Juicy Lucy, ίσως το θρυλικότερο αμερικάνικο burger

Μία βόμβα απόλαυσης από τη Μινεσότα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 13 Φεβρουαρίου 2019

Δε γίνεται να θέλεις να θεωρείσαι αυθεντικός φίλος του burger και να μη γνωρίζεις τα βασικά. Αν οι λέξεις Juicy Lucy δε σου λένε απολύτως τίποτα, τότε κάτι κάνεις λάθος. Σε κάθε περίπτωση, γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ για να μοιράσουμε γνώση. 

Ας το πάμε από την αρχή. Τι ακριβώς γνωρίζεις για την Μινεσότα των ΗΠΑ; Άντε να ξέρεις τους Timberwolves λόγω ΝΒΑ και ότι εκεί ρίχνει αρκετό χιόνι.  Η πολιτεία των midwestern states όμως φημίζεται για τη σπουδαία παράδοση στο φαγητό, με τα πιο φημισμένα πιάτα της να είναι το walleye (η δική τους εκδοχή του fish n' chips), το lefse (ένας τύπος κρέπας σκανδιναδικής προέλευσης) και το lutefisk (παστό ψάρι, επίσης σκανδιναβικών καταβολών), οι κεφτέδες, το venison (κρέας ελαφιού σε διάφορες παραλλαγές) και το άγριο μαύρο ρύζι (που παίζει συνήθως το ρόλο του συνοδευτικού). Σε όλα τα παραπάνω πρόσθεσε το μάλλον πιο αναγνωρίσιμο φαγητό της περιοχής, το Juicy Lucy (το βρίσκεις και ως Jucy Lucy). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ChefDarrenBroom (@chefdarrenbroom) on

Η ιστορία του τρέχει πίσω στο 1954 και το Matt’s Bar της Μινεάπολις (η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας), όταν ένας πελάτης ζήτησε ένα cheeseburger, επιθυμώντας το τυρί να είναι κρυμμένο εντός του μπιφτεκιού. Μόλις το δοκίμασε, ενθουσιάστηκε και αναφώνησε με θαυμασμό: "That’s one juicy lucy!", βαφτίζοντας με αυτόν το τρόπο το μπιφτεκόψωμο σήμα-κατατεθέν του τόπου. Η φράση του αρκούσε για να το καθιερώσει ακριβώς έτσι στο μενού του εν λόγω εστιατορίου, με το συγκεκριμένο έδεσμα να μπαίνει σε όλο και περισσότερα καταστήματα της περιοχής και να αποκτά τις διαστάσεις του μύθου. 

Juicy Lucy, ίσως το θρυλικότερο αμερικάνικο burger

Μιλώντας για Juicy Lucy λοιπόν, στην ουσία εννοούμε ένα burger όπου το τυρί, αντί να βρίσκεται σε μορφή φέτας πάνω στο μπιφτέκι, κρύβεται εντός του. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς πολύ πιο απολαυστικό όταν το τυρί λιώνει κατά το ψήσιμο, δημιουργώντας εκρήξεις γεύσεις σε κάθε δαγκωνιά. Ένα πραγματικό ηφαίστειο απόλαυσης. Και επειδή η Μινεσότα απέχει μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα, σου έχουμε την αυθεντική συνταγή για να πειραματιστείς στην κουζίνα του σπιτιού σου.

Πώς θα φτιάξεις το Juicy Lucy το σωστό

Υλικά (για 4 burgers)

  • 900 γρ. κιμά Black Angus
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.σ. Worcestershire sauce
  • μισή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 φέτα λευκό ψωμί
  • 50 γρ. τριμμένο blue cheese
  • 4 ψωμάκια τύπου bun
  • Βούτυρο
  • Πίκλες

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 °C. 
  2. Αφαιρείς την κόρα από την φέτα λευκού ψωμιού και αφού το κόψεις σε μικρά κομματάκια το βάζεις σε ένα μπολ, μαζί με αλάτι και πιπέρι, την Worcestershire sauce, βούτυρο και σκόρδο.
  3.  Προσθέτεις τον κιμά και ανακατεύεις με τα χέρια σου το μείγμα. Φτιάχνεις 8 μπιφτέκια, βάρους περίπου 100 γρ. το καθένα. 
  4. Στο κέντρο των 4 μπιφτεκιών βάζεις το blue cheese και ελάχιστο σκόρδο. 
  5. Τα σκεπάζεις με τα άλλα 4 μπιφτέκια, αφού βεβαιωθείς με τα δάχτυλά σου πως το τυρί θα παραμείνει στο εσωτερικό τους. 
  6. Ψήνεις τα μπιφτέκια για περίπου 2 ανά πλευρά και τα αφήνεις μέσα σε ένα σκεύος από χυτοσίδηρο για περίπου 5 λεπτά ακόμη στον φούρνο, σε χαμηλότερη φωτιά. 
  7. Βάζεις το βούτυρο στα ψωμάκια και τα τοποθετείς στον φούρνο για ελάχιστα λεπτά, αναλόγως της προτίμησής σου.
  8. Φτιάχνεις το burger σου, συμπληρώνοντας πίκλες -και απολύτως τίποτα άλλο- πάνω ή κάτω από το μπιφτέκι σου.
  9. Το τρως σαν να μην υπάρχει αύριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος