H λέξη teriyaki (ή τεριάκι αν προτιμάς τα ελληνικά) είναι συνδυασμός των ιαπωνικών λέξεων teri (λάμψη) και yaki (στη σχάρα ή ψητό) και ουσιαστικά αφορά μία μαγειρική τεχνική που χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου για φαγητά που ψήνονται στη σχάρα με ένα γλάσο από σάλτσα σόγιας, mirin (ιαπωνικό γλυκό κρασί ρυζιού) και ζάχαρη. 

Ασφαλώς, όπως κάθε άλλη συνταγή, μπορεί κι αυτή να παραλλαχθεί ελαφρώς ή περισσότερο, με πιο διαδεδομένη την εκδοχή που τη θέλει να φτιάχνεται με μέλι, τζίντζερ και σάλτσα σόγιας, ενώ πάντοτε μπορούν να προστεθούν έξτρα υλικά όπως σουσάμι ή σκόρδο, που όμως απέχουν αρκετά από την ιαπωνική γαστρονομική παράδοση.

Συνήθως, τη συναντάμε να πλαισιώνει κοτόπουλο ή σολομό αλλά η αλήθεια είναι πως ταιριάζει άψογα και με άλλα, συχνά απροσδόκητα, υλικά.

Η συνέχεια στο Tasty-guide.gr