Το νέο εστιατόριο του Rasmus Munk θα σερβίρει 50 πιάτα σε 6 ώρες

Το Alchemist 2.0 θέλει να αλλάξει το μέλλον του fine dining.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 04 Δεκεμβρίου 2018

Πρωτεύουσα όχι μόνο της Δανίας αλλά και της Νew Nordic Cuisine, η Κοπεγχάγη είναι η αλήθεια πως μας έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της υψηλής γαστρονομίας. Tόσο με εστιατόρια όπως τα Geranium, Noma, Kadeau όσο και σαν πανεπιστήμιο για κάθε επίδοξο σεφ που θέλει να ξεχωρίσει. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alchemist (@restaurantalchemist) on

Η δανέζικη πρωτεύουσα ετοιμάζεται να υποδεχθεί σε λίγους μήνες ένα ακόμη εξεζητημένο γαστρονομικό concept, που φέρει τη σφραγίδα του κατά πολλούς ιδιοφυούς κατά άλλους προβοκάτορα Rasmus Munk. O γεννημένος το 1991 δημιουργός του μέχρι πρότινος (δηλαδή στο Michelin Guide του 2017) τριάστερου Alchemist -εκεί όπου επανέφερε trends από το el Bulli και το The Fat Duck πριν κάποια χρόνια, αλλά με δικά του twists- Munk μάλλον σκοπεύει να σοκάρει τη γαστρονομική κοινή γνώμη μέσα στο 2019, με το re-opening του εστιατορίου του. 

Το νέο εστιατόριο του Rasmus Munk θα σερβίρει 50 πιάτα σε 6 ώρες

Το Alchemist 2.0 πρόκειται να ανοίξει μέσα στον Ιανουάριο στην αρτιστίκ γειτονιά Refshalevej (σε διαφορετικό σημείο από το πρώτο Alchemist) και θα παρουσιάζει μια διαφορετική εμπειρία fine dining που θα περιλαμβάνει 50 πιάτα (5 φορές περισσότερα δηλαδή από το συνηθισμένο μενού ενός γαστρονομικού εστιατορίου) και θα διαρκεί 6 ώρες. Τα πιάτα θα έχουν bite-size, θα μοιάζουν δηλαδή περισσότερο με ορεκτικά (ή βόμβες γεύσης όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο Munk). Δεν είναι όμως ο πρώτος που σερβίρει ένα τόσο μεγάλο μενού: Οι Ferran και Albert Adrià είχαν κάνει κάτι αντίστοιχο (στο Enigma της Βαρκελώνης) με 40 πιάτα. Ο επισκέπτης θα δοκιμάζει όλες τις προτάσεις σε ιδιαίτερο κάθε φορά περιβάλλον.

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Bloomberg, που πρώτο φιλοξένησε θέμα για το Alchemist 2.0, πρόκειται για την απάντηση του Rasmus Munk στις τάσεις της σύγχρονης εποχής που επιτάσσουν το γρήγορο και casual φαγητό. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kentaur A/S (@kentaur.dk) on

H όλη εμπειρία θα ξεκινά κάπως έτσι: Ο επισκέπτης θα περνά τη μεγάλη πόρτα και θα εισέρχεται αρχικά στο experience room. Σε αυτό, μέσω οθονών LED θα προβάλλονται βίντεο διαφόρων καλλιτεχνών, με πρώτο θέμα να είναι η Νέα Υόρκη. Αργότερα, θα ακολουθεί το dining room, που θα θυμίζει κάτι σαν πλανητάριο. Εκεί οι σεφ θα εργάζονται πίσω από ένα πλαίσιο που θα παρουσιάζει τις σκιές τους και θα σερβίρονται περίπου 20 πιάτα. Περνώντας στο dessert room, το θέμα θα είναι η LGBTQ κοινότητα, με τα γλυκά να φέρουν πινελιές που θα θέτουν ζητήματα προς δημιουργικό προβληματισμό.

Στο Alchemist 2.0 (που φιλοξενείται σε ένα κτίριο 23.600 τμ, 25 φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο εστιατόριο) θα υπάρχουν 4 κουζίνες, 30 διαφορετικοί σεφ και 7 ξεχωριστοί χώροι όπου θα γευματίζει το κοινό, ενώ θα φιλοξενούνται μόλις 44 άτομα κάθε βράδυ. Το κόστος θα ανέρχεται στα €575. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alchemist (@restaurantalchemist) on

Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν αυτό είναι το μέλλον του fine dining, αλλά σίγουρα θα προκαλέσει -ήδη το κάνει- αρκετό θόρυβο στους γαστρονομικούς και όχι μόνο κύκλους. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος