Οι βασικοί κανόνες για την τέλεια μακαρονάδα

Το παν είναι το σωστό βράσιμο των σπαγγέτι.

Γράφει: Ναταλί Αντωνίου 03 Σεπτεμβρίου 2019

Ένα πιάτο σπαγγέτι μπορεί να θεωρείται ένα από τα πιο εύκολα, απλά και γρήγορα φαγητά της μεσογειακής κουζίνας, έχει όμως κι αυτό τα μυστικά του -τους βασικούς κανόνες που αφορούν κατά κύριο λόγο το σωστό βράσιμο των μακαρονιών, ώστε να είναι πρώτον, al dente και όχι λασπωμένα και δεύτερον, θρεπτικά και όχι μόνο νόστιμα.  

Ποτέ λάδι στο νερό

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να ρίχνουμε λάδι στο νερό κατά το βράσιμο, το οποίο έχεις ως αποτέλεσμα να λαδώνει τα μακαρόνια και να μην τα αφήνει στη συνέχεια να απορροφήσουν τη σάλτσα.

Η κατάλληλη ποσότητα νερού στην κατσαρόλα

Όλα είναι μελετημένα με μαθηματική ακρίβεια και ο κανόνας έχει ως εξής: Τουλάχιστον 1 λίτρο νερού για κάθε 100 γραμμάρια σπαγγέτι. Σε περίπτωση που πρόκειται για μεγάλα μακαρόνια τύπου παπαρδέλες για παράδειγμα, αυξάνουμε την ποσότητα του νερού στα 2 λίτρα για κάθε 100 γραμμάρια.

Οι βασικοί κανόνες για την τέλεια μακαρονάδα

Απαραίτητο το αλάτι στο νερό

Πότε το ρίχνουμε όμως; Ποτέ στην αρχή, όταν νερό είναι κρύο. Το σωστό είναι να αλατίζουμε όταν το νερό αρχίζει να παίρνει βράση.

Ανακατεύουμε συνεχώς

Καθ’ όλη τη διάρκεια που βράζουν τα μακαρόνια πρέπει να τα ανακατεύουμε τακτικά, για να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα.

Σουρώνουμε αλλά δεν ξεπλένουμε

Ένα ακόμα σημαντικό λάθος είναι να ρίχνουμε κρύο νερό στα σουρωμένα μακαρόνια. Με τον τρόπο αυτό το μόνο που καταφέρνουμε είναι να απομακρύνουμε το άμυλο, που αποτελεί θρεπτικό συστατικό για την καλή υγεία του οργανισμού και συστατικό νοστιμιάς για την μακαρονάδα.

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΠΑΣΤΑ

Το βρασμένο νερό είναι το κερασάκι στην τούρτα

Πάντα φροντίζουμε να κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια για να το ρίξουμε μαζί με τα σουρωμένα σπαγγέτι στην κατσαρόλα ή το αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε φτιάξει τη συνοδευτική σάλτσα.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας