Θα σε κάνω Βασίλισσα: Ο επαναπροσδιορισμός της απόλαυσης

Στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του, το -σχεδόν speakeasy- wine & whisky bar restο του Δημήτρη Λίτινα εμφανίζεται καλύτερο και νοστιμότερο από ποτέ.

Ο δημιουργός του Αριστερά-Δεξιά (ένα από τα σημαντικότερα και πιο επιδραστικά εστιατόρια που έκαναν ποτέ την εμφάνισή τους στην Αθήνα) Δημήτρης Λίτινας είχε αρκετό καιρό στο μυαλό του να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορείς να πιεις πολλά και καλά κρασιά χωρίς να πληρώσεις μία περιουσία, πλαισιώνοντάς τα με κάτι νόστιμο όσον αφορά το κομμάτι του φαγητού. Αυτό που έχει καταφέρει εδώ και 3,5 περίπου χρόνια στο Θα σε κάνω Βασίλισσα, έχει προχωρήσει την ιδέα του πολλά βήματα πιο μακριά. Εκτός από το -αγαπημένο του- κρασί, στο παιχνίδι έχει μπει εξίσου δυνατά και το ουίσκι, όπως εντυπωσιακή είναι και η παρουσία της κουζίνας, τα ηνία της οποίας κρατά ο σεφ Σπύρος Κοντός (Σπονδή, Αριστερά-Δεξιά, Ντομάτα). 

Θα σε κάνω Βασίλισσα: Ο επαναπροσδιορισμός της απόλαυσης

Το wine & whisky bar με το αλησμόνητο όνομα και το πανέξυπνο concept στην Ιερά Οδό θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το πιο ενδιαφέρον speakeasy της πόλης (όσο speakeasy μπορεί να θεωρηθεί τέλος πάντων ένα μέρος που όλοι ξέρουν τη διεύθυνσή του), στεγασμένο σε μία παλιά αποθήκη ηλικίας περίπου ενός αιώνα, στην Ιερά Οδό.

Για να μη χαθείς, η είσοδος είναι επί της οδού Βεροίας, άνοιξε απλά την πρώτη μεγάλη σιδερένια δίφυλλη πόρτα που θα συναντήσεις. Ένα τέτοιο μέρος όμως, δεν θα έπρεπε να παραμένει κρυφό και αυτό το γράφω για όλους τους σωστούς λόγους. 

ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ 11

Αρχικά, εδώ θα βρεις μία από τις πλουσιότερες και πιο ενδιαφέρουσες κάβες της Αθήνας, με περισσότερες από 600 ετικέτες σε κρασί και ουίσκι, μερικές εκ των οποίων ανήκουν στη σφαίρα του συλλεκτικού, όπως εκείνες που κυκλοφορούν σε 100-200 φιάλες παγκοσμίως. Αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα στο ότι θα χρειαστεί να πουλήσεις ένα νεφρό για να τις απολαύσεις και το γεγονός συγκαταλέγεται δίχως δεύτερη σκέψη στα plus του Θα σε κάνω Βασίλισσα.

Η λίστα των κρασιών χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες (The Easy Way, The Better Way και The Queen Way), με επιλογές ασφαλώς για κάθε γούστο και πορτοφόλι, ενώ στο κομμάτι του ουίσκι συναντώνται εξαιρετικές ετικέτες από τις δημοφιλέστερες σχολές του είδους αλλά και κάποιες επιλογές-έκπληξη. 

ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

Ο σεφ Κοντός έχει-πολύ ορθά- επιλέξει να μην βάλει ετικέτες σε όσα παρουσιάζει και φέρνει στην κάρτα του φαγητού ένα ενδιαφέρον μιξάζ από αρκετές διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες, επενδύοντας πάντοτε στην ποιοτική πρώτη ύλη.

Έτσι, εδώ θα φας μεταξύ άλλων raclette με μανιτάρια σωτέ και φρέσκο θυμάρι, πεϊνιρλί Ελευθεριάδη με βούτυρο Κερκύρας, Κεφαλογραβιέρα και καπνιστή πανσέτα (από εκεί προέρχεται βασικά το ζυμάρι του), πρόβειο γύρο με τηγανητές πατάτες, cheddar sauce και pico de gallo, μοσχάρι μαγειρεμένο σε tagine, αρωματισμένο με cajoun, και garam masala με κους-κους και αραβικές πίτες.

Για το τέλος άφησα το δικό μου αγαπημένο: Το διαολεμένα νόστιμο corn cheese, σε συνδυασμό με τρία είδη λουκάνικων, που δίνουν ένα οργασμικό αποτέλεσμα.

ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ 4

Εκτός αυτών, υπάρχει το cheese bar στο οποίο μπορείς να συνοδεύσεις το κρασί ή το ποτό σου με πλατό προσεκτικά επιλεγμένων τυριών και αλλαντικών, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δραστήριο μέρος όσον αφορά τα events που λαμβάνουν χώρα σε αυτό και εκτείνονται από guest DJs  και live εμφανίσεις μέχρι γευσιγνωσίες και δημοπρασίες κρασιών.

ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ 6

Το Θα σε κάνω Βασίλισσα είναι από εκείνα τα μέρη που δεν προσφέρουν προϊόν αλλά εμπειρία και φροντίζει να το κάνει με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες σχετικά με αυτό, ανήκει στη σύζυγο του Δημήτρη, Νάντια: "Η Βασίλισσα είναι το δικό μας γευστικό ταξίδι. Έχουμε βρει το κατάλληλο όχημα και στην ουσία ψάχνουμε συνταξιδιώτες". 


Info

Βέροιας 13 & Ιερά Οδός 64, Βοτανικός, τηλ. 210 3459299

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας