
Η συνταγή του Ernest Hemingway για το αγαπημένο του burger
O Papa, απ' ό,τι φαίνεται, εκτός από ποτό ήξερε κι από φαγητό.

Η αγάπη του Ernest Hemingway για την περιπέτεια είναι δεδομένη: είτε πρόκειται για τις ταυρομαχίες (Κι ο ήλιος ανατέλλει), είτε για το ψάρεμα στον ωκεανό (Ο Γέρος και η θάλασσα), είτε για τα πεδία των μαχών (Αποχαιρετισμός στα Όπλα), είτε για το άπειρο αλκοόλ που καταναλώνουν οι alter ego ήρωές σχεδόν σε κάθε σελίδα των μυθιστορημάτων του.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν μπαρ από την Κούβα μέχρι τη Βενετία που βγάζουν το ψωμί τους μόνο και μόνο επειδή σύχναζε εκεί ο σπουδαίος συγγραφέας και πότης. Μία απόδειξη δηλαδή πως το marketing είναι ένα πολύ περίεργο πράγμα. Όμως ακριβώς όπως λάτρευε το αλκοόλ, έτσι αγαπούσε και τη μεγάλη περιπέτεια της γεύσης. Λογικό, κάπως έπρεπε να το συνοδεύσει.

Το αυθεντικό έγγραφο της συνταγής, με σημειώσεις από τον συγγραφέα.
Σε αυτό το μοτίβο κυκλοφόρησε στον απέραντο ωκεανό του ίντερνετ η δικιά του συνταγή για το τέλειο burger -αφού πρώτα είχε δημοσιευθεί στο site του JFK Presidential Library and Museum.
Υλικά για τη συνταγή
Τι χρειάζεσαι λοιπόν για να φτιάξεις ένα burger όπως το ζητούσε η ψυχή του συγγραφέα; Οφείλουμε να σε προειδοποιήσουμε: δυστυχώς πολλά από τα υλικά δεν κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά. Υπάρχουν όμως κάποιες εναλλακτικές.
Υλικά:
- 500 γρ, μοσχαρίσιος κιμάς
- 2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- μαϊντανός
- 1 κ.γ India relish *
- 2 κ.σ κάπαρη
- 1 κ.σ. φασκόμηλο
- 1/2 κ.γ beau monde seasoning**
- 1/2 κ.γ mei jen pepper ***
- 1 χτυπημένο αυγό
- 60 ml λευκό κρασί
- 1 κ.σ λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
Επειδή 3 υλικά δύσκολα θα τα βρούμε, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου India Relish εδώ -ή πιο απλά να το αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο τουρσί. Για beau monde seasoning πας εδώ, ενώ για το mei yen pepper εδώ.
Εκτέλεση: Σπάσε τον κιμά με ένα πιρούνι. Σκόρπισε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και τα μπαχαρικά. Μετά ανακάτεψε ιδανικά με τα χέρια σου. Άφησε το μείγμα να ησυχάσει 15 λεπτά. Στο τέλος πρόσθεσε το India relish, την κάπαρη, το κρασί και γενικά όλα τα υπόλοιπα υλικά κι άφησε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 ακόμα λεπτά. Όσο τα κάνεις όλο αυτά, δικαιούσαι να πιεις ένα ποτό στη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα.
Τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξεις 4 ζουμερά burger. Καλό είναι το πάχος τους να μην ξεπερνά τα 2,5 εκατοστά. Βάλε το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μην το αφήσεις να κάψει πάρα πολύ. Ρίξε τα burger, κι αφού χαμηλώσεις τη φωτιά, ψήσε για 4 λεπτά.
Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι καλοψημένο εξωτερικά και πολύ ζουμερό εσωτερικά. 'Όπως ακριβώς θα το ήθελε ο Hemigway δηλαδή. Ενώ σίγουρα μπορείς να το συνοδέψεις με κάποιο cocktail της αρεσκείας του, όπως ας πούμε ένα daiquiri.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα