Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την τρούφα πριν την χρησιμοποιήσεις οπουδήποτε

Η μαύρη, η άσπρη, το κυνήγι και γιατί κοστίζει τόσο πολύ το μανιτάρι στο οποίο εθίστηκαν πολλοί σεφ.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Δεκεμβρίου 2019

Είναι μανιτάρι, βρίσκεται συχνά θαμμένη μέχρι και μισό μέτρο μέσα στο έδαφος και για το κυνήγι της επιστρατεύονταν αρχικά γουρούνια και μετέπειτα εκπαιδευμένα σκυλιά (μέχρι και μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία μύγας, η Suillia Gigantea). Η τρούφα φροντίζει να κρύβεται αρκετά καλά ακριβώς επειδή και η ίδια γνωρίζει το πόσο πολύτιμη είναι.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την τρούφα πριν την χρησιμοποιήσεις οπουδήποτε

Συνήθως ευδοκιμεί σε μέρη που υπάρχουν, μεταξύ άλλων, βελανιδιές, θάμνοι, φλαμουριές, οξιές και σε περιβάλλον με χώμα αλκαλικό (όχι όξινο), ενώ μπορεί να συμβιώνει με τις ρίζες των δένδρων ή των θάμνων.

Έχει στρογγυλό σχήμα και το μέγεθός της είναι μεταξύ 2 και 7 εκατοστών - οι μεγαλύτερες βέβαια είναι πιο σπάνιες και ως εκ τούτου πιο ακριβές. 

ΤΡΟΥΦΑ 2

Παρόλα αυτά, όλο και περισσότεροι την χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, με αρκετούς σεφ ή μάγειρες να το παρακάνουν είναι η αλήθεια, με αποτέλεσμα να χάνει την αξία της μέσα σε μια συνταγή και το πιάτο συνήθως να μην τρώγεται. Η τρούφα είναι μια πολύ ιδιαίτερη πρώτη ύλη γι' αυτό και απαιτεί ιδιαίτερη διαχείριση και προσεκτική χρήση. 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 80 ποικιλίες τρούφας στον πλανήτη, με κύριες χώρες παραγωγής αλλά και κατανάλωσης την Ιταλία και την Γαλλία, ενώ καλλιεργείται επίσης στην Ισπανία, τα Βαλκάνια, βόρεια Αμερική και την Νέα Ζηλανδία, αποτελώντας στις μέρες μας και μια χρυσοφόρα, εναλλακτική επένδυση στον αγροτικό τομέα.

ΤΡΟΥΦΑ 3

Κυριότερες κατηγορίες είναι εκείνες της λευκής τρούφας (tuber borchii) που είναι η πιο φθηνή και έχει πιο απαλό άρωμα, της φθινοπωρινής μαύρης τρούφας (tuber uncinatum) και της χειμωνιάτικης μαύρης τρούφας που είναι και η ακριβότερη (tuber melanosporum). 

Η καλύτερη μαύρη τρούφα θεωρείται ότι προέρχεται από την περιοχή Dordogne, στη νοτιοδυτική Γαλλία και πιο συγκεκριμένα από το Périgord, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως  μαύρη βασίλισσα, μαύρο μαργαριτάρι ή διαμάντι της μαγειρικής. Αντίθετοι με αυτή την άποψη είναι οι Ιταλοί, που έχουν σε μεγάλη εκτίμηση την λευκή τρούφα. 

ΤΡΟΥΦΑ 4

Όσον αφορά τις χρήσεις, η τρούφα μπορεί να ταιριάξει άψογα σε ριζότο και ζυμαρικά, με κοτόπουλο και σε μαγιονέζα. Τέλος, φτάνουμε και στο (ευαίσθητο) θέμα της τιμής της. Παρότι κατά καιρούς έχουν πωληθεί τρούφες έναντι αστρονομικών ποσών - όπως π.χ. τις €75.000 για ένα καλοσχηματισμένο μανιτάρι λευκής τρούφας στην ιταλική πόλη Alba- μπορεί κάποιος να τη βρει και σε πιο λογικές τιμές: €500/κιλό για την μαύρη τρούφα και €1000/κιλό για την λευκή, κατά μέσο όρο. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Από τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα

Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.