Το κροκ-μεσιέ είναι είδος ψητού σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, το οποίο αποτελεί τυπικό έδεσμα των γαλλικών μπιστρό. Το όνομά του προκύπτει από τις λέξεις croquer (τραγανίζω) και monsieur (κύριος) - υποθετικά θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως τραγανός κύριος.
Πρωτοεμφανίστηκε στα μενού των γαλλικών cafes και μπιστρό στις αρχές του 20ου αιώνα, με πλήθος παραλλαγές του με διάφορα υλικά να έχουν καθιερωθεί στο πέρασμα του χρόνου. Πλέον, θεωρείται δημοφιλές και γρήγορο έδεσμα και εκτός Γαλλίας, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του κάθε brunch.