
Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα ιαπωνικά noodles, soba και udon
Το ένα καλύτερο από το άλλο.

Το ρύζι αποτελεί την βάση της ιαπωνικής διατροφής και είναι θεμελιώδες στοιχείο για την πλειοψηφία των εδεσμάτων στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Είναι τόσο αγαπητό στους Ιάπωνες που η λαϊκή τους παράδοση έρχεται να προσθέσει στην θρεπτική του αξία, μύθος όπως εκείνος που υποστηρίζει πως πίσω από κάθε κόκκο ρυζιού βρίσκεται μια θεότητα. Δεν είναι όμως το μόνο βασικό συστατικό της ιαπωνικής γαστρονομικής κουλτούρας, καθώς τα noodles παίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο, με δύο κυρίως κατηγορίες: τα soba και τα udon.
Soba μέχρι τέλους
Τα soba noodles φτιάχνονται από φαγόπυρο και η έντονη γεύση τους θυμίζει αρκετά αυτή των ξηρών καρπών. Έχουν χρώμα συνήθως ανοιχτό μπεζ, καφέ ή σκούρο γκρι και σερβίρονται ζεστά ή κρύα σε εκατοντάδες νόστιμες εκδοχές που διαφοροποιούνται κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια, δηλαδή από περιοχή σε περιοχή.

Όπως και ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνονται. Για παράδειγμα, στο Iwate, το wanko-soba έρχεται σε μικρό ξύλινο μπολ, το οποίο ξαναγεμίζει σχεδόν αμέσως μόλις το τελειώσεις, αφού ο σερβιτόρος φωνάξει δυνατά προς την κουζίνα. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να χορτάσεις και να ζητήσεις να σταματήσουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να φάνε μέχρι και 60 μπολάκια με soba noodles. Η συνήθεια αυτή χρονολογείται αρκετούς αιώνες πριν, όταν οι γαιοκτήμονες θεωρούσαν τιμή τους να σερβίρουν άφθονο φαγητό στους καλεσμένους τους, μέχρι να μην μπορούν να φάνε άλλο οι τελευταίοι. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, πραγματοποιούνται στην περιοχή διαγωνισμοί wanko-soba, όπου ασφαλώς κερδίζει αυτός που θα φάει τα περισσότερα.

Στην περιοχή Yamanashi, σερβίρουν το Hōtō, μια σούπα με soba noodles σε miso, με κολοκύθα και άλλα λαχανικά. Τα noodles εδώ είναι λίγο πιο επίπεδα και με ελαφρώς μεγαλύτερο πλάτος και δεν μαγειρεύονται από πριν, αλλά μέσα στην σούπα. Σύμφωνα με την παράδοση, αν τα φας 21 και 22 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να κρυώσεις ολόκληρο το χειμώνα. Στην επαρχία Chugoku είναι αρκετά δημοφιλές το wariko soba, όπου τα noodles σερβίρονται σε ένα στρογγυλό δοχείο με κρεμμύδι, φύκια και μια ισχυρή σάλτσα dashi.
Τα χίλια πρόσωπα του Udon
Από την άλλη τα udon noodles φτιάχνονται από σιτάρι, είναι παχύτερα και η γεύση τους είναι ουδέτερη προκειμένου να δένουν καλύτερα με έντονα φαγητά, ενώ έχουν μαλακή και μαστιχωτή υφή. Πλαισιώνονται συνήθως με miso και συνοδεύουν κοτόπουλο, μανιτάρια shiitake ή ψωμάκια ατμού. Η περιοχή Kagawa θεωρείται το βασίλειο του udon καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί παραγωγοί και τα εστιατόρια σερβίρουν πάρα πολλές εκδοχές τους.

Μία από τις απλούστερες συνταγές θέλει τα noodles να καλύπτονται με φύκια και σάλτσα σόγιας και να παρουσιάζονται ως σούπα. Στο Nagasaki προστίθενται σε αυτά πάρα πολλά υλικά (θαλασσινά, φρούτα, μανιτάρια, λαχανικά, κρέας κλπ) καθώς επίσης και ζωμοί με μπαχαρικά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα