Τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό όταν κόψεις τη ζάχαρη
Δύσκολες καταστάσεις.
Εύκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί μία από τις πιο εθιστικές ουσίες του πλανήτη, που όμως είναι 100% νόμιμη και προσβάσιμη σε οποιονδήποτε. Πολύ συχνά δε, κάποιος δεν αντιλαμβάνεται καν ότι τη λαμβάνει. Η ζάχαρη κρύβεται παντού και ενεργοποιεί τους υποδοχείς του νευρικούς συστήματος, με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και στη χρήση οπιοειδών.
Ένας από τους λόγους που παρέχει ενεργειακό και πνευματικό boost είναι γιατί ενεργοποιεί τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη -τις ορμόνες της ευεξίας- με αποτέλεσμα όλοι να μοιάζουν ότι πετούν πάνω σε ένα ζαχαρένιο σύννεφο. Από την άλλη όμως, υπάρχει η σκοτεινή πλευρά του κάθε κόκκου της ζάχαρης. Όπως κάθε άλλη εθιστική ουσία, κάποια στιγμή "πονά". Ορμονική ανισορροπία, πονοκέφαλος, προβλήματα ύπνου είναι μερικά από τα προβλήματα. Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε και σε σοβαρότερες καταστάσεις, όπως το μεταβολικό σύνδρομο. Το να σταματήσεις τη ζάχαρη μεταφράζεται στη μείωση των υπερβολών που ταλαιπωρούν το σώμα σου ή ακόμη και το μυαλό σου. Αλλά τι γίνεται πραγματικά;
Ευερέθιστη διάθεση (αλλά με καλό τέλος)
Η ζάχαρη φαίνεται να προσδίδει γλύκα στην καθημερινότητα αλλά στην πραγματικότητα κάνει τα πράγματα χειρότερα. καθώς είναι μία από τις ουσίες που "ελέγχουν" τις διακυμάνσεις της διάθεσης. Όταν επιλέγεις να τη σταματήσεις, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μπορεί να επιφέρει αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, με τα στερητικά σύνδρομα και όλα τα συναφή. "Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν σχεδόν οι ίδιες συμπεριφορές και συνέπειες, σε πιο ήπια ωστόσο μορφή με την απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες. Μπορεί να νιώθεις κουρασμένος, να έχεις πονοκέφαλο, να είσαι οξύθυμος και να ζαλίζεσαι. Κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν ακόμη και έντονες γαστρεντερικές διαταραχές" αναφέρει η διατροφολόγος Sara Siskind στο Insider, συμπληρώνοντας ότι "το σώμα προσαρμόζεται στα νέα επίπεδα γλυκόζης, σεροτονίνης και ντοπαμίνης, αλλά αυτό γίνεται σταδιακά. Επιπλέον, η ζάχαρη βλάπτει τη μνήμη. Ο εθισμός μπορεί να ξεπεραστεί ακόμη και σε μία εβδομάδα, οπότε το κακό mood δεν κρατά για πολύ. Σύντομα επιστρέφει η καλή διάθεση, η καθαρή σκέψη και η οξυδέρκεια".
Καλύτερο δέρμα
Εκτός από τις επιπτώσεις στη διάθεση, υπάρχουν και εκείνες στο δέρμα. Τα ύπουλα εξευγενισμένα σάκχαρα δεν είναι ακριβώς φίλοι της επιδερμίδας, βοηθώντας την ανάπτυξη φλεγμονών ή ακόμη και της ακμής. Η μείωση πρόληψης ζάχαρης μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του δέρματος από κάθε σκοπιά. "Ενισχύεται η ελαστίνη και τα επίπεδα κολλαγόνου, ενώ παράλληλα μειώνεται η φλεγμονώδης δράση. Το δέρμα επίσης αποκτά φωτεινότητα και λάμψη" είναι η άποψη του δερματολόγου Robert Glatter.
Απώλεια βάρους
Ας είμαστε ξεκάθαροι: Η ζάχαρη από μόνη της δεν σε κάνει χοντρό. Όταν όμως συνδυάζεται με παρόμοιες ουσίες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κακής διατροφής, τότε δρα στη συνολική εικόνα φυσικά προς το χειρότερο. Ο περιορισμός των σακχάρων είναι πάντοτε ένα από τα σημαντικότερα βήματα σε μία σωστή διατροφή, που με τη σειρά της θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Το πρώτο φαινόμενο που παρατηρείται είναι η απώλεια του "πρηξίματος", για να ακολουθήσει η ενεργοποίηση του μεταβολισμού.
Τέλειος ύπνος
Από τους βασικότερους λόγους για να μειώσεις δραστικά τη ζάχαρη που λαμβάνεις καθημερινά. Ένα από τα σφάλματα της υπερκατανάλωσης είναι ο άσχημος ύπνος και η σχεδόν μόνιμη εξάντληση. Οι πλούσιες σε σάκχαρα τροφές παρεμβαίνουν αρνητικά στο στάδιο REM του ύπνου, που είναι σημαντικό για το επίπεδο της μνήμης. Η βελτίωση του ύπνου δεν σημαίνει απαραίτητα και εξάλειψη της αϋπνίας. Αλλά σίγουρα βοηθά στο να ξεκουραστείς.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026
Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.