Juicy Lucy, ίσως το θρυλικότερο αμερικάνικο burger

Μία βόμβα απόλαυσης από τη Μινεσότα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 13 Φεβρουαρίου 2019

Δε γίνεται να θέλεις να θεωρείσαι αυθεντικός φίλος του burger και να μη γνωρίζεις τα βασικά. Αν οι λέξεις Juicy Lucy δε σου λένε απολύτως τίποτα, τότε κάτι κάνεις λάθος. Σε κάθε περίπτωση, γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ για να μοιράσουμε γνώση. 

Ας το πάμε από την αρχή. Τι ακριβώς γνωρίζεις για την Μινεσότα των ΗΠΑ; Άντε να ξέρεις τους Timberwolves λόγω ΝΒΑ και ότι εκεί ρίχνει αρκετό χιόνι.  Η πολιτεία των midwestern states όμως φημίζεται για τη σπουδαία παράδοση στο φαγητό, με τα πιο φημισμένα πιάτα της να είναι το walleye (η δική τους εκδοχή του fish n' chips), το lefse (ένας τύπος κρέπας σκανδιναδικής προέλευσης) και το lutefisk (παστό ψάρι, επίσης σκανδιναβικών καταβολών), οι κεφτέδες, το venison (κρέας ελαφιού σε διάφορες παραλλαγές) και το άγριο μαύρο ρύζι (που παίζει συνήθως το ρόλο του συνοδευτικού). Σε όλα τα παραπάνω πρόσθεσε το μάλλον πιο αναγνωρίσιμο φαγητό της περιοχής, το Juicy Lucy (το βρίσκεις και ως Jucy Lucy). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ChefDarrenBroom (@chefdarrenbroom) on

Η ιστορία του τρέχει πίσω στο 1954 και το Matt’s Bar της Μινεάπολις (η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας), όταν ένας πελάτης ζήτησε ένα cheeseburger, επιθυμώντας το τυρί να είναι κρυμμένο εντός του μπιφτεκιού. Μόλις το δοκίμασε, ενθουσιάστηκε και αναφώνησε με θαυμασμό: "That’s one juicy lucy!", βαφτίζοντας με αυτόν το τρόπο το μπιφτεκόψωμο σήμα-κατατεθέν του τόπου. Η φράση του αρκούσε για να το καθιερώσει ακριβώς έτσι στο μενού του εν λόγω εστιατορίου, με το συγκεκριμένο έδεσμα να μπαίνει σε όλο και περισσότερα καταστήματα της περιοχής και να αποκτά τις διαστάσεις του μύθου. 

Juicy Lucy, ίσως το θρυλικότερο αμερικάνικο burger

Μιλώντας για Juicy Lucy λοιπόν, στην ουσία εννοούμε ένα burger όπου το τυρί, αντί να βρίσκεται σε μορφή φέτας πάνω στο μπιφτέκι, κρύβεται εντός του. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς πολύ πιο απολαυστικό όταν το τυρί λιώνει κατά το ψήσιμο, δημιουργώντας εκρήξεις γεύσεις σε κάθε δαγκωνιά. Ένα πραγματικό ηφαίστειο απόλαυσης. Και επειδή η Μινεσότα απέχει μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα, σου έχουμε την αυθεντική συνταγή για να πειραματιστείς στην κουζίνα του σπιτιού σου.

Πώς θα φτιάξεις το Juicy Lucy το σωστό

Υλικά (για 4 burgers)

  • 900 γρ. κιμά Black Angus
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.σ. Worcestershire sauce
  • μισή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 φέτα λευκό ψωμί
  • 50 γρ. τριμμένο blue cheese
  • 4 ψωμάκια τύπου bun
  • Βούτυρο
  • Πίκλες

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 °C. 
  2. Αφαιρείς την κόρα από την φέτα λευκού ψωμιού και αφού το κόψεις σε μικρά κομματάκια το βάζεις σε ένα μπολ, μαζί με αλάτι και πιπέρι, την Worcestershire sauce, βούτυρο και σκόρδο.
  3.  Προσθέτεις τον κιμά και ανακατεύεις με τα χέρια σου το μείγμα. Φτιάχνεις 8 μπιφτέκια, βάρους περίπου 100 γρ. το καθένα. 
  4. Στο κέντρο των 4 μπιφτεκιών βάζεις το blue cheese και ελάχιστο σκόρδο. 
  5. Τα σκεπάζεις με τα άλλα 4 μπιφτέκια, αφού βεβαιωθείς με τα δάχτυλά σου πως το τυρί θα παραμείνει στο εσωτερικό τους. 
  6. Ψήνεις τα μπιφτέκια για περίπου 2 ανά πλευρά και τα αφήνεις μέσα σε ένα σκεύος από χυτοσίδηρο για περίπου 5 λεπτά ακόμη στον φούρνο, σε χαμηλότερη φωτιά. 
  7. Βάζεις το βούτυρο στα ψωμάκια και τα τοποθετείς στον φούρνο για ελάχιστα λεπτά, αναλόγως της προτίμησής σου.
  8. Φτιάχνεις το burger σου, συμπληρώνοντας πίκλες -και απολύτως τίποτα άλλο- πάνω ή κάτω από το μπιφτέκι σου.
  9. Το τρως σαν να μην υπάρχει αύριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο Ammothines στη Μεσσηνία για εκλεπτυσμένες γεύσεις

Το Ammothines - Four Seas, παραμένει και φέτος ο αγαπημένος μας προορισμός στη Μεσσηνία.

Αν η αμαρτία ήταν φαγητό, θα ήταν Sinners Pizza

Εκεί όπου η πίτσα δεν έχει ανανά, δεν τρώγεται διπλωμένη και δε σερβίρεται με μαχαιροπίρουνα.

Τα νέα αστέρια της ελληνικής γαστρονομίας

Γνωρίστε νέους και νέες φερέλπιδες σεφ, που κάνουν αίσθηση στη γευστική μας σκηνή και την ανανεώνουν με τις ιδέες, τις δημιουργίες τους, το στυλ τους.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Naporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana

Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η διακριτική γοητεία του να τρως έξω μόνος

Χαλάρωσε και απόλαυσε. Τόσο το φαγητό όσο και τη γαλήνη που αυτό προσφέρει.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλη η αλήθεια για την πρωτεΐνη αρακά

Είναι το Next Big Thing της αθλητικής διατροφής;