
Το νέο εστιατόριο του Rasmus Munk θα σερβίρει 50 πιάτα σε 6 ώρες
Το Alchemist 2.0 θέλει να αλλάξει το μέλλον του fine dining.

Πρωτεύουσα όχι μόνο της Δανίας αλλά και της Νew Nordic Cuisine, η Κοπεγχάγη είναι η αλήθεια πως μας έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της υψηλής γαστρονομίας. Tόσο με εστιατόρια όπως τα Geranium, Noma, Kadeau όσο και σαν πανεπιστήμιο για κάθε επίδοξο σεφ που θέλει να ξεχωρίσει.
Η δανέζικη πρωτεύουσα ετοιμάζεται να υποδεχθεί σε λίγους μήνες ένα ακόμη εξεζητημένο γαστρονομικό concept, που φέρει τη σφραγίδα του κατά πολλούς ιδιοφυούς κατά άλλους προβοκάτορα Rasmus Munk. O γεννημένος το 1991 δημιουργός του μέχρι πρότινος (δηλαδή στο Michelin Guide του 2017) τριάστερου Alchemist -εκεί όπου επανέφερε trends από το el Bulli και το The Fat Duck πριν κάποια χρόνια, αλλά με δικά του twists- Munk μάλλον σκοπεύει να σοκάρει τη γαστρονομική κοινή γνώμη μέσα στο 2019, με το re-opening του εστιατορίου του.

Το Alchemist 2.0 πρόκειται να ανοίξει μέσα στον Ιανουάριο στην αρτιστίκ γειτονιά Refshalevej (σε διαφορετικό σημείο από το πρώτο Alchemist) και θα παρουσιάζει μια διαφορετική εμπειρία fine dining που θα περιλαμβάνει 50 πιάτα (5 φορές περισσότερα δηλαδή από το συνηθισμένο μενού ενός γαστρονομικού εστιατορίου) και θα διαρκεί 6 ώρες. Τα πιάτα θα έχουν bite-size, θα μοιάζουν δηλαδή περισσότερο με ορεκτικά (ή βόμβες γεύσης όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο Munk). Δεν είναι όμως ο πρώτος που σερβίρει ένα τόσο μεγάλο μενού: Οι Ferran και Albert Adrià είχαν κάνει κάτι αντίστοιχο (στο Enigma της Βαρκελώνης) με 40 πιάτα. Ο επισκέπτης θα δοκιμάζει όλες τις προτάσεις σε ιδιαίτερο κάθε φορά περιβάλλον.
Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Bloomberg, που πρώτο φιλοξένησε θέμα για το Alchemist 2.0, πρόκειται για την απάντηση του Rasmus Munk στις τάσεις της σύγχρονης εποχής που επιτάσσουν το γρήγορο και casual φαγητό.
H όλη εμπειρία θα ξεκινά κάπως έτσι: Ο επισκέπτης θα περνά τη μεγάλη πόρτα και θα εισέρχεται αρχικά στο experience room. Σε αυτό, μέσω οθονών LED θα προβάλλονται βίντεο διαφόρων καλλιτεχνών, με πρώτο θέμα να είναι η Νέα Υόρκη. Αργότερα, θα ακολουθεί το dining room, που θα θυμίζει κάτι σαν πλανητάριο. Εκεί οι σεφ θα εργάζονται πίσω από ένα πλαίσιο που θα παρουσιάζει τις σκιές τους και θα σερβίρονται περίπου 20 πιάτα. Περνώντας στο dessert room, το θέμα θα είναι η LGBTQ κοινότητα, με τα γλυκά να φέρουν πινελιές που θα θέτουν ζητήματα προς δημιουργικό προβληματισμό.
Στο Alchemist 2.0 (που φιλοξενείται σε ένα κτίριο 23.600 τμ, 25 φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο εστιατόριο) θα υπάρχουν 4 κουζίνες, 30 διαφορετικοί σεφ και 7 ξεχωριστοί χώροι όπου θα γευματίζει το κοινό, ενώ θα φιλοξενούνται μόλις 44 άτομα κάθε βράδυ. Το κόστος θα ανέρχεται στα €575.
Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν αυτό είναι το μέλλον του fine dining, αλλά σίγουρα θα προκαλέσει -ήδη το κάνει- αρκετό θόρυβο στους γαστρονομικούς και όχι μόνο κύκλους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα