Όταν μιλάμε για γαστρονομικές απολαύσεις, υπάρχουν ορισμένα κρέατα που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους γεύση, τη σπανιότητα, αλλά και την τιμή τους.
Μεταξύ των πιο πολυτελών επιλογών στον κόσμο είναι το ιαπωνικό βοδινό κρέας Wagyu, ιδιαίτερα το περιζήτητο Kobe beef που παίρνει την πρώτη θέση ως το πιο ακριβό κρέας. Με τρυφερή "μαρμαρώδη" (marbling) υφή και πλούσια γεύση, το Kobe beef είναι ένα γεύμα που εκτιμάται ιδιαιτέρως από τους λάτρεις του φαγητού. Πιο κάτω θα δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτό και πώς μαγειρεύεται το κρέας αυτό.
Γιατί είναι τόσο ακριβό το Kobe beef;
Το βόειο κρέας Kobe προέρχεται από μοσχάρια Tajima-gyu που εκτρέφονται στο νομό Hyogo της Ιαπωνίας κάτω από τρομερά αυστηρούς κανονισμούς. Αυτά τα βοοειδή κάνουν ειδική διατροφή και ζουν σε περιβάλλον που δεν υπάρχει κανένα στρες. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρέας που διαθέτει μια υφή που λιώνει στο στόμα, μια πλούσια και γλυκιά γεύση και μοναδικό άρωμα.
Το Kobe beef είναι εξαιρετικά σπάνιο και αυτό επίσης είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στο πολύ υψηλό του κόστος. Μόνο ένας μικρός αριθμός βοοειδών πληροί τα αυστηρά πρότυπα πιστοποίησης, καθιστώντας το ένα από τα σπανιότερα κρέατα παγκοσμίως. Οι τιμές για το αυθεντικό μοσχάρι Kobe μπορεί να κυμαίνονται από 400 έως 600 δολάρια ανά κιλό ή και περισσότερο, ανάλογα με το κομμάτι και την ποιότητα.
Επιλέγοντας το σωστό κομμάτι Kobe beef
Το μοσχάρι Kobe διαβαθμίζεται αναφορικά με το marbling του (BMS), το χρώμα, την υφή και την ποιότητα του λίπους. Η υψηλότερη βαθμίδα είναι η Α5, η οποία προσφέρει το μεγαλύτερο marbling και είναι η πιο περιζήτητη. Τα δημοφιλή τεμάχια περιλαμβάνουν:
- Ribeye: Γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερή υφή τους.
- Sirloin: βρίσκεται στο οπίσθιο μέρος της πλάτης του μοσχαριού. Ιδανικό για μπριζόλες και ψήσιμο στη σχάρα.
- Tenderloin: Το πιο τρυφερό κομμάτι, ιδανικό για ειδικές περιστάσεις, μετά από μια προαγωγή, μια νίκη σε ένα online καζινο ή κάτι άλλο προσωπικό σας.
Πώς να μαγειρέψετε το Kobe beef
Το μαγείρεμα του μοσχαριού Kobe απαιτεί ακρίβεια για να διατηρηθεί η λεπτή γεύση και υφή του. Ακολουθούν ορισμένες μέθοδοι για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το πολυτελές υλικό, αν και θα συστήναμε να το δοκιμάσετε σε κάποιο εστιατόριο για πρώτη φορά.
1. Προετοιμασία
- Αποψύξτε σωστά: Εάν είναι κατεψυγμένο, ξεπαγώστε το μοσχαρίσιο κρέας αργά στο ψυγείο για 24-48 ώρες.
- Μπαχαρικά: Το μοσχάρι Kobe έχει φυσικό πλούτο, οπότε συχνά αρκεί λίγο αλάτι και πιπέρι.
2. Τεχνικές μαγειρέματος
- Ψήσιμο στο τηγάνι
- Ζεσταίνετε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει.
- Προσθέστε μια μικρή ποσότητα λαδιού ή βουτύρου.
- Σοτάρετε το μοσχαρίσιο κρέας για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά για να είναι rare έως medium.
- Αφήστε να "ξεκουραστεί" για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.
- Γκριλ
- Χρησιμοποιήστε σχάρα σε μέτρια φωτιά.
- Ψήνετε κάθε πλευρά για 1-2 λεπτά, ανάλογα με το πάχος.
- Sous Vide
- Για ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας, μαγειρέψτε το μοσχάρι sous vide στους 54°C για 45 λεπτά και, στη συνέχεια, τελειώστε με ένα γρήγορο ψήσιμο.
Προτάσεις σερβιρίσματος
Το μοσχαρίσιο κρέας Kobe σερβίρεται καλύτερα απλά για να αναδειχθούν οι φυσικές του γεύσεις. Συνοδεύστε το με:
- Ελαφρά αχνιστά λαχανικά, όπως σπαράγγια ή μπροκολίνι.
- Με αφράτο πουρέ πατάτας ή ριζότο.
- Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με γεμάτο σώμα, όπως Cabernet Sauvignon ή Merlot.
Επίλογος
Το Kobe beef είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό γεύμα, είναι μια απόλυτη γευστική εμπειρία. Το σωστό μαγείρεμά του διασφαλίζει ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το εξαιρετικό γεύμα. Για αυτόν τον λόγο, αν δεν είστε σίγουροι ότι το έχετε, καλύτερα να το δοκιμάσετε κάπου έξω.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.