Οι βασικοί κανόνες για την τέλεια μακαρονάδα

Το παν είναι το σωστό βράσιμο των σπαγγέτι.

Γράφει: Ναταλί Αντωνίου 03 Σεπτεμβρίου 2019

Ένα πιάτο σπαγγέτι μπορεί να θεωρείται ένα από τα πιο εύκολα, απλά και γρήγορα φαγητά της μεσογειακής κουζίνας, έχει όμως κι αυτό τα μυστικά του -τους βασικούς κανόνες που αφορούν κατά κύριο λόγο το σωστό βράσιμο των μακαρονιών, ώστε να είναι πρώτον, al dente και όχι λασπωμένα και δεύτερον, θρεπτικά και όχι μόνο νόστιμα.  

Ποτέ λάδι στο νερό

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να ρίχνουμε λάδι στο νερό κατά το βράσιμο, το οποίο έχεις ως αποτέλεσμα να λαδώνει τα μακαρόνια και να μην τα αφήνει στη συνέχεια να απορροφήσουν τη σάλτσα.

Η κατάλληλη ποσότητα νερού στην κατσαρόλα

Όλα είναι μελετημένα με μαθηματική ακρίβεια και ο κανόνας έχει ως εξής: Τουλάχιστον 1 λίτρο νερού για κάθε 100 γραμμάρια σπαγγέτι. Σε περίπτωση που πρόκειται για μεγάλα μακαρόνια τύπου παπαρδέλες για παράδειγμα, αυξάνουμε την ποσότητα του νερού στα 2 λίτρα για κάθε 100 γραμμάρια.

Οι βασικοί κανόνες για την τέλεια μακαρονάδα

Απαραίτητο το αλάτι στο νερό

Πότε το ρίχνουμε όμως; Ποτέ στην αρχή, όταν νερό είναι κρύο. Το σωστό είναι να αλατίζουμε όταν το νερό αρχίζει να παίρνει βράση.

Ανακατεύουμε συνεχώς

Καθ’ όλη τη διάρκεια που βράζουν τα μακαρόνια πρέπει να τα ανακατεύουμε τακτικά, για να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα.

Σουρώνουμε αλλά δεν ξεπλένουμε

Ένα ακόμα σημαντικό λάθος είναι να ρίχνουμε κρύο νερό στα σουρωμένα μακαρόνια. Με τον τρόπο αυτό το μόνο που καταφέρνουμε είναι να απομακρύνουμε το άμυλο, που αποτελεί θρεπτικό συστατικό για την καλή υγεία του οργανισμού και συστατικό νοστιμιάς για την μακαρονάδα.

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΠΑΣΤΑ

Το βρασμένο νερό είναι το κερασάκι στην τούρτα

Πάντα φροντίζουμε να κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια για να το ρίξουμε μαζί με τα σουρωμένα σπαγγέτι στην κατσαρόλα ή το αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε φτιάξει τη συνοδευτική σάλτσα.


Φωτογραφίες © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Φαγητό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

To κόλπο για να διατηρείς φρέσκια τη σαλάτα στο ψυγείο

Δύο τρόποι που θα διατηρήσουν ολόφρεσκα τα πράσινα λαχανικά σου.

Η προετοιμασία του τέλειου burger

O expert του είδους Daniel Wilson έχει κάποια σημαντικά πράγματα να σου πει.