Τα λαζάνια θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν ως ένα γαστρονομικό πάρτι με ζυμαρικά. Η πολυπλοκότητα και ο πλούτος των συστατικών με τα οποία μπορούν να συνδυαστούν δίνουν πολύ συχνά θριαμβευτικά αποτελέσματα, φυσικά προς τέρψιν του ουρανίσκου. Την ίδια στιγμή είναι άκρως χορταστικά. 

Το όνομά τους προέρχεται από την ελληνική λέξη λάσανα, που ήταν ένα δοχείο ή ταψί όπου ψηνόντουσαν φαγητά. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν το συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος, κάτι που υιοθέτησαν και οι Ρωμαίοι, "βαπτίζοντας" τον ως lasagnum. Η επέκταση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας βοήθησε και στην εξάπλωση της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας μαγειρέματος. Με την πάροδο των αιώνων, οι Ιταλοί άλλαξαν το lasagnum σε lasagna, καθιερώνοντας τον όρο για τα πολύ νόστιμα ζυμαρικά. 

Μία από τις κλασικότερες συνταγές για αυτά, είναι τα παραδοσιακά λαζάνια Μπολονέζ, που όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι Ιταλοί ενώνουν γευστικά τον Βορρά με τον Νότο της γείτονος χώρας. Για την ορθή εκτέλεσή τους πρέπει να ακολουθηθούν κάποια πολύ συγκεκριμένα βήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τη σωστή επιλογή του κιμά, ή πιο σωστά, του κρέατος που θα δημιουργήσει τη σάλτσα. Αυτό πρέπει να αποτελείται από ανάμικτο μαγειρεμένο βοδινό και χοιρινό κρέας, στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί πολύ καλής ποιότητας σάλτσα ντομάτας. Σε αυτή μπορούν να προσαρμοστούν κόλιανδρος, φρεσκοτριμμένο τυρί της αρεσκείας σου και ένα αυγό, που θα δώσει μεγαλύτερη συνοχή και θα βοηθήσει στην καλύτερη ενσωμάτωση στο ζυμαρικό. 

Στο επόμενο σκέλος, πρέπει να αλείψεις με λίγο ελαιόλαδο το ταψί και να βάλεις την πρώτη στρώση από λαζάνια, προσθέτοντας ρικότα ή κάποιο άλλο κρεμώδες τυρί σε προσεκτικές ποσότητες. Προσθέτεις από πάνω το κρέας, την επόμενη στρώση λαζάνια και επαναλαμβάνεις για ακόμη 3-4 φορές. Τελειοποιείς το "χτίσιμο" με flakes παρμεζάνας και λίγη ακόμη σάλτσα. Αυτό όμως -στο τελευταίο επίπεδο- πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να αποφευχθούν διάφορα ατυχήματα. 

Τέλος, ακολουθεί το ψήσιμο. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C με αέρα και ψήνεις για περίπου 30-40'. Ιδανικά, μπορείς να καλύψεις το ταψί με αλουμινόχαρτο κατά το πρώτο μισό της διαδικασίας ώστε να απορροφηθούν ευκολότερα τα υγρά και να δημιουργηθεί κρούστα.

Από: Esquire IT