Guinness cake, το ιρλανδικό έπος

Μία συνταγή κατευθείαν από το Δουβλίνο για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 17 Μαρτίου 2021

Σοκολάτα, τυρί και μαύρη μπύρα. Αν ο συνδυασμός σου φαίνεται αταίριαστος, μάλλον δεν είχες σκεφτεί ποτέ τον τρόπο για να τα παντρέψεις. Το ιδανικότερο combo όλων αυτών ακούει στο όνομα Guinness cake και ναι, είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις: Ένα πλούσιο σε σώμα και γεύση κέικ, όπου κυριαρχεί η σοκολατένια αίσθηση με ολίγη από τη βελούδινη πικράδα της ιρλανδικής stout μπύρας και συμπληρώνεται από την γλυκόξινη κρέμα από μασκαρπόνε.  

Το ακόμη πιο σοκαριστικό είναι πως ο καθένας μπορεί να το φτιάξει στο σπίτι του, χωρίς απαραίτητα να είναι ο Πετρετζίκης.

Υλικά

Για το κέικ

  • 1 κουτάκι μπύρα Guinness
  • 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. κακάο
  • 140 γρ. γιαούρτι 
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα 
  • 1 κάψουλα σκόνη βανίλιας

Για την κρέμα

  • 250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 65 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κάψουλα σκόνη βανίλιας
Guinness cake, το ιρλανδικό έπος

Εκτέλεση

Για το κέικ

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζεις τη μπύρα και το βούτυρο και ζεσταίνεις μέχρι το τελευταίο να λιώσει.
  3. Αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις το κακάο και τη ζάχαρη. Ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει. 
  4. Αναμιγνύεις τα αυγά με το γιαούρτι και τη βανίλια σε ένα μπολ και έπειτα τα προσθέτεις στο μείγμα της μπύρας.
  5. Προσθέτεις τη μαγειρική σόδα και το αλεύρι και ανακατεύεις μέχρι το μείγμα να γίνει λείο 
  6. Βουτυρώνεις ένα μεσαίου μεγέθους στρογγυλό ταψί και μεταφέρεις σε αυτό το μείγμα.
  7. Το τοποθετείς στο φούρνο και ψήνεις για 50 λεπτά (τσεκάρεις ασφαλώς, τρυπώντας το κέντρο του κέικ, που πρέπει να είναι στεγνό).
  8. Αφαιρείς το ταψί από τον φούρνο και το αφήνεις να κρυώσει.

Για την κρέμα

  1. Χτυπάς στο μίξερ το τυρί, τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη.
  2. Προσθέτεις σταδιακά την κρέμα γάλακτος συνεχίζοντας να ανακατεύεις, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή. 
  3. Απλώνεις στην επιφάνεια του κέικ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα εστιατόρια της νέας σεζόν

Το φρέσκο fine dining, η υψηλή κρεατοφαγία και οι αφίξεις-εκπλήξεις του φθινοπώρου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το τέλειο αυγό ποσέ

Ακόμη και αυτοί που μισούν να μπαίνουν στην κουζίνα, μπορούν να τα καταφέρουν.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μία επική συνταγή για το καλύτερο cheeseburger

Η παγκόσμια ημέρα cheeseburger θα έπρεπε να γιορτάζεται καθημερινά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Γουακαμόλε αλλά με αστέρι Michelin

Ένας ειδικός προτείνει την ιδανικότερη φόρμουλα για το κορυφαίο dip του πλανήτη με αφορμή τη σημερινή Guacamole Day.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Salonica Restaurant, όχι τυχαία ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας

Η σπουδαία δουλειά του Σωτήρη Ευαγγέλου επιβραβεύτηκε με έναν ακόμη Χρυσό Σκούφο.

Γραφει Μπαμπης Δουκας