Είμαστε σίγουροι ότι το βούτυρο διατηρείται στο ψυγείο;

Όλα τα γαλακτοκομικά χρειάζονται ψύξη. Αλλά τι συμβαίνει αν αυτό δεν ισχύει πάντοτε;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 06 Σεπτεμβρίου 2019

Το βούτυρο είναι από εκείνα τα προϊόντα που αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ και τείνεις να αποθηκεύεις στο ψυγείο σου, πολύ συχνά μέχρι και 4-5 μήνες αφού έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. Αυτό συμβαίνει καθώς, σε αντίθεση με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού όπου χρησιμοποιείται σε τεράστιες ποσότητες και στα πάντα, στην Ευρώπη -Γαλλίας εξαιρουμένης- έχουμε συνηθίσει να το καταναλώνουμε με μεγαλύτερη σύνεση. 

Κάπου εδώ προκύπτει το μεγάλο και διπλό ερώτημα: Γιατί το βούτυρο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο; Και ακόμη, είναι τόσο κακό να μένει έξω από αυτό; Σύμφωνα με το DairyGood δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το να κρατάς το βούτυρο μακριά από την ψύξη, αρκεί να το καταναλώνεις εντός λίγων ημερών. Έτσι άλλωστε διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση η απαλή του υφή, που με τη σειρά της βοηθά την ευκολότερη χρήση του. Το κλειδί, όπως υποστηρίζουν πάντοτε οι ειδικοί, είναι να κρατάς το βούτυρο σε ένα δροσερό μέρος που δεν θα επηρεάζεται η ποιότητά του και η χρησιμότητά του. Μην ξεχνάς όμως πως πρόκειται για γαλακτοκομικό προϊόν και αν υπάρχει αυξανόμενη θερμοκρασία -πχ τον χειμώνα, με τη χρήση πηγών θερμότητας- η σύστασή του μπορεί να αλλοιωθεί και, μοιραία, να καταστεί ακατάλληλο προς κατανάλωση. 

Είμαστε σίγουροι ότι το βούτυρο διατηρείται στο ψυγείο;

Στην περίπτωση όμως που θέλεις να χρησιμοποιήσεις αλατισμένο βούτυρο, η ιδέα της διατήρησής του εκτός ψυγείου κερδίζει ακόμη περισσότερους πόντους. Η παρουσία του αλατιού μπορεί να λειτουργήσει ως συντηρητικό, με το αλατισμένο βούτυρο να διαρκεί περισσότερες ημέρες εκτός ψυγείου. Απλά, μην το εκθέσεις στη ζέστη και φρόντισε να το κρατήσεις σε ένα περιβάλλον, όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 21°C. 

Αν ακόμη διατηρείς τις αμφιβολίες σου για το πού πρέπει να αποθηκεύεται το βούτυρο, επίλεξε για κάθε περίπτωση το ψυγείο. Για να είναι όμως στην ιδανική για χρήση κατάσταση ωστόσο φρόντισε να το βγάλεις από αυτό περίπου 20 λεπτά πριν τη χρήση, για να μαλακώσει. 

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;

Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).

Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι

Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.

Ο Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα

Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο

Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα