Σημαντικά λάθη που κάνεις με τα μαχαίρια στην κουζίνα

Προσοχή στο φαγητό. Ακόμα μεγαλύτερη στα δάχτυλά σου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Νοεμβρίου 2021

Μιλάμε συνεχώς για φαγητά και συνταγές αλλά σπανίως αναφερόμαστε σε κάποια πολύ συγκεκριμένα κομμάτια της όλης διεργασίας. Ένα από τα πιο δομικά αυτών είναι το πώς κόβονται οι πρώτες ύλες πριν αξιοποιηθούν. Ή πιο ορθά πώς κόβονται αυτές χωρίς να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες. 

Αυτά είναι τα σημαντικότερα λάθη που γίνονται με τα μαχαίρια στην κουζίνα. Φρόντισε να μην τα κάνεις.

Δεν ακονίζεις τις λεπίδες

Δεν είναι κάτι νέο ή άγνωστο αλλά είναι το πρώτο βήμα για να καταστήσεις αναποτελεσματικό το μαχαίρι. Μπορεί εκ πρώτης ανάγνωσης αυτό να σου ακούγεται από απειλητικό έως επικίνδυνο αλλά σκέψου: Αν δεν κόβει καλά η λεπίδα, θα αναγκαστείς να βάλεις μεγαλύτερη δύναμη για αυτό που θέλεις να τεμαχίσεις. Ως εκ τούτου υπάρχουν περισσότερες πιθανότητα να χάσεις τον έλεγχο ή να σου γλιστρήσει το μαχαίρι. Να υπάρχουν δηλαδή πιο πολλές πιθανότητες να προκληθεί ατύχημα. Επίσης, ήξερες πως μπορείς να ακονίσεις ένα μαχαίρι χρησιμοποιώντας ένα φλιτζάνι;

Κόβεις με τον λάθος τρόπο

Πόσες και πόσες φορές έχεις τοποθετήσει το μαχαίρι πάνω σε κάτι σκληρό (πχ ένα μεγάλο λαχανικό) και έχεις πιέσει με το άλλο χέρι τη λεπίδα από πάνω; Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό λάθος καθώς, πέρα από τα προφανή, τα μαχαίρια είναι φτιαγμένα για να κόβουν στην κίνησή τους και όχι με τη χρήση δύναμης. Η ολίσθηση καθιστά όλη τη λειτουργία λιγότερο κουραστική και ευκολότερη.

Λάθος χειρισμός

Να θυμάσαι πάντοτε κάτι σημαντικό: Προσπαθείς να κόψεις φαγητό, όχι να αποτελέσεις κομπάρσο σε ταινία τρόμου (και ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει αυτό). Οπότε μην κρατάς πολύ σφιχτά το μαχαίρι και φρόντισε πάντοτε ο δείκτης και ο αντίχειρας να βρίσκονται στο σημείο όπου η λεπίδα συναντά τη λαβή. Αυτό ονομάζεται σημείο ισορροπίας. Τα υπόλοιπα δάχτυλα θα πρέπει να τυλίγουν τη λαβή. Όλα τα παραπάνω συνεισφέρουν στο να κατανέμεται το βάρος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, για να διευκολυνθούν οι ελιγμοί.

Δεν προστατεύεις τα δάχτυλά σου

Πάμε τώρα στο άλλο χέρι, το αριστερό. Ή το δεξί, αν είσαι αριστερόχειρας. Αυτό τέλος πάντων που δεν κρατά το μαχαίρι αλλά συγκρατεί το αντικείμενο που θα κοπεί. Τα δάχτυλα είναι εκτεθειμένα, ειδικά ο αντίχειρας. Το πιο λογικό που μπορείς να κάνεις είναι να σχηματίσεις μία δαγκάνα με το άλλο χέρι, κρατώντας αυτό που θέλεις να κόψεις.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Γαλιάντρα στο Κολωνάκι

Το θαυμάσιο γευστικό project του καλοκαιριού μετακομίζει στο Yoleni's.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Updated μελομακάρονα με παλαιωμένο τσίπουρο

Οι κουραμπιέδες μόλις έχασαν τη μάχη των φετινών Χριστουγέννων.

Γραφει Tasty-guide.gr

Τα εστιατόρια της Αθήνας με Bib Gourmand

Τα γευστικά spots της πρωτεύουσας που ξεχωρίζουν για την άριστη σχέση ποιότητας-τιμής το 2021, σύμφωνα με τον περίφημο οδηγό Michelin.

Γραφει Μπαμπης Δουκας