Χριστουγεννιάτικο τραπέζι λοιπόν. Είσαι σίγουρος πως φρόντισες για τα πάντα; Και βέβαια όχι. Τα μπαχαρικά, όπως και τα φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά και οι σάλτσες είναι τα μοναδικά συστατικά που ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί μόνο ένα από αυτά μπορεί να μεταμορφώσει πλήρως ακόμη κι ένα κλασικό πιάτο. Η ελληνική κουζίνα χρησιμοποιεί αρκετά μπαχαρικά, στην πορεία όμως κάποια ξεχάστηκαν, ενώ προστέθηκαν άλλα που προέκυψαν από την υιοθέτηση εκ μέρους μας ασιατικών ή λατινοαμερικάνικων συνταγών.
Ακολουθούν κάποια από τα απαραίτητα new (και όχι τόσο new) classics του γιορτινού τραπεζιού αλλά και πέρα από αυτό.
Ανθός αλατιού
Ο ανθός αλατιού από το Μεσολόγγι, τη Μάνη κι οποιοδήποτε άλλο μέρος, συλλέγεται με το χέρι. Θα το χρησιμοποιήσεις ωμό πάνω από ψητό κρέας ή ψάρι ή σε σαλάτες. Θα σε εκπλήξει ευχάριστα αν το χρησιμοποιήσεις σε σοκολάτα ή καραμέλα.
Γκαράμ Μασάλα
Συντίθεται από ένα μίγμα μπαχαρικών κι η σύνθεσή του διαφοροποιείται ελαφρώς από κατασκευαστή σε κατασκεαυστή. Χρησιμοποιείται στο τέλος του μαγειρέματος σε ινδικά και ασιατικά πιάτα και μπορεί να μετατρέψει ένα απλό "κοτόπουλο με ρύζι" σε "μουργκ κάρι".
> Διάβασε ακόμη: Rene Redzepi, ένας προφήτης της γεύσης
Ρας-ελ-χανούτ
Αποτελεί το κορυφαίο αρωματικό της βορειοαφρικάνικης αραβικής κουζίνας και συντίθεται από πάνω από 20 διαφορετικά μπαχαρικά και μυρωδικά. Χρησιμοποιείται σχεδόν παντού (ακόμη και σε μια μους σοκολάτας) και προσθέτει εγγυημένα 1.000 νύχτες σε ένα εορταστικό ethnic dinner. Τη μία πρέπει να τη βάλεις εσύ.
Γλυκόξινη σάλτσα
Οι Κινέζοι τη χρησιμοποιούν με χοιρινό, με κοτόπουλο, με όσπρια, με πατάτες, με νουντλ και με ρύζι. Αποτελεί τη βάση μιας μεγάλης ομάδας πιάτων τον οποίων ο αριθμός δεν έχει τέλος. Κάνει τα πάντα πιο 'asian' γαστρονομικά, αρκεί να τα έχεις κόψει κατάλληλα, σε μικρά κομμάτια.
> Διάβασε ακόμη: Δοκιμάζοντας κορυφαίο κρέας στην Olive Wagyu Farm
Πιπέρι
Είναι από τα ελάχιστα μπαχαρικά που δεν χρειάζεται οδηγίες χρήσεως. Πάει παντού, ακόμη και σε πιάτα με τις πιο καυτερές πιπεριές που υπάρχουν: εκτός από την καψάδα, δίνει κυρίως άρωμα. Και γι' αυτό σε μια κουζίνα πρέπει να υπάρχει σε διάφορα χρώματα ή ποικιλίες.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.