Πώς θα καταλάβεις ότι έψησες την τέλεια μπριζόλα - το απόλυτο κόλπο των σεφ
Δε χρειάζεσαι υψηλή τεχνολογία, θερμόμετρα ή περίπλοκες τεχνικές για να ξέρεις πότε είναι έτοιμο το κρέας σου. Παραδόξως, στην τέχνη της μπριζόλας, το πιο πολύτιμο εργαλείο σου είναι "πάνω" σου.
Καταρχάς ας πούμε μία μικρή αλήθεια: Η τέλεια μπριζόλα δεν είναι ίδια για όλους γιατί πολύ απλά οι προτιμήσεις στους βαθμούς ψησίματος διαφέρουν. Αν ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο, και απλά μιλάμε για την τέλεια μπριζόλα από άποψη καλού ψησίματος και νοστιμιάς, το ερώτημα που παραμένει κρίσιμο είναι πάρα πολύ απλό: πότε είναι έτοιμη η μπριζόλα;
Το μυστικό βρίσκεται στην υφή
Υπάρχει ένα αλάνθαστο, κοινό μυστικό των σεφ σε όλο τον κόσμο που βασίζεται στην αφή μας. Ξέχνα καρφώματα και κοψίματα που αφήνουν το κρέας να χάνει τα πολύτιμα ζουμιά του. Το κλειδί για να καταλάβεις το βαθμό ψησίματος της μπριζόλας είναι η υφή της.
Καθώς το κρέας ψήνεται, αλλάζει η δομή και η αντίστασή του στο άγγιγμα. Και υπάρχει ένας απίστευτα απλός τρόπος να το τεστάρεις: να χρησιμοποιήσεις την παλάμη σου.
Το απίστευτο κόλπο
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις το "αδύναμο" χέρι σου (αριστερό αν είσαι δεξιόχειρας, δεξί αν είσαι αριστερόχειρας) και να το ανοίξεις με την παλάμη στραμμένη προς εσένα.
Το κρίσιμο σημείο είναι το "μαξιλαράκι" του χεριού κάτω από τον αντίχειρα. Άγγιξέ το με το άλλο σου χέρι και ακολούθησε τον παρακάτω οδηγό:
Άψητη μπριζόλα (raw): Άφησε το χέρι σου χαλαρό και άγγιξε το μαξιλαράκι. Είναι τόσο μαλακό όσο μια τελείως άψητη μπριζόλα.
Σχεδόν άψητη (rare): Άγγιξε αντίχειρα και δείκτη. Το σημείο γίνεται λίγο πιο σφιχτό – όπως μια "rare" μπριζόλα.
Μέτρια ψημένη (medium rare): Ένωσε αντίχειρα και μεσαίο δάχτυλο. Η αντίσταση είναι μεγαλύτερη, όπως ακριβώς σε μια "medium rare" μπριζόλα.
Καλοψημένη (well done): Ένωσε αντίχειρα και παράμεσο. Το μαξιλαράκι γίνεται σταθερό και σκληρό — όπως μια πλήρως καλοψημένη μπριζόλα.
Ένα απλό και αξιόπιστο κόλπο
Αυτό το trick χρησιμοποιείται από επαγγελματίες για να ελέγχουν άμεσα το ψήσιμο χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Αν θέλεις να τελειοποιήσεις την τεχνική, υπάρχει μόνο ένας κανόνας που δεν είναι άλλος από την εξάσκηση, όπως σε κάθε τέχνη ή άθλημα.
Δοκίμασε με διαφορετικά κομμάτια και είδη κρέατος για να "εκπαιδεύσεις" το χέρι σου να αναγνωρίζει την υφή κάθε ψησίματος και το μόνο σίγουρο είναι ότι σύντομα θα είσαι ο απόλυτος ψήστης της παρέας.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Από τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα
Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.
Η επιστροφή στη γεύση: μια κουζίνα με ψυχή και υπογραφή
Στην καρδιά των ελληνικών βουνών, εκεί όπου η παράδοση έχει ακόμη φωνή και τα αρώματα της γης αφηγούνται ιστορίες, η γαστρονομία αποκτά υπόσταση μέσα από την ευαισθησία και την ακρίβεια δύο δημιουργών.
Οι 'Βερσαλλίες' έφεραν τη γεύση της μεσσηνιακής γης στην Αθήνα
Ο δεινός τροφοσυλλέκτης και μάστορας στην ανάδειξη της ατόφιας γεύσης με εύστοχους συνδυασμούς, ψησίματα στις φωτιές και τσουκάλια στον ξυλόφουρνο, Γιάννης Κούμανης, ήρθε με τα μπαγκάζια του γεμάτα στο Symposio at Ark.
Το καλύτερο πρωτεϊνούχο σνακ: Σπιτικό, φυσικό και με περισσότερη πρωτεΐνη από το γιαούρτι!
Ένα σνακ που δεν λιώνει στην τσάντα, δεν θέλει ψυγείο και έχει… πρωτεΐνη για δύο.
Από ένα τραπέζι στα paddocks της Formula 1, η Barilla μας θυμίζει τη γεύση του 'μαζί'
Ο σεφ που ένωσε την Formula 1 και η νέα ταινία της Barilla που μας θυμίζει τη γεύση του 'μαζί'.
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).

