Είμαστε σίγουροι ότι το βούτυρο διατηρείται στο ψυγείο;

Όλα τα γαλακτοκομικά χρειάζονται ψύξη. Αλλά τι συμβαίνει αν αυτό δεν ισχύει πάντοτε;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 06 Σεπτεμβρίου 2019

Το βούτυρο είναι από εκείνα τα προϊόντα που αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ και τείνεις να αποθηκεύεις στο ψυγείο σου, πολύ συχνά μέχρι και 4-5 μήνες αφού έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. Αυτό συμβαίνει καθώς, σε αντίθεση με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού όπου χρησιμοποιείται σε τεράστιες ποσότητες και στα πάντα, στην Ευρώπη -Γαλλίας εξαιρουμένης- έχουμε συνηθίσει να το καταναλώνουμε με μεγαλύτερη σύνεση. 

Κάπου εδώ προκύπτει το μεγάλο και διπλό ερώτημα: Γιατί το βούτυρο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο; Και ακόμη, είναι τόσο κακό να μένει έξω από αυτό; Σύμφωνα με το DairyGood δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το να κρατάς το βούτυρο μακριά από την ψύξη, αρκεί να το καταναλώνεις εντός λίγων ημερών. Έτσι άλλωστε διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση η απαλή του υφή, που με τη σειρά της βοηθά την ευκολότερη χρήση του. Το κλειδί, όπως υποστηρίζουν πάντοτε οι ειδικοί, είναι να κρατάς το βούτυρο σε ένα δροσερό μέρος που δεν θα επηρεάζεται η ποιότητά του και η χρησιμότητά του. Μην ξεχνάς όμως πως πρόκειται για γαλακτοκομικό προϊόν και αν υπάρχει αυξανόμενη θερμοκρασία -πχ τον χειμώνα, με τη χρήση πηγών θερμότητας- η σύστασή του μπορεί να αλλοιωθεί και, μοιραία, να καταστεί ακατάλληλο προς κατανάλωση. 

Είμαστε σίγουροι ότι το βούτυρο διατηρείται στο ψυγείο;

Στην περίπτωση όμως που θέλεις να χρησιμοποιήσεις αλατισμένο βούτυρο, η ιδέα της διατήρησής του εκτός ψυγείου κερδίζει ακόμη περισσότερους πόντους. Η παρουσία του αλατιού μπορεί να λειτουργήσει ως συντηρητικό, με το αλατισμένο βούτυρο να διαρκεί περισσότερες ημέρες εκτός ψυγείου. Απλά, μην το εκθέσεις στη ζέστη και φρόντισε να το κρατήσεις σε ένα περιβάλλον, όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 21°C. 

Αν ακόμη διατηρείς τις αμφιβολίες σου για το πού πρέπει να αποθηκεύεται το βούτυρο, επίλεξε για κάθε περίπτωση το ψυγείο. Για να είναι όμως στην ιδανική για χρήση κατάσταση ωστόσο φρόντισε να το βγάλεις από αυτό περίπου 20 λεπτά πριν τη χρήση, για να μαλακώσει. 

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Εστιατόρια

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ταρτάρ, η νόστιμη γοητεία του ωμού

Η συνταγή που ξυπνά τον Hannibal μέσα σου, αποθεώνοντας το πραγματικά καλό κρέας.

Κορυφαίοι σεφ εξηγούν τι συμβαίνει με την Ελληνική Ψαροφαγία σήμερα

Λευτέρης Λαζάρου, Βαγγέλης Λιάκος, Βασίλης Ακρίβος και Αντώνης Βρατσάνος μιλούν στο Esquire για το τι πραγματικά γίνεται με το ψάρι και την αξιοποίησή του στην κουζίνα της χώρας μας, λίγο πριν το 2020.