Το απόλυτο superfood της νηστείας

Το Μακεδονικό Ταχίνι δεν είναι απλά αλεσμένο σουσάμι αλλά το κορυφαίο του είδους του παγκοσμίως.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 19 Μαρτίου 2020

Φυσικά και γνωρίζεις το ταχίνι. Ο παχύρρευστος πολτός από ψημένο σουσάμι ενδείκνυται για την περίοδο της νηστείας, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται σε αυτή, βρίσκοντας θέση σε κάθε προσεκτικά οργανωμένη διατροφή αλλά και στις comfort συνήθειες του οποιοδήποτε, καθώς μπορεί να έχει πολλές και ιδιαιτέρως νόστιμες χρήσεις. 

Η διατροφική αξία και η καθημερινή του χρήση

Πιθανότατα θα έχεις ακούσει για τις ευεργετικές ιδιότητες και τα θρεπτικά στοιχεία του ταχινιού. Ο συνδυασμός πρωτεϊνών, αμινοξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων παρέχει δύναμη και ενέργεια στον οργανισμό, αποτρέποντας παράλληλα τη συσσώρευση χοληστερίνης. Επιπροσθέτως, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και ασβέστιο, κάλιο και ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο, δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο του διατροφικού θησαυρού. Εύλογα, θα αναρωτηθεί κάποιος πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει περαιτέρω το βασικό συστατικό του χαλβά. Το ταχίνι είναι αρχικά ένα θαυμάσιο spread για το ψωμί, που μάλιστα συνδυάζεται έξοχα με το μέλι. Λειτουργεί ευεργετικά και νόστιμα σαν dressing σε σαλάτες ή ως ένα twist σε όσπρια και σούπες αλλά και σαν βάση για dip. Τέλος, μπορεί κάποιος να προσθέσει μία κουταλιά ταχίνι ακόμη και σε φρέσκους χυμούς φρούτων ή να το χρησιμοποιήσει ως εναλλακτική του βουτύρου ή της μαργαρίνης σε μπισκότα, κέικ και γλυκά.

Το απόλυτο superfood της νηστείας

Το κορυφαίο στο είδος του

Μοιραία, κάπου εδώ, θα έχεις αναρωτηθεί ποιο είναι το κορυφαίο ταχίνι που υπάρχει. Η απάντηση προέρχεται από το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Αφοί Χαΐτογλου Α.Β.Ε.Ε, που για σχεδόν έναν αιώνα δραστηριοποιείται στα προϊόντα διατροφής, παντρεύοντας με έξοχο τρόπο τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής με σύγχρονο εξοπλισμό και τεχνολογία. Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1924 στο κέντρο της συμπρωτεύουσας έχει εξελιχθεί σήμερα σε μία καινοτόμα επιχείρηση που δραστηριοποιείται επιτυχώς στην εγχώρια και διεθνή αγορά, προσφέροντας στους καταναλωτές προϊόντα όπως ο Μακεδονικός Χαλβάς και το Μακεδονικό Ταχίνι. Το τελευταίο θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του είδους του παγκοσμίως - αν όχι ο κορυφαίος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑΧΙΝΙ 3
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑΧΙΝΙ 2

Αρχικά, χρησιμοποιείται γι' αυτό η καλύτερη πρώτη ύλη που υπάρχει, με ανώτατης ποιότητας σουσάμι. Έπειτα γίνεται σχολαστικός έλεγχος σε αυτό, με πάρα πολύ προσεκτική απομάκρυνση των ξένων σωμάτων και μία σειρά διεργασιών που εγγυώνται πως θα φτάσει στο στάδιο της επεξεργασίας και της μετατροπής σε ταχίνι, χωρίς να υπάρχει τίποτα άλλο εντός του. Το μυστικό της επιτυχίας για το Μακεδονικό Ταχίνι βρίσκεται στις custom made μεθόδους παραγωγής και κυρίως στον τρόπο άλεσής του: Χρησιμοποιούνται οι παραδοσιακές μυλόπετρες, με την ίδια ακριβώς μέθοδο που ακολουθεί εδώ και αρκετές γενιές η οικογένεια Χαΐτογλου - κάτι που μεταφράζεται σε ομαλή άλεση, φυσικό τρόπο παρασκευής, ατόφια γεύση και ασφαλώς κορυφαία ποιότητα. Το τελευταίο φυσικά ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας και γίνεται εύκολα αντιληπτό μόλις τα δοκιμάσει κάποιος. 


Info

ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ

Τηλ. 800 11 83131

www.makedonikotahini.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Εστιατόρια

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

O Massimo Bottura παρουσιάζει το Kitchen Quarantine

Το οικογενειακό cooking show του σπουδαίου Ιταλού σεφ στο Instagram θα μπορούσε να είναι το αντίδοτο στον κορονοϊό.

Bacon Butty, η αποθέωση της λιτότητας

Απόλαυση χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς με ένα από τα trademark-σάντουιτς της Μεγάλης Βρετανίας.