Η μόδα του σούσι έχει περάσει εδώ και αρκετό καιρό, σε σημείο που πλέον έχει ενταχθεί σε μια συνηθισμένη διατροφική επιλογή σχεδόν για την πλειοψηφία του δυτικού κόσμου. Η αξιολόγηση της ποιότητας όμως, πάντοτε είναι ένα θέμα. Mε αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Σούσι, σου παραθέτουμε τους πιο εύκολους τρόπους για να καταλάβεις αν το σούσι σου είναι φρέσκο ή αν πρέπει να πάρει το δρόμο για τα σκουπίδια. 

Η μυρωδιά

Ευτυχώς για όλους, ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει την μυρωδιά του μπαγιάτικου ψαριού. Και φυσικά γνωρίζεις τι πρέπει να πράξεις σε αυτή την περίπτωση. Κοινώς, αν μυρίζει κάτι ύποπτα, το σούσι είναι για πέταμα. 

Η εμφάνιση 

Το κομμάτι του ψαριού ή των θαλασσινών θα πρέπει να έχει φωτεινά χρώματα και λαμπερή όψη, χωρίς κάποια γαλακτώδη υφή. Αν το χρώμα είναι ξεθωριασμένο ή αδιαφανές, τότε μάλλον το προϊόν είναι λιγότερο φρέσκο από όσο θα έπρεπε. Υπάρχει βέβαια και ο κίνδυνος κάποια (πολύ κακά) εστιατόρια να ψεκάζουν το ψάρι με μονοξείδιο του άνθρακα για να δείχνει πιο ζωντανό χρωματικά, οπότε ο δείκτης της εμφάνισης είναι λιγότερο αξιόπιστος από αυτόν της οσμής.

Η υφή

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το φρέσκο ψάρι, αν ακουμπήσεις το κομμάτι του ψαριού με τα chopsticks, θα πρέπει να πάρει αμέσως το αρχικό του σχήμα για να θεωρηθεί φρέσκο. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί και τα σημάδια από τα ξυλάκια παραμείνουν ορατά στην επιφάνειά του, τότε κάτι πήγε λάθος. 

Η ημέρα

Μπορεί να φανεί παράξενο αλλά πολλοί ειδικοί πάνω στο θέμα σούσι συστήνουν να αποφεύγονται οι Κυριακές, όταν τα περισσότερα εστιατόρια δεν μπορούν να προμηθευτούν ψάρι ημέρας. 

Από Esquire IT