Στο Don’t Look Up έχουμε (και) την επιστροφή της Jennifer Lawrence

Η γοητευτική όσο και χαρισματική ηθοποιός από το Κεντάκι επιστρέφει στο προσκήνιο, για όλους τους σωστούς λόγους.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 27 Δεκεμβρίου 2021

Το Don't Look Up του Adam McKay σαρώνει στο Netflix και συζητιέται παντού για όλους τους σωστούς λόγους, καθώς ο κόσμος του θεάματος αποφάσισε λίγο να απομακρυνθεί από τη safe zone του και να ασκήσει καυστική σάτιρα προς πάσα κατεύθυνση, επιστρατεύοντας κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ. Ένα από από αυτά είναι και η Jennifer Lawrence, η οποία προσεχώς θα ενσαρκώσει και τη μεγαλύτερη απατεώνισσα της Silicon Valley, Elizabeth Holmes, εντελώς συμπτωματικά στην επόμενη ταινία του McKay, Bad Blood.

Μπορούμε λοιπόν με σιγουριά να πούμε πως η 31χρονη γοητευτική ηθοποιός από το Κεντάκι επέστρεψε για τα καλά, μετά από μία ουσιαστικά διετία αποχής από τα φώτα της δημοσιότητας - εσκεμμένη, σύμφωνα με την ίδια. 

Μία σημαντική απόφαση και μία δυναμική επιστροφή

"Νομίζω ότι όλοι είχαν βαρεθεί να με βλέπουν. Είχα βαρεθεί κι εγώ τον εαυτό μου. Ένιωσα ότι έφτασα σε ένα σημείο όπου ο κόσμος δεν ήταν ευχαριστημένος μόνο από την παρουσία μου σε κάποιες δουλειές. Οπότε αυτό με τάραξε κάπως. Δεν ήθελα να να σκέφτομαι ότι η δουλειά ή η καριέρα μου μπορεί να επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στην ηρεμία της καθημερινότητάς μου", δήλωνε τον προηγούμενο μήνα στο Vanity Fair και αυτό είναι μάλλον αρκετό για να καταλάβει κανείς την επιλογή της. 

Στο Don’t Look Up έχουμε (και) την επιστροφή της Jennifer Lawrence

Είναι γεγονός πως η αλλαγή της κοινής γνώμης προς το πρόσωπό της υπήρξε δραματική εντός της τελευταίας δεκαετίας: Το 'it girl' των αρχών των 2010s έγινε μία quirky girl persona, με την όλη κατάστασή της να επιδεινώνεται από μια σειρά αποτυχιών που την ενθάρρυναν να κάνει ένα διάλειμμα.

> Διάβασε ακόμη: Luisa Ranieri, μία Monica Bellucci από τη Νάπολη

Παράλληλα, στα αμερικανικά media βλέπαμε πηγαίους τίτλους όπως '15 Reasons Why Jennifer Lawrence Is Officially Over' και 'Jennifer Lawrence Is A Prisoner Of Her Cool Girl Image'. Υπήρχε μία 'ξινίλα' των Μέσων και κάποια αστεία έως υποτιμητικά σχόλια για την ίδια που διαδέχτηκαν τον αρχικό θαυμασμό στο ξεκίνημα της καριέρας της. Ωστόσο τόσο η πτώση της όσο και η επιστροφή της είναι άξια αναφοράς και επιδοκιμασίας, τόσο για τους επικριτές της όσο και για την ίδια.

Το προφίλ

Το 2010 έγινε το μεγάλο "μπαμ" στην πορεία της, που την έκανε ευρέως γνωστή στο κοινό. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Debra Granik, πρωταγωνίστησε στο δράμα "Στην Καρδιά του Χειμώνα", κρατώντας τον ρόλο μίας 15χρονης κοπέλας που αγωνίζεται να βρει το χαμένο πατέρα της, ώστε η οικογένειά της να μη βρεθεί στον δρόμο.

ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΛΟΡΕΝΣ

Η ταινία έλαβε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής του φεστιβάλ Sundance, καθώς και τέσσερις υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της μόλις 20ετών Lawrence -ήταν υποψήφια και για Χρυσή Σφαίρα-, γεγονός που την κατέστησε την 3η πιο νέα υποψήφια για χρυσό αγαλματίδιο ηθοποιό στην ιστορία του θεσμού.

Ένα χρόνο μετά, το 2011 την είδαμε στο πλευρό των Jodie Foster και Mel Gibson στο "Ο άλλος μου εαυτός", στο δράμα "Ιστορία αγάπης" και στο "X-Men: Η Πρώτη Γενιά", υποδυόμενη την Mystic. Το 2012, συμπρωταγωνίστησε με τον Bradley Cooper και τον Robert De Niro στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Matthew Quick, "Οδηγός αισιοδοξίας", σε σκηνοθεσία David O. Russell. Ενσάρκωσε μία μυστηριώδη κοπέλα που αναπτύσσει έναν απροσδόκητο δεσμό με έναν πρώην καθηγητή που πάσχει από διπολική διαταραχή και έχει χάσει τα πάντα: το σπίτι, τη δουλειά, τη σύζυγό του.

Η ταινία έτυχε θερμής υποδοχής από τους κριτικούς και απέσπασε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Α' Γυναικείου Ρόλου. Η Lawrence κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο, το πρώτο της καριέρας της στα 21 της χρόνια. Τιμήθηκε επίσης με το Screen Actors Guild Award Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο και με τη Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου – Κωμωδία/Μιούζικαλ.

Την ίδια χρονιά, πρωταγωνίστησε στο Hunger Games, την πρώτη ταινία του ομώνυμου franchise. Μάλιστα, όπως η ίδια αποκάλυψε αργότερα, στην αρχή είχε δισταγμούς σχετικά με τη συμμετοχή της: "Επί τρεις ολόκληρες ημέρας, διάβαζα και ξαναδιάβαζα το σενάριο. Η μητέρα μου με έπεισε να πω το "ναι”". Αφού γύρισε το πρώτο και το δεύτερο μέρος -The Hunger Games: Φωτιά (2013) της saga, την είδαμε στο "Οδηγός Διαπλοκής" του David O. Russell να υποδύεται την σύζυγο του Christian Bale και να κερδίζει: Χρυσή Σφαίρα Β' Γυναικείου Ρόλου, BAFTA Β' Γυναικείου Ρόλου και την 3η της υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Το 2016 εισέβαλε ξανά στον sci-fi σουπερηρωικό κόσμο των X-Men με το "X-Men: Απόκαλιψ", ενώ συμπρωταγωνίστησε με τον Chris Pratt στο επίσης sci-fi φιλμ, Passengers. Εν τω μεταξύ, το 2015 είχε αποσπάσει την 4η υποψηφιότητά της για Χρυσή Σφαίρα, ερμηνεύοντας την Joy Mangano, μία νοικοκυρά που στη δεκαετία του ’90 δημιούργησε έναν επιχειρηματικό κολοσσό, ξεκινώντας από την ιδέα της "μαγικής σφουγγαρίστρας", στην ταινία του David O. Russell, Joy. Υποψηφιότητα που έγινε νίκη και την οδήγησε για 4η φορά στις υποψήφιες ηθοποιούς για Όσκαρ.

Το 2018 την είδαμε ως πρώην μπαλαρίνα και νυν μυστική πράκτορα στο θρίλερ "Κόκκινο σπουργίτι", ενώ τον Ιούνιου του ίδιο έτους ξανά ως Mystic στο τελευταίο κεφάλαιο των X-Men, "Μαύρος Φοίνικας".

> Διάβασε ακόμη: Τζένη Καζάκου, μία 'σκοτεινή' πριγκίπισσα στην ελληνική τηλεόραση

Στα γυρίσματα του πρώτου X-Men, γνώρισε τον επίσης ηθοποιό Nicholas Hoult, με τον οποίο ήταν ζευγάρι από το 2010 μέχρι και το 2014. Εκείνη τη χρονιά, το όνομά της ενεπλάκη στο σκάνδαλο με τις γυμνές φωτογραφίες διασήμων που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από χακάρισμα των λογαριασμών της σε iCloud και Gmail.

Δύο χρόνια μετά τον χωρισμό της με τον Hoult, γνώρισε τον  Darren Aronofsky, σκηνοθέτη του αμφιλεγόμενου φιλμ "Μητέρα!" (2017), όπου πρωταγωνίστησε. Η σχέση τους δεν κράτησε πολύ. Τον Νοέμβριο του 2017 έπεσαν οι τίτλοι τέλους. Σήμερα, η Lawrence είναι παντρεμένη με τον Cooke Maroney, διευθυντή γκαλερί, με τον οποίο περιμένουν και το πρώτο τους παιδί.

ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΛΟΡΕΝΣ

Υπάρχουν πολλά όμορφα πρόσωπα στο Χόλιγουντ. Υπάρχουν επίσης πολλά σέξι κορμιά. Από την άλλη, υπάρχουν κορίτσια σαν την Jennifer Lawrence. Χαλαρή και άνετη μπροστά στην κάμερα, δεν έχει κανένα πρόβλημα να τσαλακωθεί, να αυτοσαρκαστεί για την εικόνα και το ταλέντο της. Να δείξει τον πραγματικό της εαυτό. Να βγάλει προς τα έξω την πιο γκαφατζίδικη -ποιος μπορεί να ξεχάσει τις θεαματικές τούμπες και τα πειράγματά της στις τελετές των Όσκαρ- και αστεία πλευρά του χαρακτήρα της.

> Διάβασε ακόμη: Κάποια πράγματα που έμαθα παρακολουθώντας Survivor

"Το παιδί που κρύβει μέσα της", είχε αναφέρει κάποια στιγμή χαριτολογώντας για εκείνη η συνάδελφός της, Amy Adams και δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε μαζί της.

Η J-Law επέστρεψε. Και αυτό είναι καλό.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Miranda Kerr, ένα βλέμμα 1000 λέξεις

Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα για το εκθαμβωτικό μοντέλο από την Αυστραλία.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Carmen Electra, ένα crush από τα '90s

Ο δίσκος με τον Prince, οι γυμνές φωτογραφίσεις στο Playboy, ο γάμος με τον Dennis Rodman, οι cult ταινίες και το Baywatch.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Kate Hudson, A Woman We Love

Σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου του 1979, γεννιέται το πιο χαμογελαστό κορίτσι του Χόλιγουντ.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Natalie Viscuso το ξέρουμε, ήρθαμε δεύτεροι

Πριν από λίγες ώρες, έγινε γνωστό πως περιμένει παιδί από τον Henry Cavill κι εμείς, κάλλιο αργά παρά ποτέ, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε μαζί της.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Anya Taylor-Joy, A Woman We Love

Με καταγωγή από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Μεγάλη Βρετανία, η ταλαντούχα ηθοποιός θα είναι πάντα ένας λόγος για να συμπαθούμε περισσότερο το σκάκι.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Η Emma Watson έχει 'ξεπεράσει' τον Harry Potter

To σπασικλάκι του Hogwarts είναι ολόκληρη γυναίκα πια. Και μάλιστα, πάρα πολύ γοητευτική.

Γραφει Πωλινα Φραγκου