Έρευνα: το επιδόρπιο σε βοηθάει να χάσεις κιλά

Μια πρόσφατη μελέτη έρχεται να ανατρέψει την κλασική λογική των αυστηρών διατροφών - Ίσως το κλειδί να βρίσκεται στο σταθερό πλάνο και όχι στη δαιμονοποίηση των τροφών

Μια πρόσφατη μελέτη έρχεται να ανατρέψει την κλασική λογική των αυστηρών διατροφών. Αντί να κόψεις μαχαίρι τις αγαπημένες σου λιχουδιές, ίσως το "κλειδί” είναι να τις εντάξεις έξυπνα στο πλάνο σου. Ναι, σωστά διάβασες — να τρως αυτά που σου αρέσουν και να χάνεις κιλά.

Σε ένα online πρόγραμμα που κράτησε 12 μήνες, συμμετείχαν άνθρωποι με αυξημένο βάρος, οι οποίοι παρακολούθησαν μαθήματα διατροφής και διαχείρισης λιγούρας. Αντί να κόψουν τελείως τα φαγητά πειρασμούς, τους πρότειναν να τα τρώνε σε μικρές ποσότητες και μέσα σε ισορροπημένα γεύματα.

Γιατί το επιδόρπιο βοηθάει τη διατροφή σου

Ο στόχος ήταν να δουν αν αυτοί που έτρωγαν αυτό που λαχταρούσαν, αλλά με μέτρο, μπορούσαν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Και τι έδειξαν τα νούμερα;

Από τους 30 που ξεκίνησαν, οι 24 έμειναν στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου. Κατά μέσο όρο, έχασαν σχεδόν 8% του αρχικού τους βάρους. Οι περισσότεροι που έχασαν πάνω από 5% εμφάνισαν και σημαντική μείωση στις λιγούρες — τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα.

Και μάντεψε: αυτοί που εφάρμοσαν πιο συστηματικά τη "στρατηγική ένταξης” (δηλαδή να τρώνε κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα κάτι που επιθυμούσαν), είχαν και την πιο μεγάλη απώλεια βάρους και λιγότερη επιθυμία για γλυκά και λιπαρά.

Ο βασικός ερευνητής, ο καθηγητής Nakamura, λέει ότι αυτό καταρρίπτει τη γνωστή θεωρία ότι τα λιποκύτταρα σε "πιέζουν" να φας όταν χάνεις βάρος. Αν καταφέρεις να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος, οι λιγούρες σου πέφτουν σταθερά.

Επίσης, ξεκαθαρίζει πως το πρόβλημα δεν είναι η "αδυναμία χαρακτήρα”, αλλά το χάος στο πρόγραμμα: όταν δεν έχεις σταθερά γεύματα, το σώμα σου ζητάει ό,τι βρει — και τότε μπαίνουν τα πατατάκια και τα σοκολατάκια στο παιχνίδι.

Η μελέτη ήταν μικρής κλίμακας, άρα δεν βγάζουμε απόλυτα συμπεράσματα. Όμως δείχνει ξεκάθαρα κάτι: το να στερείσαι τα πάντα δεν είναι πάντα λύση. Το να έχεις πρόγραμμα, να τρως ισορροπημένα και να μη δαιμονοποιείς το φαγητό που αγαπάς — μπορεί να είναι το πιο ρεαλιστικό και βιώσιμο πλάνο.

Τελική σκέψη; Μην κόψεις το γλυκάκι – απλά βάλ’ το με μέτρο στο παιχνίδι. Μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο απ’ όσο νομίζεις.

Και ναι -φέρε μας την πάβλοβα τώρα. 🍓🍰

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Από τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα

Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.