Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα ιαπωνικά noodles, soba και udon

Το ένα καλύτερο από το άλλο.

Το ρύζι αποτελεί την βάση της ιαπωνικής διατροφής και είναι θεμελιώδες στοιχείο για την πλειοψηφία των εδεσμάτων στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Είναι τόσο αγαπητό στους Ιάπωνες που η λαϊκή τους παράδοση έρχεται να προσθέσει στην θρεπτική του αξία, μύθος όπως εκείνος που υποστηρίζει πως πίσω από κάθε κόκκο ρυζιού βρίσκεται μια θεότητα. Δεν είναι όμως το μόνο βασικό συστατικό της ιαπωνικής γαστρονομικής κουλτούρας, καθώς τα noodles παίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο, με δύο κυρίως κατηγορίες: τα soba και τα udon.

Soba μέχρι τέλους

Τα soba noodles φτιάχνονται από φαγόπυρο και η έντονη γεύση τους θυμίζει αρκετά αυτή των ξηρών καρπών. Έχουν χρώμα συνήθως ανοιχτό μπεζ, καφέ ή σκούρο γκρι και σερβίρονται ζεστά ή κρύα σε εκατοντάδες νόστιμες εκδοχές που διαφοροποιούνται κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια, δηλαδή από περιοχή σε περιοχή.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα ιαπωνικά noodles, soba και udon

Όπως και ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνονται. Για παράδειγμα, στο Iwate, το wanko-soba έρχεται σε μικρό ξύλινο μπολ, το οποίο ξαναγεμίζει σχεδόν αμέσως μόλις το τελειώσεις, αφού ο σερβιτόρος φωνάξει δυνατά προς την κουζίνα. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να χορτάσεις και να ζητήσεις να σταματήσουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να φάνε μέχρι και 60 μπολάκια με soba noodles. Η συνήθεια αυτή χρονολογείται αρκετούς αιώνες πριν, όταν οι γαιοκτήμονες θεωρούσαν τιμή τους να σερβίρουν άφθονο φαγητό στους καλεσμένους τους, μέχρι να μην μπορούν να φάνε άλλο οι τελευταίοι. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, πραγματοποιούνται στην περιοχή διαγωνισμοί wanko-soba, όπου ασφαλώς κερδίζει αυτός που θα φάει τα περισσότερα. 

ΣΟΜΠΑ 2

Στην περιοχή Yamanashi, σερβίρουν το Hōtō, μια σούπα με soba noodles σε miso, με κολοκύθα και άλλα λαχανικά. Τα noodles εδώ είναι λίγο πιο επίπεδα και με ελαφρώς μεγαλύτερο πλάτος και δεν μαγειρεύονται από πριν, αλλά μέσα στην σούπα. Σύμφωνα με την παράδοση, αν τα φας 21 και 22 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να κρυώσεις ολόκληρο το χειμώνα. Στην επαρχία Chugoku είναι αρκετά δημοφιλές το wariko soba, όπου τα noodles σερβίρονται σε ένα στρογγυλό δοχείο με κρεμμύδι, φύκια και μια ισχυρή σάλτσα dashi.

Τα χίλια πρόσωπα του Udon

Από την άλλη τα udon noodles φτιάχνονται από σιτάρι, είναι παχύτερα και η γεύση τους είναι ουδέτερη προκειμένου να δένουν καλύτερα με έντονα φαγητά, ενώ έχουν μαλακή και μαστιχωτή υφή. Πλαισιώνονται συνήθως με miso και συνοδεύουν κοτόπουλο, μανιτάρια shiitake ή ψωμάκια ατμού. Η περιοχή Kagawa θεωρείται το βασίλειο του udon καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί παραγωγοί και τα εστιατόρια σερβίρουν πάρα πολλές εκδοχές τους.

ΟΥΝΤΟΝ

Μία από τις απλούστερες συνταγές  θέλει τα noodles να καλύπτονται με φύκια και σάλτσα σόγιας και να παρουσιάζονται ως σούπα. Στο Nagasaki προστίθενται σε αυτά πάρα πολλά υλικά (θαλασσινά, φρούτα, μανιτάρια, λαχανικά, κρέας κλπ) καθώς επίσης και ζωμοί με μπαχαρικά. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος