Η συνταγή του Δήμου Μπαλόπουλου για τα πιο νόστιμα χοιρινά κεφτεδάκια

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ Secret Dining Concept παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 23 Δεκεμβρίου 2019

Ο Δήμος Μπαλόπουλος ξεκίνησε για πιλότος, προσγειώθηκε όμως αναγκαστικά στο Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων. Στα 22 του αποφάσισε πως ήθελε να ασχοληθεί με τον τουρισμό ως food & beverage manager. Ο σωστός τρόπος για να το πετύχει ήταν να γραφτεί σε σχολή μαγειρικής ώστε να γνωρίσει τον κόσμο της κουζίνας. Η πρακτική του στο πBox δίπλα στον Χριστόφορο Πέσκια τον έκανε να αποφάσισε να υπηρετήσει ως μόνιμος τις κουζίνες. Με την παρότρυνση του δασκάλου του να διευρύνει τις γνώσεις του, δούλεψε στο Nobu Matsuhisa Athens και στο Funky Gourmet.

Το 2014 εντάχθηκε στην μπριγάδα των 54 μαγείρων του διάστερου Dinner ώστε να θητεύσει στην κουζίνα του Heston Blumenthal. Ακολούθησε το διάσημο The Fat Duck και μετά επιστροφή στην Ελλάδα, όπου ανέλαβε την κουζίνα του εστιατορίου Calypso στο ξενοδοχείο Elounda Peninsula. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Σωτήρη Κοντιζά στο Nolan ως sous chef, ανέλαβε την κουζίνα του Βασίλαινα και επέστρεψε στην Κρήτη για το Ocean Restaurant του ξενοδοχείου Daios Cove. Προσπαθώντας να εξελίσσεται μαγειρικά, ταξίδεψε στη Νορβηγία για να εκπαιδευτεί στην κουζίνα του τριάστερου Maaemo. Σήμερα ηγείται της κουζίνας του εξαιρετικού μπαρ εστιατορίου Frater & Soror και του ΦΒΚ Secret Dining Concept (Αμύντα 6, Παγκράτι, τηλ.: 210 7213720).

Χοιρινά κεφτεδάκια με σος γιαουρτιού, σφένδαμο, δυόσμο και φασολάκια

Υλικά

Για τους κεφτέδες:

  • 300 γρ. κιμάς πανσέτας
  • 250 γρ. κιμάς από χοιρινή ωμοπλάτη
  • 1/2 ποτήρι του νερού παγωμένο νερό
  • 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • "Νερό" από μισό μέτριο κρεμμύδι
  • 25 γρ. ψίχα ψωμιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τα φασολάκια και τη σος:

  • 200 γρ. φασολάκια τσαουλιά
  • 80 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού γάλα
  • 15 ml σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
  • 2 κλωνάρια δυόσμος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

>Αναμειγνύουμε καλά και τους δύο κιμάδες σε ένα μπολ.

>Βάζουμε τις πιπεριές Φλωρίνης στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να καψαλιστούν. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και τις σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη. Μετά από 10 λεπτά αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη και τα σπόρια και τις πολτοποιούμε με λίγο ελαιόλαδο στο μίξερ.

>Τρίβουμε το κρεμμύδι σε τρίφτη, το μεταφέρουμε σε σουρωτήρι με σκεύος από κάτω και το πιέζουμε να βγάλει το "νερό" του. Στο υγρό αυτό βαφτίζουμε το ψωμί μαδημένο.

>Βάζουμε λίγο λίγο τους κιμάδες σε ένα μίξερ και τους ψιλοκόβουμε ενώ ταυτόχρονα ρίχνουμε μικρές ποσότητες παγωμένου νερού. Αφού τελειώσουμε με τον κιμά, τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

>Αφήνουμε το μείγμα για 2 ώρες στο ψυγείο να σφίξει και στη συνέχεια πλάθουμε κεφτέδες 40 γρ. Τους βάζουμε κι αυτούς στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξουν καλά.

> Φασολάκια: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Μόλις βράσει, ρίχνουμε 2 κ.σ. αλάτι, προσθέτουμε τα φασολάκια, αφού πρώτα τα έχουμε καθαρίσει κόβοντας τις άκρες τους, και μπλανσάρουμε για 3-4 λεπτά ανάλογα με το πάχος τους. Αποσύρουμε και σταματάμε το βρασμό βάζοντάς τα σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Τέλος, τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.

>Σάλτσα γιαουρτιού: Βάζουμε το γιαούρτι και το σιρόπι σφενδάμου σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ρευστοποιηθεί το γιαούρτι. Ψιλοκόβουμε το δυόσμο και τον προσθέτουμε, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

>Παίρνουμε τους κεφτέδες και τους ψήνουμε σε γκριλ σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν γυρίζοντάς τους συνέχεια.

>Τους μοιράζουμε σε τέσσερα πιάτα, τοποθετούμε από πάνω τα φασολάκια και περιχύνουμε με τη ζεστή σάλτσα. Γαρνίρουμε με λίγα φύλλα δυόσμου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας