Σημαντικά λάθη που κάνεις με τα μαχαίρια στην κουζίνα

Προσοχή στο φαγητό. Ακόμα μεγαλύτερη στα δάχτυλά σου.

Μιλάμε συνεχώς για φαγητά και συνταγές αλλά σπανίως αναφερόμαστε σε κάποια πολύ συγκεκριμένα κομμάτια της όλης διεργασίας. Ένα από τα πιο δομικά αυτών είναι το πώς κόβονται οι πρώτες ύλες πριν αξιοποιηθούν. Ή πιο ορθά πώς κόβονται αυτές χωρίς να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες. 

Αυτά είναι τα σημαντικότερα λάθη που γίνονται με τα μαχαίρια στην κουζίνα. Φρόντισε να μην τα κάνεις.

Δεν ακονίζεις τις λεπίδες

Δεν είναι κάτι νέο ή άγνωστο αλλά είναι το πρώτο βήμα για να καταστήσεις αναποτελεσματικό το μαχαίρι. Μπορεί εκ πρώτης ανάγνωσης αυτό να σου ακούγεται από απειλητικό έως επικίνδυνο αλλά σκέψου: Αν δεν κόβει καλά η λεπίδα, θα αναγκαστείς να βάλεις μεγαλύτερη δύναμη για αυτό που θέλεις να τεμαχίσεις. Ως εκ τούτου υπάρχουν περισσότερες πιθανότητα να χάσεις τον έλεγχο ή να σου γλιστρήσει το μαχαίρι. Να υπάρχουν δηλαδή πιο πολλές πιθανότητες να προκληθεί ατύχημα. Επίσης, ήξερες πως μπορείς να ακονίσεις ένα μαχαίρι χρησιμοποιώντας ένα φλιτζάνι;

Κόβεις με τον λάθος τρόπο

Πόσες και πόσες φορές έχεις τοποθετήσει το μαχαίρι πάνω σε κάτι σκληρό (πχ ένα μεγάλο λαχανικό) και έχεις πιέσει με το άλλο χέρι τη λεπίδα από πάνω; Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό λάθος καθώς, πέρα από τα προφανή, τα μαχαίρια είναι φτιαγμένα για να κόβουν στην κίνησή τους και όχι με τη χρήση δύναμης. Η ολίσθηση καθιστά όλη τη λειτουργία λιγότερο κουραστική και ευκολότερη.

Λάθος χειρισμός

Να θυμάσαι πάντοτε κάτι σημαντικό: Προσπαθείς να κόψεις φαγητό, όχι να αποτελέσεις κομπάρσο σε ταινία τρόμου (και ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει αυτό). Οπότε μην κρατάς πολύ σφιχτά το μαχαίρι και φρόντισε πάντοτε ο δείκτης και ο αντίχειρας να βρίσκονται στο σημείο όπου η λεπίδα συναντά τη λαβή. Αυτό ονομάζεται σημείο ισορροπίας. Τα υπόλοιπα δάχτυλα θα πρέπει να τυλίγουν τη λαβή. Όλα τα παραπάνω συνεισφέρουν στο να κατανέμεται το βάρος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, για να διευκολυνθούν οι ελιγμοί.

Δεν προστατεύεις τα δάχτυλά σου

Πάμε τώρα στο άλλο χέρι, το αριστερό. Ή το δεξί, αν είσαι αριστερόχειρας. Αυτό τέλος πάντων που δεν κρατά το μαχαίρι αλλά συγκρατεί το αντικείμενο που θα κοπεί. Τα δάχτυλα είναι εκτεθειμένα, ειδικά ο αντίχειρας. Το πιο λογικό που μπορείς να κάνεις είναι να σχηματίσεις μία δαγκάνα με το άλλο χέρι, κρατώντας αυτό που θέλεις να κόψεις.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στα νέα εστιατόρια που τρώει τώρα η Αθήνα

Από wine bars-σουξέ και meta burgerάδικα μέχρι λαχταριστά new age bakeries.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Σπιτικό σούσι - ναι, μπορείς

Ήρθε η ώρα να γίνεις ένας μίνι Σωτήρης Κοντιζάς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Drakoulis Dry & Raw όπως λέμε κορυφαίο κρέας και δυνατά beats

Ένα brand και δύο εστιατόρια σχεδόν συνώνυμα με την καρνιβορική υπεροχή στην πόλη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο Lolita's για dolce vita και φίνα ιταλική κουζίνα

Το bar resto του Ψυχικού παρλάρει απταίστως τη γευστική γλώσσα της γείτονος σε ένα αλέγρο περιβάλλον.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Mandarin Oriental x 2: Γευστική σύζευξη Μεσσηνίας-Παρισιού από τον Bertrand Valegeas

Από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου το Mandarin Oriental - Costa Navarino ταξιδεύει στο Mandarin Oriental - Paris για μια γαστρονομική εμπειρία με άρωμα Ελλάδας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

To συγκλονιστικό κόλπο για να κάνεις σφαιροποίηση φαγητού α λα Masterchef

Είσαι έτοιμος να μάθεις τη βασική προετοιμασία της λεγόμενης μοριακής κουζίνας και να την εφαρμόσεις στο σπίτι σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος