Τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό όταν κόψεις τη ζάχαρη

Δύσκολες καταστάσεις.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 29 Μαΐου 2019

Εύκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί μία από τις πιο εθιστικές ουσίες του πλανήτη, που όμως είναι 100% νόμιμη και προσβάσιμη σε οποιονδήποτε. Πολύ συχνά δε, κάποιος δεν αντιλαμβάνεται καν ότι τη λαμβάνει. Η ζάχαρη κρύβεται παντού και ενεργοποιεί τους υποδοχείς του νευρικούς συστήματος, με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και στη χρήση οπιοειδών.

Ένας από τους λόγους που παρέχει ενεργειακό και πνευματικό boost είναι γιατί ενεργοποιεί τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη -τις ορμόνες της ευεξίας- με αποτέλεσμα όλοι να μοιάζουν ότι πετούν πάνω σε ένα ζαχαρένιο σύννεφο. Από την άλλη όμως, υπάρχει η σκοτεινή πλευρά του κάθε κόκκου της ζάχαρης. Όπως κάθε άλλη εθιστική ουσία, κάποια στιγμή "πονά". Ορμονική ανισορροπία, πονοκέφαλος, προβλήματα ύπνου είναι μερικά από τα προβλήματα. Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε και σε σοβαρότερες καταστάσεις, όπως το μεταβολικό σύνδρομο. Το να σταματήσεις τη ζάχαρη μεταφράζεται στη μείωση των υπερβολών που ταλαιπωρούν το σώμα σου ή ακόμη και το μυαλό σου. Αλλά τι γίνεται πραγματικά; 

Ευερέθιστη διάθεση (αλλά με καλό τέλος)

Η ζάχαρη φαίνεται να προσδίδει γλύκα στην καθημερινότητα αλλά στην πραγματικότητα κάνει τα πράγματα χειρότερα. καθώς είναι μία από τις ουσίες που "ελέγχουν" τις διακυμάνσεις της διάθεσης. Όταν επιλέγεις να τη σταματήσεις, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μπορεί να επιφέρει αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, με τα στερητικά σύνδρομα και όλα τα συναφή. "Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν σχεδόν οι ίδιες συμπεριφορές και συνέπειες, σε πιο ήπια ωστόσο μορφή με την απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες. Μπορεί να νιώθεις κουρασμένος, να έχεις πονοκέφαλο, να είσαι οξύθυμος και να ζαλίζεσαι. Κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν ακόμη και έντονες  γαστρεντερικές διαταραχές" αναφέρει η διατροφολόγος Sara Siskind στο Insider, συμπληρώνοντας ότι "το σώμα προσαρμόζεται στα νέα επίπεδα γλυκόζης, σεροτονίνης και ντοπαμίνης, αλλά αυτό γίνεται σταδιακά. Επιπλέον, η ζάχαρη βλάπτει τη μνήμη. Ο εθισμός μπορεί να ξεπεραστεί ακόμη και σε μία εβδομάδα, οπότε το κακό mood δεν κρατά για πολύ. Σύντομα επιστρέφει η καλή διάθεση, η καθαρή σκέψη και η οξυδέρκεια". 

Καλύτερο δέρμα

Εκτός από τις επιπτώσεις στη διάθεση, υπάρχουν και εκείνες στο δέρμα. Τα ύπουλα εξευγενισμένα σάκχαρα δεν είναι ακριβώς φίλοι της επιδερμίδας, βοηθώντας την ανάπτυξη φλεγμονών ή ακόμη και της ακμής. Η μείωση πρόληψης ζάχαρης μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του δέρματος από κάθε σκοπιά. "Ενισχύεται η ελαστίνη και τα επίπεδα κολλαγόνου, ενώ παράλληλα μειώνεται η φλεγμονώδης δράση. Το δέρμα επίσης αποκτά φωτεινότητα και λάμψη" είναι η άποψη του δερματολόγου Robert Glatter.

Απώλεια βάρους

Ας είμαστε ξεκάθαροι: Η ζάχαρη από μόνη της δεν σε κάνει χοντρό. Όταν όμως συνδυάζεται με παρόμοιες ουσίες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κακής διατροφής, τότε δρα στη συνολική εικόνα φυσικά προς το χειρότερο. Ο περιορισμός των σακχάρων είναι πάντοτε ένα από τα σημαντικότερα βήματα σε μία σωστή διατροφή, που με τη σειρά της θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Το πρώτο φαινόμενο που παρατηρείται είναι η απώλεια του "πρηξίματος", για να ακολουθήσει η ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Τέλειος ύπνος

Από τους βασικότερους λόγους για να μειώσεις δραστικά τη ζάχαρη που λαμβάνεις καθημερινά. Ένα από τα σφάλματα της υπερκατανάλωσης είναι ο άσχημος ύπνος και η σχεδόν μόνιμη εξάντληση. Οι πλούσιες σε σάκχαρα τροφές παρεμβαίνουν αρνητικά στο στάδιο REM του ύπνου, που είναι σημαντικό για το επίπεδο της μνήμης. Η βελτίωση του ύπνου δεν σημαίνει απαραίτητα και εξάλειψη της αϋπνίας. Αλλά σίγουρα βοηθά στο να ξεκουραστείς. 

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Συνταγές

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Jamie Oliver και όλα όσα του έμαθε η ζωή

Ο διάσημος σεφ σήμερα κλείνει τα 44 και αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που έδωσε στο Βρετανικό Esquire τον Μάρτιο του 2017.

Γιατί το wagyu είναι τόσο ακριβό

Τρυφερό, χυμώδες, απολαυστικό και πανάκριβο. Όλα όμως εξηγούνται για το δημοφιλές κρέας.