Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί του φετινού καλοκαιριού για τους Ευρωπαίους

Από την Ισπανία και την Ιταλία μέχρι πιο ήσυχους προορισμούς "εκτός πεπατημένης", οι Ευρωπαίοι έδειξαν φέτος ξεκάθαρα πού θέλουν να ταξιδέψουν.

Παρά τις οικονομικές πιέσεις που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι δεν άφησαν το καλοκαίρι να πάει χαμένο. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Monitoring Sentiment for Intra-European Travel της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), η διάθεση για ταξίδια παρέμεινε ιδιαίτερα υψηλή, με την πλειοψηφία να προγραμματίζει έστω μία απόδραση από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο.

Όπως κάθε χρόνο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κράτησαν τα σκήπτρα – το 25% των Ευρωπαίων προτίμησε αυτούς τους δύο μήνες. Όμως το ενδιαφέρον φέτος τράβηξε και ο Σεπτέμβριος, με το 22% να σχεδιάζει τις διακοπές του τότε. Η επιλογή δεν είναι τυχαία: λιγότερος συνωστισμός, πιο ήπιες θερμοκρασίες και, φυσικά, καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Ευρωπαίους

Η Μεσόγειος για ακόμη μία σεζόν ήταν ο αδιαμφισβήτητος "πρωταγωνιστής". Στην κορυφή βρέθηκε η Ισπανία με 13% (σημαντική αύξηση 5% σε σχέση με πέρυσι), ακολούθησε η Ιταλία με 10%, η Γαλλία με 8% και η Ελλάδα με 6%.

Οι προθέσεις για ταξίδια παρέμειναν ισχυρές σε όλες τις ηλικίες. Οι 55+ ήταν οι πιο αποφασισμένοι (82% δήλωσαν ότι θα ταξιδέψουν), ενώ κοντά τους βρέθηκαν και οι 45–54 (79%) και 35–44 (78%). Ακόμη και οι πιο νεαροί, 18–24, σε ποσοστό 66% δεν σκόπευαν να μείνουν σπίτι.

Στροφή προς λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς

Μια αξιοσημείωτη τάση ήταν η στροφή προς λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς. Το 55% των Ευρωπαίων προτίμησε μέρη "εκτός πεπατημένης", σε αντίθεση με την άνοιξη όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48%. Το ενδιαφέρον για τα κλασικά hotspots υποχώρησε στο 45%.

Όσο για τα budget, το 62% σκοπεύει να το κρατήσει σταθερό μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ το 22% δηλώνει ότι θα ξοδέψει περισσότερα. Αυξήθηκε μάλιστα το ποσοστό εκείνων που στοχεύουν να διαθέσουν από €1.500 έως €2.500 ανά άτομο για το επόμενο ταξίδι.

Στα μεταφορικά, το αεροπλάνο παραμένει βασιλιάς (53%), αλλά η άνοδος του road trip είναι εμφανής: το 32% των Ευρωπαίων θα προτιμήσει το αυτοκίνητο, είτε για λόγους ευελιξίας είτε για να φτάσει σε προορισμούς που τα αεροπλάνα και τα τρένα δεν εξυπηρετούν.

Στις δαπάνες κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι περισσότερες προτεραιότητες μοιράζονται ανάμεσα στη διαμονή (32%) και στο φαγητό/ποτό (24%). Ωστόσο, οι ηλικίες κάνουν τη διαφορά: οι άνω των 45 επιλέγουν άνεση και γαστρονομία, ενώ οι κάτω των 35 αναζητούν εμπειρίες και δραστηριότητες που θα θυμούνται.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Οι περισσότεροι άντρες δεν θέλουν επιτυχία. Θέλουν ηρεμία

Κάποια στιγμή το κυνήγι για περισσότερα σταματά να μοιάζει φιλοδοξία και αρχίζει να μοιάζει εξάντληση. Γι’ αυτό όλο και περισσότεροι άντρες ονειρεύονται απλώς μια πιο ήσυχη ζωή.

Γραφει Αδαμαντιος Αττενμπεργκ

Ένα Ινστιτούτο, μα τι Ινστιτούτο!- Ο "βασιλιάς της αφίσας", μια θεσμική σαμπάνια και το σύστημα διαπλοκής που αγωνίζεται και επιμένει

To εγχώριο σύστημα διακυβέρνησης και διαπλοκής, παραμόνευε να φύγει η "τρόικα" προκειμένου να επιστρέψει στις παλιές, αγαπημένες μεθόδους.

Τεστοστερόνη και αυνανισμός: Ο μύθος και η πραγματικότητα

Η σχέση ανάμεσα στον αυνανισμό και την τεστοστερόνη είναι πιο σύνθετη απ’ όσο παρουσιάζεται συχνά στα social media. Τι ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί και πότε χρειάζεσαι ιατρική αξιολόγηση.

Γραφει Αχιλλεας Τσακαλιδης

Το design που χωράει στην παλάμη σου-και αλλάζει τον τρόπο που καθαρίζεις

H νέα σειρά Dyson Pencil επαναπροσδιορίζει τον καθαρισμό με ultra slim σχεδιασμό 38mm, ισχυρή απόδοση και μια πιο απλή, καθημερινή εμπειρία χρήσης στο σπίτι.

Το spritz είναι το ποτό του καλοκαιριού-αλλά η ιστορία του ξεκινά 200 χρόνια πριν

Το spritz μοιάζει σήμερα με καθαρό καλοκαίρι στο ποτήρι, αλλά η ιστορία του ξεκινά πολύ πιο παλιά, με Βενετία, στρατιώτες, κρασί και bitter.

Γραφει Αδαμαντιος Αττενμπεργκ