Το βούτυρο είναι από εκείνα τα προϊόντα που αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ και τείνεις να αποθηκεύεις στο ψυγείο σου, πολύ συχνά μέχρι και 4-5 μήνες αφού έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. Αυτό συμβαίνει καθώς, σε αντίθεση με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού όπου χρησιμοποιείται σε τεράστιες ποσότητες και στα πάντα, στην Ευρώπη -Γαλλίας εξαιρουμένης- έχουμε συνηθίσει να το καταναλώνουμε με μεγαλύτερη σύνεση.
Κάπου εδώ προκύπτει το μεγάλο και διπλό ερώτημα: Γιατί το βούτυρο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο; Και ακόμη, είναι τόσο κακό να μένει έξω από αυτό; Σύμφωνα με το DairyGood δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το να κρατάς το βούτυρο μακριά από την ψύξη, αρκεί να το καταναλώνεις εντός λίγων ημερών. Έτσι άλλωστε διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση η απαλή του υφή, που με τη σειρά της βοηθά την ευκολότερη χρήση του. Το κλειδί, όπως υποστηρίζουν πάντοτε οι ειδικοί, είναι να κρατάς το βούτυρο σε ένα δροσερό μέρος που δεν θα επηρεάζεται η ποιότητά του και η χρησιμότητά του. Μην ξεχνάς όμως πως πρόκειται για γαλακτοκομικό προϊόν και αν υπάρχει αυξανόμενη θερμοκρασία -πχ τον χειμώνα, με τη χρήση πηγών θερμότητας- η σύστασή του μπορεί να αλλοιωθεί και, μοιραία, να καταστεί ακατάλληλο προς κατανάλωση.
Στην περίπτωση όμως που θέλεις να χρησιμοποιήσεις αλατισμένο βούτυρο, η ιδέα της διατήρησής του εκτός ψυγείου κερδίζει ακόμη περισσότερους πόντους. Η παρουσία του αλατιού μπορεί να λειτουργήσει ως συντηρητικό, με το αλατισμένο βούτυρο να διαρκεί περισσότερες ημέρες εκτός ψυγείου. Απλά, μην το εκθέσεις στη ζέστη και φρόντισε να το κρατήσεις σε ένα περιβάλλον, όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 21°C.
Αν ακόμη διατηρείς τις αμφιβολίες σου για το πού πρέπει να αποθηκεύεται το βούτυρο, επίλεξε για κάθε περίπτωση το ψυγείο. Για να είναι όμως στην ιδανική για χρήση κατάσταση ωστόσο φρόντισε να το βγάλεις από αυτό περίπου 20 λεπτά πριν τη χρήση, για να μαλακώσει.
Από: Esquire IT