Sense: Παραδοσιακό γκουρμέ στη σκιά της Ακρόπολης

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου AthensWas, η εντυπωσιακή οπτική του Ιερού Βράχου πλαισιώνεται άψογα από τα πιάτα του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 23 Ιανουαρίου 2019

Αρχικά, το wow factor: Δεν υπάρχει επισκέπτης που θα βρεθεί στο εστιατόριο του ξενοδοχείου AthensWas και δεν θα εντυπωσιαστεί από την θαυμάσια προοπτική του Ιερού Βράχου. Ασχέτως αν είναι η πρώτη ή κάποια επαναληπτική επίσκεψη σε αυτό.

"Δεν προσπαθώ να κοντράρω την Ακρόπολη αλλά να πλαισιώσω την όλη εμπειρία με πιάτα που έχουν ελληνική σφραγίδα" λέει ο σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, που έχει αναλάβει εδώ και περίπου ένα χρόνο τα ηνία της κουζίνας του Sense και παρουσιάζει τη δική του εκδοχή πάνω σε παραδοσιακές γεύσεις, με μπόλικες δημιουργικές πινελιές και την οπτική του σήμερα.

Sense: Παραδοσιακό γκουρμέ στη σκιά της Ακρόπολης

Η αλήθεια είναι ότι έχει περιηγηθεί αρκετά στη χώρα, έχει μιλήσει με γιαγιάδες και κόσμο στα καφενεία και έχει μαζέψει συνταγές, τις οποίες εξελίσσει, την ώρα που δε σταματά στιγμή να πειραματίζεται με τις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες. "Σκέψου, αυτή την περίοδο πειραματίζομαι με πέντε διαφορετικά ελαιόλαδα για να καταλήξω ποιο από αυτά ταιριάζει με κάθε πιάτο που έχω στο μυαλό μου" αναφέρει ο ίδιος.

Και κάπου εκεί είναι που ξεκινούν να μιλούν τα πιάτα του. Το ταρτάρ και ο αφρός γεμιστών με κροκέτα ρυζιού, homemade κατσικίσιο γιαούρτι και λάδι από βότανα καθώς και το προζυμένιο ψωμί (που φτιάχνεται στο εστιατόριο), συνοδεία ελαιολάδου και ταραμά με αυγοτάραχο σε βάζουν αμέσως στο κλίμα.

SENSE ΤΑΡΤΑΡ ΓΕΜΙΣΤΩΝ

Ακολουθούν τα φανταστικά γιουβαρλάκια σκορπίνας με κακαβιά αχινού και αφρό ούζου, τα οποία νομίζω πως κέρδισαν την άτυπη μονομαχία από το αμέσως επόμενο πιάτο. Που ήταν η αμφιλεγόμενη ηπειρώτικη (από τα Τζουμέρκα) κρεατόπιτα με γίδα βραστή, καμμένα φύλλα και ζωμό. Μία ζόρικη και ιδιαίτερη είναι η αλήθεια πρόταση που είτε θα λατρέψεις είτε μισήσεις - αλλά αυτό εξαρτάται από τα γούστα του καθενός.

SENSE ΚΑΝΕΛΟΝΙ ΜΕ ΟΥΡΑ

Στη συνέχεια, ένα πιάτο που ο ίδιος ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος ξεχωρίζει από το μενού: Το νοστιμότατο αυγό στους 62,5°C με στάκα και μανιτάρια, το οποίο θα διαδεχθεί το μπιάνκο με φιλέτο μαγιάτικο, σελινόριζα, λαχανικά (συγκεκριμένα υφές παντζαριού και πατάτας) και ζωμό λεμονιού. Μία από τις πιο επιτυχημένες εκτελέσεις του στη γαστρονομική Αθήνα. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως μοιάζει βγαλμένο από την καλύτερη σπιτική κουζίνα της Κέρκυρας.

SENSE ΚΟΚΟΡΑΚΙ ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΩΤΙΚΟ

Τέλος, υπάρχει το crash test ανάμεσα σε δύο από τα πιο ξεχωριστά πιάτα του μενού: Στο κανελόνι με μοσχαρίσια ουρά και το μπαρδουνιώτικο κοκοράκι. Το πρώτο έχει μία τέλεια ισορροπία και παρά το τολμηρό του εγχειρήματος (το γράφουμε έχοντας δοκιμάσει αρκετές ουρές σε εστιατόρια), απροσδόκητα νόστιμο. Στο δεύτερο, που βασίζεται σε συνταγή με καταγωγή τη λακωνική Μάνη, ο κόκορας χωρίζεται σε δύο διαστάσεις (εκείνη του στήθους σε μίνι φιλέτο και της λαχταριστής κροκέτας) παραμένοντας έξοχα μαγειρεμένος, με πολύ ωραία αίσθηση και γεύση.

Όσον αφορά το κομμάτι των γλυκών, το instagram-ικότατο λευκαδίτικο παντεσπάνι με σούπα κεράσι με σουμάδα σαντιγί μαστίχας και μαριναρισμένα φρούτα κερδίζει στα σημεία το γαλακτομπούρεκο με καραμελωμένο φύλλο με ξηρούς καρπούς, κρέμα σιμιγδαλιού, σορμπέ πορτοκάλι-ταχίνι και κρέμα από φλούδες πορτοκαλιού.

SENSE ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

Αυτό που σου αφήνει μία επίσκεψη στο Sense; Ο τρόπος και ο σεβασμός με τον οποίο ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος προσεγγίζει το παρελθόν της ελληνικής κουζίνας, θέλοντας να την προσαρμόσει στα μέτρα του σήμερα. Σίγουρα το φαγητό του είναι κάτι που ξυπνά μνήμες, όντας νόστιμο (αυτό δεν είναι άλλωστε που μετρά περισσότερο;) και προσεγμένο. Παράλληλα όμως, δίνει σίγουρα ένα αυθεντικό στίγμα του τι σημαίνει παραδοσιακή κουζίνα του τώρα στον επισκέπτη, από οποιοδήποτε σημείο της Γης και αν προέρχεται αυτός.


Info

AthensWas Hotel, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5

Τηλ. 210 9200240

www.athenswas.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Από τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα

Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.

Η επιστροφή στη γεύση: μια κουζίνα με ψυχή και υπογραφή

Στην καρδιά των ελληνικών βουνών, εκεί όπου η παράδοση έχει ακόμη φωνή και τα αρώματα της γης αφηγούνται ιστορίες, η γαστρονομία αποκτά υπόσταση μέσα από την ευαισθησία και την ακρίβεια δύο δημιουργών.

Οι 'Βερσαλλίες' έφεραν τη γεύση της μεσσηνιακής γης στην Αθήνα

Ο δεινός τροφοσυλλέκτης και μάστορας στην ανάδειξη της ατόφιας γεύσης με εύστοχους συνδυασμούς, ψησίματα στις φωτιές και τσουκάλια στον ξυλόφουρνο, Γιάννης Κούμανης, ήρθε με τα μπαγκάζια του γεμάτα στο Symposio at Ark.