Δε γίνεται να θέλεις να θεωρείσαι αυθεντικός φίλος του burger και να μη γνωρίζεις τα βασικά. Αν οι λέξεις Juicy Lucy δε σου λένε απολύτως τίποτα, τότε κάτι κάνεις λάθος. Σε κάθε περίπτωση, γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ για να μοιράσουμε γνώση.
Ας το πάμε από την αρχή. Τι ακριβώς γνωρίζεις για την Μινεσότα των ΗΠΑ; Άντε να ξέρεις τους Timberwolves λόγω ΝΒΑ και ότι εκεί ρίχνει αρκετό χιόνι. Η πολιτεία των midwestern states όμως φημίζεται για τη σπουδαία παράδοση στο φαγητό, με τα πιο φημισμένα πιάτα της να είναι το walleye (η δική τους εκδοχή του fish n' chips), το lefse (ένας τύπος κρέπας σκανδιναδικής προέλευσης) και το lutefisk (παστό ψάρι, επίσης σκανδιναβικών καταβολών), οι κεφτέδες, το venison (κρέας ελαφιού σε διάφορες παραλλαγές) και το άγριο μαύρο ρύζι (που παίζει συνήθως το ρόλο του συνοδευτικού). Σε όλα τα παραπάνω πρόσθεσε το μάλλον πιο αναγνωρίσιμο φαγητό της περιοχής, το Juicy Lucy (το βρίσκεις και ως Jucy Lucy).
Η ιστορία του τρέχει πίσω στο 1954 και το Matt’s Bar της Μινεάπολις (η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας), όταν ένας πελάτης ζήτησε ένα cheeseburger, επιθυμώντας το τυρί να είναι κρυμμένο εντός του μπιφτεκιού. Μόλις το δοκίμασε, ενθουσιάστηκε και αναφώνησε με θαυμασμό: "That’s one juicy lucy!", βαφτίζοντας με αυτόν το τρόπο το μπιφτεκόψωμο σήμα-κατατεθέν του τόπου. Η φράση του αρκούσε για να το καθιερώσει ακριβώς έτσι στο μενού του εν λόγω εστιατορίου, με το συγκεκριμένο έδεσμα να μπαίνει σε όλο και περισσότερα καταστήματα της περιοχής και να αποκτά τις διαστάσεις του μύθου.
Μιλώντας για Juicy Lucy λοιπόν, στην ουσία εννοούμε ένα burger όπου το τυρί, αντί να βρίσκεται σε μορφή φέτας πάνω στο μπιφτέκι, κρύβεται εντός του. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς πολύ πιο απολαυστικό όταν το τυρί λιώνει κατά το ψήσιμο, δημιουργώντας εκρήξεις γεύσεις σε κάθε δαγκωνιά. Ένα πραγματικό ηφαίστειο απόλαυσης. Και επειδή η Μινεσότα απέχει μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα, σου έχουμε την αυθεντική συνταγή για να πειραματιστείς στην κουζίνα του σπιτιού σου.
Πώς θα φτιάξεις το Juicy Lucy το σωστό
Υλικά (για 4 burgers)
- 900 γρ. κιμά Black Angus
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
- 2 κ.σ. Worcestershire sauce
- μισή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 φέτα λευκό ψωμί
- 50 γρ. τριμμένο blue cheese
- 4 ψωμάκια τύπου bun
- Βούτυρο
- Πίκλες
Εκτέλεση
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 °C.
- Αφαιρείς την κόρα από την φέτα λευκού ψωμιού και αφού το κόψεις σε μικρά κομματάκια το βάζεις σε ένα μπολ, μαζί με αλάτι και πιπέρι, την Worcestershire sauce, βούτυρο και σκόρδο.
- Προσθέτεις τον κιμά και ανακατεύεις με τα χέρια σου το μείγμα. Φτιάχνεις 8 μπιφτέκια, βάρους περίπου 100 γρ. το καθένα.
- Στο κέντρο των 4 μπιφτεκιών βάζεις το blue cheese και ελάχιστο σκόρδο.
- Τα σκεπάζεις με τα άλλα 4 μπιφτέκια, αφού βεβαιωθείς με τα δάχτυλά σου πως το τυρί θα παραμείνει στο εσωτερικό τους.
- Ψήνεις τα μπιφτέκια για περίπου 2 ανά πλευρά και τα αφήνεις μέσα σε ένα σκεύος από χυτοσίδηρο για περίπου 5 λεπτά ακόμη στον φούρνο, σε χαμηλότερη φωτιά.
- Βάζεις το βούτυρο στα ψωμάκια και τα τοποθετείς στον φούρνο για ελάχιστα λεπτά, αναλόγως της προτίμησής σου.
- Φτιάχνεις το burger σου, συμπληρώνοντας πίκλες -και απολύτως τίποτα άλλο- πάνω ή κάτω από το μπιφτέκι σου.
- Το τρως σαν να μην υπάρχει αύριο.