear (@lenouveauchef) on

Την πεντάδα κλείνουν οι Yannick Alleno (Alléno Paris, 3*) και Seiji Yamamoto από το επίσης τριάστερο Nihonryori του Τόκιο. Το όνομα του René Redzepi ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους σεφ της δεκάδας.

Αναλυτικά η λίστα:

  1. Arnaud Donckele – La Vague d'Or- ξενοδοχείο Residence De La Pinede, Σεν Τροπέ, Γαλλία
  2. Michel Troisgros  – Maison Troisgros,  Ουσέ, Γαλλία
  3. Jonnie Boer – De Librije, Ζβόλε, Ολλανδία
  4. Yannick Alleno – Alleno, Παρίσι Γαλλία
  5. Seiji Yamamoto – Nihonryori Ryugin, Τόκιο, Ιαπωνία
  6. Paul Pairet – Ultraviolet, Σανγκάη, Κίνα
  7. Emmanuel Renaut – Flocons De Sel, Μεζέβ, Γαλλία
  8. David Kinch  – Manresa, Σαν Χοσέ, ΗΠΑ
  9. Alexandre Couillon – La Marine, Νουαρμουτιέ, Γαλλία
  10. René Redzepi – Noma, Κοπεγχάγη, Δανία
  11. Alain Ducasse – DUCASSE Paris, Παρίσι, Γαλλία, Γαλλία
  12. Joan Roca – El Celler de Can Roca, Χιρόνα, Ισπανία
  13. Pascal Barbot – L'Astrance, Παρίσι, Γαλλία
  14. Martin Bergasategui –Martin Berasategui, Λασάρτ-Οριά, χώρα των Βάσκων, Ισπανία
  15. Yoshihiro Narisawa – Narisawa, Τόκιο, Ιαπωνία
  16. Dan Barber – Blue Hill, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  17. Grant Achatz – Aviary, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  18. Olivier Bellin – L'Auberge des Glazicks, Μπρεστ, Γαλλία
  19. Gilles Goujon – Auberge du Vieux Puits, Φοντιονκούς, Γαλλία
  20. Pierre Gagnaire – Pierre Gagnaire, Παρίσι, Γαλλία
  21. Virgilo Martinez – Central, Λίμα, Περού
  22. Alain Passard – Arpège, Παρίσι, Γαλλία
  23. Michel Bras – Maison Bras, Λαγιόλ, Γαλλία
  24. Arnaud Lallement – L'Assiette Champenoise, Ρενς, Γαλλία
  25. Rasmus Kofoed – Geranium, Κοπεγχάγη, Δανία
  26. Enrico Crippa – Piazza Duomo, Άλμπα, Ιταλία
  27. Andoni Luis Aduriz – Mugaritz, Γκιπούθκοα, χώρα των Βάσκων, Ισπανία
  28. David Munoz – Diver XO, Μαδρίτη, Ισπανία
  29. Christophe Bacquie – Le Montecristo, Λε Καστελέ, Γαλλία
  30. Tetsuya Fujiwara – Fujiya1935, Οσάκα, Ιαπωνία
  31. Bernard Pacaud – L'Ambroisie, Παρίσι, Γαλλία
  32. Mauro Colagreco – Mirazur, Μεντόν, Γαλλία
  33. Richard Ekkebus – Amber, Χονγκ Κονγκ
  34. Regis Marcon – Régis & Jacques, Αρντές, Γαλλία
  35. Eric Frechon – Epicure, Παρίσι, Γαλλία
  36. Daniel Humm – Eleven Madison Park, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  37. Claude Bosi – Claude Bosi at Bibendum, Λονδίνο, Αγγλία
  38. Nadia Santini – Dal Pescatore, Κανέτο σουλ' Όγκλιο, Λομβαρδία, Ιταλία
  39. Gerald Passedat – Le Petit Nice Passedat, Μασσαλία, Γαλλία
  40. Massimiliano Alajmo – Le Calandre, Ρουμπάνο, Ιταλία
  41. Heston Blumenthal – The Fat Duck, Μπρέι, Αγγλία
  42. Anne-Sophie Pic – André και Maison Pic, Παρίσι, Γαλλία
  43. Yoshihiro Murata – Kikunoi Roan, Κιότο, Ιαπωνία
  44. Alex Atala – D.O.M, Σάο Πάουλο, Βραζιλία
  45. Eric Pras – Maison Lameloise, Βουργουνδία, Γαλλία
  46. Ben Shewry – Attica, Μελβούρνη, Αυστραλία
  47. Jérôme Banctel – Le Gabriel, Παρίσι, Γαλλία
  48. Julien Royer – Odette, Σιγκαπούρη
  49. Victor Arguinzoniz – Asador Etxebarri, Άσπε, χώρα των Βάσκων, Ισπανία
  50. David Toutain – David Toutain, Παρίσι, Γαλλία
  51. Paul Bocuse – L'Auberge du Pont de Collonges, Λυών, Γαλλία
  52. Sven Elverfeld – Aqua, Βόλφσμπουργκ, Γερμανία
  53. Andre Chiang – André, Σιγκαπούρη
  54. Clare Smyth – Core by Clare Smyth, Λονδίνο, Αγγλία
  55. Magnus Nilsson – Fäviken, Άρε, Σουηδία
  56. Alexandre Gauthier – La Grenouillère, Μοντρέιγ, Γαλλία
  57. Massimo Bottura – Osteria Francescana, Μόντενα, Ιταλία
  58. Michel Guérard – Les Prés d'Eugénie Michel Guérard, Εζενί λε Μπεν, Γαλλία
  59. Jiro Ono – Sukiyabashi Jiro, Τόκιο, Ιαπωνία
  60. Dominique Crenn – Atelier Crenn, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
  61. Marc Veyrat – La Maison des Bois, Παρίσι, Γαλλία
  62. Franck Giovannini – Restaurant de l'Hôtel de Ville de Crissier, Λωζάνη, Ελβετία
  63. Stefano Baiocco – Villa Feltrinelli, Γκαργκνάνο, Ιταλία
  64. Motokazu Nakamura – Nakamura, Κιότο, Ιαπωνία
  65. Kevin Felhing – The Table, Αμβούργο, Γερμανία
  66. Christophe Hardiquest – Mon Bistrot D'Ete, Βρυξέλλες, Βέλγιο
  67. Felipe Bronze – Oro, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
  68. Eneko Atxa – Restaurante ENEKO, Λαραμπέθου, χώρα των Βάσκων, Ισπανία
  69. Matthieu Viannay – La Mere Brazier, Λυών, Γαλλία
  70. Cesar Ramirez – Brooklyn Fare, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  71. Onno Kokmeijer – Ciel Bleu, Άμστερνταμ, Ολλανδία
  72. Alexandre Mazzia – AM par Alexandre Mazzia, Μασσαλία, Γαλλία
  73. Hans Haas – Tantris, Μόναχο, Γερμανία
  74. Dani Garcia – Restaurante Dani García, Μάλαγα, Ισπανία
  75. Tristan Brandt – Schwarz, Χαϊδελβέργη, Γερμανία
  76. Pedro Subijana – Akelare, Γκιπούθκοα, χώρα των Βάσκων, Ισπανία
  77. Heinz Reitbauer – Steirereck, Βιέννη, Αυστρία
  78. Jean-Georges Klein – Villa René Lalique, Βινζέν, Γαλλία
  79. Peter Goossens – Hof Van Cleve, Κρόισχοτε, Βέλγιο
  80. Edouard Loubet – Restaurant Édouard Loubet, Μπονιέ, Γαλλία
  81. Bjorn Frantzen – Frantzén, Στοκχόλμη, Σουηδία
  82. Paolo Casagrande – Restaurant Lasarte, Βαρκελώνη, Ισπανία
  83. Yoann Conte –Hôtel Restaurant Yoann CONTE, Βεριέ, Γαλλία
  84. Thomas Keller – Per Se, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  85. Rene et Maxime Meilleur – La Bouitte, Σεν Μαρτέν ντελ Μπελβίλ, Γαλλία
  86. Andreas Caminada – Schauenstein, Φίρστεναου, Ελβετία
  87. Gert de Mangeleer – Hertog Jan, Μπριζ, Βέλγιο
  88. Corey Lee – Benu, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
  89. Eric Ripert –  Le Bernardin, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  90. Frederic Anton – Le Pré Catelan, Παρίσι, Γαλλία
  91. Harald Wohlfart – Schwarzwaldstube, Βούλτερμπεργκ, Γερμανία
  92. Carlo Cracco – Cracco, Μιλάνο, Ιταλία
  93. Gaston Acurio – Astrid & Gastón, Λίμα, Περού
  94. Jordi Cruz – ABaC, Βαρκελώνη, Ισπανία
  95. Kei Kobayashi – Kei, Παρίσι, Γαλλία
  96. Olivier Nasti – Le Chambard- ξενοδοχείο Alsace και La Table d'Olivier Nasti, Κολμάρ, Γαλλία
  97. Gaggan Anand – Gaggan, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  98. Andrea Camastra – Senses, Βαρσοβία, Πολωνία
  99. Jacob Jan Boerma – The White Room, Άμστερνταμ, Ολλανδία
  100. Normand Laprise –Toqué και Brasserie T, Μόντρεαλ, Καναδάς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας