Σημαντικά λάθη που κάνεις με τα μαχαίρια στην κουζίνα

Προσοχή στο φαγητό. Ακόμα μεγαλύτερη στα δάχτυλά σου.

Μιλάμε συνεχώς για φαγητά και συνταγές αλλά σπανίως αναφερόμαστε σε κάποια πολύ συγκεκριμένα κομμάτια της όλης διεργασίας. Ένα από τα πιο δομικά αυτών είναι το πώς κόβονται οι πρώτες ύλες πριν αξιοποιηθούν. Ή πιο ορθά πώς κόβονται αυτές χωρίς να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες. 

Αυτά είναι τα σημαντικότερα λάθη που γίνονται με τα μαχαίρια στην κουζίνα. Φρόντισε να μην τα κάνεις.

Δεν ακονίζεις τις λεπίδες

Δεν είναι κάτι νέο ή άγνωστο αλλά είναι το πρώτο βήμα για να καταστήσεις αναποτελεσματικό το μαχαίρι. Μπορεί εκ πρώτης ανάγνωσης αυτό να σου ακούγεται από απειλητικό έως επικίνδυνο αλλά σκέψου: Αν δεν κόβει καλά η λεπίδα, θα αναγκαστείς να βάλεις μεγαλύτερη δύναμη για αυτό που θέλεις να τεμαχίσεις. Ως εκ τούτου υπάρχουν περισσότερες πιθανότητα να χάσεις τον έλεγχο ή να σου γλιστρήσει το μαχαίρι. Να υπάρχουν δηλαδή πιο πολλές πιθανότητες να προκληθεί ατύχημα. Επίσης, ήξερες πως μπορείς να ακονίσεις ένα μαχαίρι χρησιμοποιώντας ένα φλιτζάνι;

Κόβεις με τον λάθος τρόπο

Πόσες και πόσες φορές έχεις τοποθετήσει το μαχαίρι πάνω σε κάτι σκληρό (πχ ένα μεγάλο λαχανικό) και έχεις πιέσει με το άλλο χέρι τη λεπίδα από πάνω; Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό λάθος καθώς, πέρα από τα προφανή, τα μαχαίρια είναι φτιαγμένα για να κόβουν στην κίνησή τους και όχι με τη χρήση δύναμης. Η ολίσθηση καθιστά όλη τη λειτουργία λιγότερο κουραστική και ευκολότερη.

Λάθος χειρισμός

Να θυμάσαι πάντοτε κάτι σημαντικό: Προσπαθείς να κόψεις φαγητό, όχι να αποτελέσεις κομπάρσο σε ταινία τρόμου (και ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει αυτό). Οπότε μην κρατάς πολύ σφιχτά το μαχαίρι και φρόντισε πάντοτε ο δείκτης και ο αντίχειρας να βρίσκονται στο σημείο όπου η λεπίδα συναντά τη λαβή. Αυτό ονομάζεται σημείο ισορροπίας. Τα υπόλοιπα δάχτυλα θα πρέπει να τυλίγουν τη λαβή. Όλα τα παραπάνω συνεισφέρουν στο να κατανέμεται το βάρος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, για να διευκολυνθούν οι ελιγμοί.

Δεν προστατεύεις τα δάχτυλά σου

Πάμε τώρα στο άλλο χέρι, το αριστερό. Ή το δεξί, αν είσαι αριστερόχειρας. Αυτό τέλος πάντων που δεν κρατά το μαχαίρι αλλά συγκρατεί το αντικείμενο που θα κοπεί. Τα δάχτυλα είναι εκτεθειμένα, ειδικά ο αντίχειρας. Το πιο λογικό που μπορείς να κάνεις είναι να σχηματίσεις μία δαγκάνα με το άλλο χέρι, κρατώντας αυτό που θέλεις να κόψεις.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μπακαλιάρος που μιλά στη γλώσσα των καλοφαγάδων

Ο Παναγιώτης Ζώκος δίνει τη δική του εκδοχή για μία από τις πιο εκλεπτυσμένες συνταγές με ψάρι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στα θρυλικά τσιπουράδικα του Βόλου

Σημείο συνάντησης, παρέας και παρηγοριάς υπήρξαν κάποτε τα "πρόχειρα" και ταπεινά ταβερνάκια, σήμερα σύμβολο του Βόλου.

Αποκωδικοποιώντας το πιο ποθητό χαβιάρι του κόσμου με τον Edward Gant

O συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hadid Caviar μιλά για τα μυστικά της επιτυχίας της στη βιομηχανία των θαλασσινών και τη σχέση του με την Ελλάδα.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Η (μάλλον) καλύτερη αλυσίδα fast food του πλανήτη

Μεγάλες αλήθειες με αφορμή τη σημερινή #FastFoodDay: Tα Five Guys παίζουν σε άλλο επίπεδο.

Γραφει Μπαμπης Δουκας