Πώς να ψήσεις σωστά, απλά και γρήγορα μια μοσχαρίσια μπριζόλα

Η μοσχαρίσια μπριζόλα είναι η βάση μιας σωστής διατροφής και έχει το πλεονέκτημα ότι θέλει ελάχιστο χρόνο για να μαγειρευτεί. Σας λέμε απλά και κατανοητά πώς να το κάνετε γρήγορα και σωστά.

 Ήδη θα έχετε καταλάβει ότι ο άνδρας ο σωστός, ο Esquire δεν αρκείται στο να τρώει καλή τρόφη. Πρέπει να ξέρει και να την μαγειρεύει -βέβαια δεν θα φτάσουμε και στο σημείο να κυνηγήσουμε την τροφή μας γιατί στην πόλη είναι κάπως δύσκολο. 

Οκ, το παραπάνω δεν είναι επαρκές επιχείρημα γιατί δεν είμαστε κυνηγοί αλλά ας περάσουμε στο θέμα μας. Και το θέμα μας είναι το ψήσιμο της μοσχαρίσιας μπριζόλας, δηλαδή της κορυφαίας τροφής που υπάρχει για κάθε άνδρα και γυναίκα -αν εξαιρέσουμε τα αυγά που διατροφική τους αξία απλά δεν παίζεται αλλά δεν έχουν αρκετή πρωτεΐνη (6 γρ. το ένα) για να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας και προφανώς δεν γίνεται να τρώμε πάνω από 2-3 αυγά την ημέρα.

Διαβάστε Επίσης

Η μοσχαρίσια μπριζόλα έχει και μεγάλη διατροφική αξία και πολύ πρωτεΐνη. Πρόκειται για το βασικό κομμάτι ενός γεύματος που δύσκολα θέλει πάνω από μερικά λεπτά για να ετοιμαστεί. 

Το πιο σημαντικό είναι ότι η μοσχαρίσια ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι πολύ ψημένη στο εσωτερικό της. Για πολλούς λόγους αλλά οι δύο βασικότεροι είναι η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά. Και τα δύο πάνε βόλτα αν την ψήσετε πολύ. Α, και να ξέρετε ότι το κόκκινο που βλέπετε μέσα δεν είναι αίμα. Είναι τα υγρά της και εκεί βρίσκονται όλη η γεύση και τα θρεπτικά στοιχεία της. 

Πόσο χρόνο πρέπει να την ψήσετε

Απλό. Αν έχει πάχος π.χ. 1 με 1,5 εκατοστά σίγουρα όχι πάνω από 1,5 λεπτό σε κάθε πλευρά. Για πάχος 2 με 3 εκατοστά περίπου 2,5 με 3 λεπτά την κάθε πλευρά.  

Σε τι θερμοκρασία

Αν έχετε ηλεκτρική κουζίνα -που είναι και το πιθανότερο- και η μέγιστη βαθμίδα είναι το 9, βάλτε τη στο 7. Το τηγάνι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι αντικολλητικό. Ανοίγετε το μάτι στο 7, τοποθετείτε το τηγάνι και ιδανικά βάζετε ζωϊκό λίπος -π.χ ένα καλό βούτυρο. 

Η προετοιμασία της μπριζόλας

Την βγάζετε από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν το ψήσιμο. Γιατί; Για να πιάσει θερμοκρασία δωματίου και υψηλότερη εσωτερική θερμοκρασία όταν ψήνεται. Βάζετε λίγο λάδι ή βούτυρο, την αλείφετε (και από τις δύο πλευρές) και μετά αλάτι, πιπέρι -ιδανικά ανθό αλατιού που στην Ελλάδα έχουμε υπέροχο και σχετικά φθηνό και το πιπέρι φρεσκοτριμμένο- και της κάνετε 2-3 καλά πατ πατ.  Όταν κάψει καλά το τηγάνι βάζετε την μπριζόλα στους χρόνους που αναφέραμε. 

Εδώ να τονίσω ότι δεν είμαι επαγγελματίας μάγειρας και σκοπός του άρθρου είναι να μάθετε απλά και γρήγορα πώς να ψήνετε σωστά μια μπριζόλα στην καθημερινότητά σας. Προφανώς αυτά αλλάζουν κάπως αν μιλάμε για ψήσιμο σε ψησταριά και στην φωτιά -κάτι με το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό όταν γυρνάς βράδυ κουρασμένος από την δουλειά. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;

Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).

Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι

Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.

Ο Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα

Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο

Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα