Αλλάζει η γεύση του καρότου αν το ξεφλουδίσεις; Αυτό είναι ένα από τα εκατομμύρια διλήμματα που προκύπτουν από την ενασχόληση με την κουζίνα. Αποφλοιωμένα καρότα λοιπόν ή όχι; Οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι πως οποιουδήποτε είδος ακαθαρσίας ή βρωμιάς παραμένει ανεξίτηλη στο φλοιό και τα ξεφλουδίζουν σχεδόν με ιερό πάθος. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν μέχρι και βούρτσα για να τα πλύνουν, χωρίς όμως να αφαιρούν το εξωτερικό περίβλημα, όντας σίγουροι πως κάτι τέτοιο θα χαραμίσει βιταμίνες και θρεπτικές ιδιότητες. Τελικά, ποιος έχει δίκιο;

Για να είμαστε ακριβείς, και οι δύο πλευρές, αν λάβουμε υπόψιν τη γνώμη των ειδικών. Ένα τεστ του Cook's Illustrated αποκάλυψε ότι τα καρότα με τη φλούδα έχουν πιο γήινη γεύση και πλούσια επίγευση αλλά είναι και πιο πικρά από τα αποφλοιωμένα. Κάτι που ισχύει και στην περίπτωση που μαγειρεύονται: Τα στοιχεία της κάθε περίπτωσης θα διατηρηθούν και αναλόγως χρόνου και τρόπου μαγειρέματος θα ενταθούν ή θα εξασθενίσουν. Ωστόσο, η δοκιμή αυτή δεν έκανε ακριβώς ξεκάθαρο ποια είναι περισσότερο ευπροσάρμοστα στην κουζίνα. Ίσως αυτό να είναι ένα εντελώς υποκειμενικό θέμα. Ορισμένοι διατροφολόγοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά, οποιαδήποτε κι αν είναι η υφή του καρότου. Η μόνη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, είναι το καλό πλύσιμο, κι αυτός, όπως ασφαλώς μπορείς να αντιληφθείς για λόγους υγείας. 

Ακόμη κι αν προτιμάς να τα ξεφλουδίζεις όμως, φρόντισε να τα αφήσεις για λίγη ώρα σε κρύο νερό πριν τα καταναλώσεις, αφού πρώτα τα σκουπίσεις καλά. Αν πάλι επιθυμείς να τα αποθηκεύσεις σε κάποιο δοχείο ή τάπερ, βάλε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας στη βάση του, πριν τα τοποθετήσεις σε αυτό.

Από: Esquire IT