Είμαστε σίγουροι ότι το βούτυρο διατηρείται στο ψυγείο;

Όλα τα γαλακτοκομικά χρειάζονται ψύξη. Αλλά τι συμβαίνει αν αυτό δεν ισχύει πάντοτε;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 06 Σεπτεμβρίου 2019

Το βούτυρο είναι από εκείνα τα προϊόντα που αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ και τείνεις να αποθηκεύεις στο ψυγείο σου, πολύ συχνά μέχρι και 4-5 μήνες αφού έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. Αυτό συμβαίνει καθώς, σε αντίθεση με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού όπου χρησιμοποιείται σε τεράστιες ποσότητες και στα πάντα, στην Ευρώπη -Γαλλίας εξαιρουμένης- έχουμε συνηθίσει να το καταναλώνουμε με μεγαλύτερη σύνεση. 

Κάπου εδώ προκύπτει το μεγάλο και διπλό ερώτημα: Γιατί το βούτυρο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο; Και ακόμη, είναι τόσο κακό να μένει έξω από αυτό; Σύμφωνα με το DairyGood δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το να κρατάς το βούτυρο μακριά από την ψύξη, αρκεί να το καταναλώνεις εντός λίγων ημερών. Έτσι άλλωστε διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση η απαλή του υφή, που με τη σειρά της βοηθά την ευκολότερη χρήση του. Το κλειδί, όπως υποστηρίζουν πάντοτε οι ειδικοί, είναι να κρατάς το βούτυρο σε ένα δροσερό μέρος που δεν θα επηρεάζεται η ποιότητά του και η χρησιμότητά του. Μην ξεχνάς όμως πως πρόκειται για γαλακτοκομικό προϊόν και αν υπάρχει αυξανόμενη θερμοκρασία -πχ τον χειμώνα, με τη χρήση πηγών θερμότητας- η σύστασή του μπορεί να αλλοιωθεί και, μοιραία, να καταστεί ακατάλληλο προς κατανάλωση. 

Είμαστε σίγουροι ότι το βούτυρο διατηρείται στο ψυγείο;

Στην περίπτωση όμως που θέλεις να χρησιμοποιήσεις αλατισμένο βούτυρο, η ιδέα της διατήρησής του εκτός ψυγείου κερδίζει ακόμη περισσότερους πόντους. Η παρουσία του αλατιού μπορεί να λειτουργήσει ως συντηρητικό, με το αλατισμένο βούτυρο να διαρκεί περισσότερες ημέρες εκτός ψυγείου. Απλά, μην το εκθέσεις στη ζέστη και φρόντισε να το κρατήσεις σε ένα περιβάλλον, όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 21°C. 

Αν ακόμη διατηρείς τις αμφιβολίες σου για το πού πρέπει να αποθηκεύεται το βούτυρο, επίλεξε για κάθε περίπτωση το ψυγείο. Για να είναι όμως στην ιδανική για χρήση κατάσταση ωστόσο φρόντισε να το βγάλεις από αυτό περίπου 20 λεπτά πριν τη χρήση, για να μαλακώσει. 

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος