Το νέο εστιατόριο του Rasmus Munk θα σερβίρει 50 πιάτα σε 6 ώρες
Το Alchemist 2.0 θέλει να αλλάξει το μέλλον του fine dining.
Πρωτεύουσα όχι μόνο της Δανίας αλλά και της Νew Nordic Cuisine, η Κοπεγχάγη είναι η αλήθεια πως μας έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της υψηλής γαστρονομίας. Tόσο με εστιατόρια όπως τα Geranium, Noma, Kadeau όσο και σαν πανεπιστήμιο για κάθε επίδοξο σεφ που θέλει να ξεχωρίσει.
Η δανέζικη πρωτεύουσα ετοιμάζεται να υποδεχθεί σε λίγους μήνες ένα ακόμη εξεζητημένο γαστρονομικό concept, που φέρει τη σφραγίδα του κατά πολλούς ιδιοφυούς κατά άλλους προβοκάτορα Rasmus Munk. O γεννημένος το 1991 δημιουργός του μέχρι πρότινος (δηλαδή στο Michelin Guide του 2017) τριάστερου Alchemist -εκεί όπου επανέφερε trends από το el Bulli και το The Fat Duck πριν κάποια χρόνια, αλλά με δικά του twists- Munk μάλλον σκοπεύει να σοκάρει τη γαστρονομική κοινή γνώμη μέσα στο 2019, με το re-opening του εστιατορίου του.

Το Alchemist 2.0 πρόκειται να ανοίξει μέσα στον Ιανουάριο στην αρτιστίκ γειτονιά Refshalevej (σε διαφορετικό σημείο από το πρώτο Alchemist) και θα παρουσιάζει μια διαφορετική εμπειρία fine dining που θα περιλαμβάνει 50 πιάτα (5 φορές περισσότερα δηλαδή από το συνηθισμένο μενού ενός γαστρονομικού εστιατορίου) και θα διαρκεί 6 ώρες. Τα πιάτα θα έχουν bite-size, θα μοιάζουν δηλαδή περισσότερο με ορεκτικά (ή βόμβες γεύσης όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο Munk). Δεν είναι όμως ο πρώτος που σερβίρει ένα τόσο μεγάλο μενού: Οι Ferran και Albert Adrià είχαν κάνει κάτι αντίστοιχο (στο Enigma της Βαρκελώνης) με 40 πιάτα. Ο επισκέπτης θα δοκιμάζει όλες τις προτάσεις σε ιδιαίτερο κάθε φορά περιβάλλον.
Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Bloomberg, που πρώτο φιλοξένησε θέμα για το Alchemist 2.0, πρόκειται για την απάντηση του Rasmus Munk στις τάσεις της σύγχρονης εποχής που επιτάσσουν το γρήγορο και casual φαγητό.
H όλη εμπειρία θα ξεκινά κάπως έτσι: Ο επισκέπτης θα περνά τη μεγάλη πόρτα και θα εισέρχεται αρχικά στο experience room. Σε αυτό, μέσω οθονών LED θα προβάλλονται βίντεο διαφόρων καλλιτεχνών, με πρώτο θέμα να είναι η Νέα Υόρκη. Αργότερα, θα ακολουθεί το dining room, που θα θυμίζει κάτι σαν πλανητάριο. Εκεί οι σεφ θα εργάζονται πίσω από ένα πλαίσιο που θα παρουσιάζει τις σκιές τους και θα σερβίρονται περίπου 20 πιάτα. Περνώντας στο dessert room, το θέμα θα είναι η LGBTQ κοινότητα, με τα γλυκά να φέρουν πινελιές που θα θέτουν ζητήματα προς δημιουργικό προβληματισμό.
Στο Alchemist 2.0 (που φιλοξενείται σε ένα κτίριο 23.600 τμ, 25 φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο εστιατόριο) θα υπάρχουν 4 κουζίνες, 30 διαφορετικοί σεφ και 7 ξεχωριστοί χώροι όπου θα γευματίζει το κοινό, ενώ θα φιλοξενούνται μόλις 44 άτομα κάθε βράδυ. Το κόστος θα ανέρχεται στα €575.
Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν αυτό είναι το μέλλον του fine dining, αλλά σίγουρα θα προκαλέσει -ήδη το κάνει- αρκετό θόρυβο στους γαστρονομικούς και όχι μόνο κύκλους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα