Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα ιαπωνικά noodles, soba και udon
Το ένα καλύτερο από το άλλο.
Το ρύζι αποτελεί την βάση της ιαπωνικής διατροφής και είναι θεμελιώδες στοιχείο για την πλειοψηφία των εδεσμάτων στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Είναι τόσο αγαπητό στους Ιάπωνες που η λαϊκή τους παράδοση έρχεται να προσθέσει στην θρεπτική του αξία, μύθος όπως εκείνος που υποστηρίζει πως πίσω από κάθε κόκκο ρυζιού βρίσκεται μια θεότητα. Δεν είναι όμως το μόνο βασικό συστατικό της ιαπωνικής γαστρονομικής κουλτούρας, καθώς τα noodles παίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο, με δύο κυρίως κατηγορίες: τα soba και τα udon.
Soba μέχρι τέλους
Τα soba noodles φτιάχνονται από φαγόπυρο και η έντονη γεύση τους θυμίζει αρκετά αυτή των ξηρών καρπών. Έχουν χρώμα συνήθως ανοιχτό μπεζ, καφέ ή σκούρο γκρι και σερβίρονται ζεστά ή κρύα σε εκατοντάδες νόστιμες εκδοχές που διαφοροποιούνται κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια, δηλαδή από περιοχή σε περιοχή.

Όπως και ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνονται. Για παράδειγμα, στο Iwate, το wanko-soba έρχεται σε μικρό ξύλινο μπολ, το οποίο ξαναγεμίζει σχεδόν αμέσως μόλις το τελειώσεις, αφού ο σερβιτόρος φωνάξει δυνατά προς την κουζίνα. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να χορτάσεις και να ζητήσεις να σταματήσουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να φάνε μέχρι και 60 μπολάκια με soba noodles. Η συνήθεια αυτή χρονολογείται αρκετούς αιώνες πριν, όταν οι γαιοκτήμονες θεωρούσαν τιμή τους να σερβίρουν άφθονο φαγητό στους καλεσμένους τους, μέχρι να μην μπορούν να φάνε άλλο οι τελευταίοι. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, πραγματοποιούνται στην περιοχή διαγωνισμοί wanko-soba, όπου ασφαλώς κερδίζει αυτός που θα φάει τα περισσότερα.

Στην περιοχή Yamanashi, σερβίρουν το Hōtō, μια σούπα με soba noodles σε miso, με κολοκύθα και άλλα λαχανικά. Τα noodles εδώ είναι λίγο πιο επίπεδα και με ελαφρώς μεγαλύτερο πλάτος και δεν μαγειρεύονται από πριν, αλλά μέσα στην σούπα. Σύμφωνα με την παράδοση, αν τα φας 21 και 22 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να κρυώσεις ολόκληρο το χειμώνα. Στην επαρχία Chugoku είναι αρκετά δημοφιλές το wariko soba, όπου τα noodles σερβίρονται σε ένα στρογγυλό δοχείο με κρεμμύδι, φύκια και μια ισχυρή σάλτσα dashi.
Τα χίλια πρόσωπα του Udon
Από την άλλη τα udon noodles φτιάχνονται από σιτάρι, είναι παχύτερα και η γεύση τους είναι ουδέτερη προκειμένου να δένουν καλύτερα με έντονα φαγητά, ενώ έχουν μαλακή και μαστιχωτή υφή. Πλαισιώνονται συνήθως με miso και συνοδεύουν κοτόπουλο, μανιτάρια shiitake ή ψωμάκια ατμού. Η περιοχή Kagawa θεωρείται το βασίλειο του udon καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί παραγωγοί και τα εστιατόρια σερβίρουν πάρα πολλές εκδοχές τους.

Μία από τις απλούστερες συνταγές θέλει τα noodles να καλύπτονται με φύκια και σάλτσα σόγιας και να παρουσιάζονται ως σούπα. Στο Nagasaki προστίθενται σε αυτά πάρα πολλά υλικά (θαλασσινά, φρούτα, μανιτάρια, λαχανικά, κρέας κλπ) καθώς επίσης και ζωμοί με μπαχαρικά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα