Η συγκεκριμένη ομελέτα εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το αγαπημένο φαγητό των Ισπανών. Σερβίρεται κρύα, είναι εύκολη στην παρασκευή της και μπορεί να υποστηρίξει πολλές διαφορετικές προσθήκες υλικών.

Η πρώτη ιστορική αναφορά για την τορτίγια βρίσκεται πίσω στο 1817 σε ένα παλιό έγγραφο από τη βάσκικη περιοχή της Ναβάρρα. Σε αυτό αναλύονταν οι διαφορετικές συνθήκες των κατοίκων της πρωτεύουσας της ευρύτερης περιοχής Παμπλόνα συγκριτικά με εκείνους της υπαίθρου, στο νοτιότερο μέρος της Ναβάρρα. Μεταξύ άλλων υπήρχε και η πρώτη συνταγή τορτίγιας που κατεγράφη ποτέ.

Η συνέχεια στο Tasty-guide.gr