Αρκετά διαφορετικό σε σχέση με το προηγούμενο έτος θα είναι το 2019, καθώς στο επίκεντρο των απανταχού ανθρώπων του χώρου (από εταιρείες τροφίμων και εστιατόρια μέχρι τους καταναλωτές) τοποθετούνται εντελώς διαφορετικά tasks σε σχέση με εκείνα που απασχόλησαν το 2018. 

Οι ζυμώσεις

Ο θαυμαστός κόσμος της χημείας εισβάλλει γι' ακόμη μία φορά στο κομμάτι της γαστρονομίας, φιλοδοξώντας να μεταφέρει το παιχνίδι μερικά βήματα πιο πέρα από το miso, το kimchi, την kombucha και όλα τα άλλα που παίζουν στα εστιατόρια προς το παρόν. Νέες ζυμώσεις, καινούρια προϊόντα σε πίκλα και ασυνήθιστα τρόφιμα σε άλμη -τεχνικές δηλαδή που επέτρεπαν ανέκαθεν τη διατήρηση του φαγητού για μεγαλύτερο διάστημα- αναμένεται να είναι το φρέσκο πεδίο πειραματισμού για τους ανθρώπους της γαστρονομίας. Κάτι που εκτός από το διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα θα συμβάλλει ακόμη σε οφέλη για την υγεία καθώς και αυξημένα επίπεδα ενέργειας στα πιάτα.

Το casual fine dining

Αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχει βάλει η εστιατορική σκηνή του Λονδίνου για τη νέα χρονιά και σύντομα αναμένεται να εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης: Μέρη που θα διατηρούν τα υψηλότερα γαστρονομικά standards αλλά παράλληλα θα έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται όλα τα πιθανά σενάρια dining, μέσα σε χώρους με ζωντανή ατμόσφαιρα και χαλαρό περιβάλλον. Και σε αρκετά λογικές τιμές. Ασφαλώς και το κλασικό fine dining δεν πρόκειται να επηρεαστεί αλλά το εν λόγω κίνημα θα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτό, προκειμένου να δώσει έναν πιο εξωστρεφή χαρακτήρα στην haute cuisine, θέλοντας να την καταστήσει πιο ενδιαφέρουσα και για τους millennials.

Χρήση κάνναβης

Καθώς η νομιμοποίηση της κάνναβης εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη βόρεια Αμερική, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξετάζουν τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί και στο κομμάτι της εστίασης. Αρκετές εταιρείες ποτών και ζυθοποιίες έχουν κάνει τα πρώτα βήματα, με τα cannabis-infused food products να είναι το επόμενο -αρκετά δύσκολο είναι η αλήθεια- εγχείρημα.

Κουζίνα του Ειρηνικού ωκεανού

Κάθε χρόνο, όλος ο κόσμος της γαστρονομίας αναζητά εκείνη τη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη που θα του δώσει το κάτι διαφορετικό. Το λεγόμενο Pacific Rim cooking ίσως είναι εκείνο που θα παίξει αυτό το ρόλο για το 2019: Η κουζίνα των νησιών του Ειρηνικού ωκεανού, στην οποία υπάρχει έντονο των στοιχείο των ασιατικών τεχνικών και πρωταγωνιστούν τα μπαχαρικά, τα εξωτικά φρούτα και τα θαλασσινά . Σε αρκετά παραδοσιακά πιάτα έχουν προστεθεί διάφορα καλιφορνέζικα twists - από τη δυτική ακτή των ΗΠΑ άλλωστε ξεκίνησε να γίνεται γνωστή η τάση: Seafood tacos με μανιτάρια shitake, dumplings με ενδιαφέρουσες γεμίσεις και ψιλοκομμένα ψάρια με σάλτσα καρύδας είναι μόνο μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές προτάσεις.

Τα ghost restaurants

Πριν λίγο καιρό, το Forbes φιλοξενούσε εκτενές αφιέρωμα για τα εστιατόρια-φαντάσματα. Τα ghost restaurants έχουν ήδη γίνει trend στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Πρόκειται για εκείνα τα εστιατόρια που λειτουργούν με τη λογική του delivery-only, συχνά έχοντας μόνο τη δυνατότητα online παραγγελίας και δίχως την παραμικρή αλληλεπίδραση πελάτη-υπαλλήλου. Ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί το 2019, κυρίως εκτός της αμερικάνικης ηπείρου. Το γεγονός πως δεν χρειάζονται έναν χώρο κανονικού εστιατορίου και μεγάλο προσωπικό, επιτρέπει σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις να επικεντρώνονται αποκλειστικά στην ποιότητα του φαγητού, χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος του budget τους για ποιοτικά υλικά, κάτι που βελτιώνει αισθητά το τελικό προϊόν, ειδικά σε σχέση με τα απλά delivery. Κάτι που με τη σειρά του μεταφράζεται σε ικανοποιημένη και αυξανόμενη πελατεία. Και όταν ακόμη και ο David Chang (με το Ando στη Νέα Υόρκη) ασχολείται με το όλο θέμα, καταλαβαίνεις πως κάτι σοβαρό γίνεται.

Η pegan δίαιτα

Εδώ και λίγους μήνες έχει γίνει γνωστή ενώ το ευρύ κοινό τη χαρακτηρίζει ως τη δίαιτα των influencers. Το 2019 αναμένεται να μην περιοριστεί μόνο στους τελευταίους καθώς όλο και περισσότεροι ακολουθούν τον συνδυασμό μιας vegan και paleo διατροφής, στον οποίο κυριαρχούν τα φρούτα και τα λαχανικά, η φυσική πρωτεΐνη και τα καλά λιπαρά, με τροφές χαμηλές σε ζάχαρη και άμυλο. Η pegan δίαιτα περιλαμβάνει και κατανάλωση κρέατος ή ζωικών προϊόντων αλλά σαν συνοδευτικό και μόνο για χορτοφάγα ζώα. Προτείνονται επίσης μικρά, λιπαρά ψάρια πλούσια σε  Ω3.