Η συνταγή του Ernest Hemingway για το αγαπημένο του burger
O Papa, απ' ό,τι φαίνεται, εκτός από ποτό ήξερε κι από φαγητό.
Η αγάπη του Ernest Hemingway για την περιπέτεια είναι δεδομένη: είτε πρόκειται για τις ταυρομαχίες (Κι ο ήλιος ανατέλλει), είτε για το ψάρεμα στον ωκεανό (Ο Γέρος και η θάλασσα), είτε για τα πεδία των μαχών (Αποχαιρετισμός στα Όπλα), είτε για το άπειρο αλκοόλ που καταναλώνουν οι alter ego ήρωές σχεδόν σε κάθε σελίδα των μυθιστορημάτων του.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν μπαρ από την Κούβα μέχρι τη Βενετία που βγάζουν το ψωμί τους μόνο και μόνο επειδή σύχναζε εκεί ο σπουδαίος συγγραφέας και πότης. Μία απόδειξη δηλαδή πως το marketing είναι ένα πολύ περίεργο πράγμα. Όμως ακριβώς όπως λάτρευε το αλκοόλ, έτσι αγαπούσε και τη μεγάλη περιπέτεια της γεύσης. Λογικό, κάπως έπρεπε να το συνοδεύσει.
Το αυθεντικό έγγραφο της συνταγής, με σημειώσεις από τον συγγραφέα.
Σε αυτό το μοτίβο κυκλοφόρησε στον απέραντο ωκεανό του ίντερνετ η δικιά του συνταγή για το τέλειο burger -αφού πρώτα είχε δημοσιευθεί στο site του JFK Presidential Library and Museum.
Υλικά για τη συνταγή
Τι χρειάζεσαι λοιπόν για να φτιάξεις ένα burger όπως το ζητούσε η ψυχή του συγγραφέα; Οφείλουμε να σε προειδοποιήσουμε: δυστυχώς πολλά από τα υλικά δεν κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά. Υπάρχουν όμως κάποιες εναλλακτικές.
Υλικά:
- 500 γρ, μοσχαρίσιος κιμάς
- 2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- μαϊντανός
- 1 κ.γ India relish *
- 2 κ.σ κάπαρη
- 1 κ.σ. φασκόμηλο
- 1/2 κ.γ beau monde seasoning**
- 1/2 κ.γ mei jen pepper ***
- 1 χτυπημένο αυγό
- 60 ml λευκό κρασί
- 1 κ.σ λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
Επειδή 3 υλικά δύσκολα θα τα βρούμε, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου India Relish εδώ -ή πιο απλά να το αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο τουρσί. Για beau monde seasoning πας εδώ, ενώ για το mei yen pepper εδώ.
Εκτέλεση: Σπάσε τον κιμά με ένα πιρούνι. Σκόρπισε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και τα μπαχαρικά. Μετά ανακάτεψε ιδανικά με τα χέρια σου. Άφησε το μείγμα να ησυχάσει 15 λεπτά. Στο τέλος πρόσθεσε το India relish, την κάπαρη, το κρασί και γενικά όλα τα υπόλοιπα υλικά κι άφησε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 ακόμα λεπτά. Όσο τα κάνεις όλο αυτά, δικαιούσαι να πιεις ένα ποτό στη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα.
Τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξεις 4 ζουμερά burger. Καλό είναι το πάχος τους να μην ξεπερνά τα 2,5 εκατοστά. Βάλε το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μην το αφήσεις να κάψει πάρα πολύ. Ρίξε τα burger, κι αφού χαμηλώσεις τη φωτιά, ψήσε για 4 λεπτά.
Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι καλοψημένο εξωτερικά και πολύ ζουμερό εσωτερικά. 'Όπως ακριβώς θα το ήθελε ο Hemigway δηλαδή. Ενώ σίγουρα μπορείς να το συνοδέψεις με κάποιο cocktail της αρεσκείας του, όπως ας πούμε ένα daiquiri.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑπό τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα
Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.