Οι ουτοπίες του Vincent Fournier

Ο διάσημος Γάλλος φωτογράφος μιλά στο Esquire για όλα όσα χαρακτηρίζουν τον τρόπο δημιουργίας του.

Ο Vincent Fournier, διάσημος Γάλλος φωτογράφος, είναι γνωστός για τον τρόπο που έχει να αποτυπώνει το μέλλον μέσα από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τις αντιθέσεις για να δημιουργήσει δυνατές εικόνες. Έργα του βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές του MoMA στη Νέα Υόρκη και του Fondation LVMH στο Παρίσι.

Πώς ανακάλυψες το ενδιαφέρον σου για τη φωτογραφία;

Οφείλεται στον πατέρα μου. Γεννήθηκα στην Αφρική, στην Ουαγκαντουγκού, αλλά όταν ακόμα ήμουν πολύ μικρός η οικογένειά μου μετακόμισε στη Γαλλία, στη Βρετάνη. Θυμάμαι, λοιπόν, σε ηλικία 5 ή 6 χρόνων να ανακαλύπτω στη σοφίτα μία βαλίτσα γεμάτη slides. Ήταν φωτογραφίες του πατέρα μου από την Αφρική. Πολλές φορές τις έβλεπα και τις ξαναέβλεπα σαν παιδί, με είχε συνεπάρει η δύναμη που είχαν να με γυρίζουν στο παρελθόν, μου δημιουργούσαν μια πολύ έντονη νοσταλγία.

Η δουλειά σου σχετίζεται άμεσα με τις ουτοπίες. Τεχνολογικές ή και αρχιτεκτονικές ουτοπίες όπως η Brasilia. Τι είναι αυτό που σε ελκύει στις ουτοπίες;

Τα έργα μου είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μου να απεικονίσω το μέλλον. Μπορεί να είναι το μέλλον που θέλουμε, αυτό που φανταζόμαστε, ή το μέλλον στο οποίο θα μας οδηγήσει το παρόν μας. Η εξερεύνηση του διαστήματος, τα ανθρωποειδή ρομπότ και οι φουτουριστικές, ουτοπικές πόλεις είναι κάποια από τα θέματα που αγαπώ ιδιαίτερα. Το ενδιαφέρον μου για όλα αυτά προέρχεται από τη δυνατότητά τους να δημιουργούν μια ιδιαίτερη αισθητική και ιστορίες που είναι ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Στο σινεμά υπάρχει μια χαρακτηριστική τέτοια εικόνα, είναι η τελευταία σκηνή της ταινίας 2001 A Space Odyssey, όπου ο αστροναύτης Bowman βρίσκεται σε ένα διαμέρισμα σε στυλ Louis XV.

Το project Brasilia είναι μία από τις πιο επιτυχημένες σου δουλειές. Πόσο χρόνο χρειάστηκες γι' αυτό; Πόσο απαιτητικό ήταν;

Ταξίδεψα δύο φορές στην Μπραζίλια για το συγκεκριμένο project και η σημαντικότερη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν ο περιορισμένος χρόνος που είχα σε κάθε location. Στο Κοινοβούλιο, στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, στο υπουργείο Άμυνας είχα πολύ συγκεκριμένο χρόνο μέσα στον οποίο έπρεπε να δουλέψω. To project είναι πλέον ολοκληρωμένο και θα εκδοθεί ένα βιβλίο γι’ αυτό τον Σεπτέμβριο. Ήδη φωτογραφίες από την Brasilia έχουν αγοραστεί από το MoMA στη Νέα Υόρκη και το Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι για τις μόνιμες συλλογές τους.

Ποιοι είναι οι αρχιτέκτονες που θαυμάζεις;

Ο Oscar Niemeyer βέβαια! Η Μπραζίλια που έχει σχεδιάσει χτίστηκε στη μέση του πουθενά μέσα σε 4 χρόνια. Είναι ενδεικτική για το πώς αντιλαμβανόταν η ανθρωπότητα την αισθητική του μέλλοντος τη δεκαετία του 1960. Ο σχεδιασμός της συνέπεσε με την έναρξη της "εποχής του διαστήματος" και αυτό είναι εμφανές στην πόλη, η οποία μοιάζει με ιπτάμενος δίσκος προσγειωμένος στο πουθενά. Μια δυνατή εικόνα νοσταλγίας, ένα όνειρο για πάντα παγωμένο στο χρόνο. Είναι η πιο χαρακτηριστική δουλειά του Niemeyer, μια ολόκληρη πόλη-μνημείο που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO και για εμένα είναι ένας απολιθωμένος ναός του μοντερνισμού, μια χρονομηχανή. Γι’ αυτό του το έργο θαυμάζω τον Niemeyer. Άλλοι αρχιτέκτονες που μου αρέσει πολύ η δουλειά τους είναι οι Mies van der Rohe, Le Corbusier και Josef Müller-Brockmann.

Τι είναι η φωτογραφία για σένα, ένας τρόπος έκφρασης; ένα εργαλείο να δημιουργήσεις συναισθήματα στους θεατές; μια διαφορετική πρόταση να δει κανείς την πραγματικότητα;

Ξεκίνησε σαν ένας τρόπος να εξερευνήσω πολύ προσωπικές αναμνήσεις. Μετά εξελίχθηκε σε ένα κουτί της Πανδώρας γεμάτο διαφορετικές σημασίες και μηνύματα. Τώρα είναι περισσότερο ένας τρόπος να εκφράσω τα συναισθήματά μου πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Όσο για τους θεατές, εκείνοι αποφασίζουν! Άλλωστε, αυτή είναι πιστεύω και η ομορφιά της τέχνης, το να αφήνεις το θεατή να δει εκείνος αυτό που θέλει. Ο καθένας μας βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, είμαστε όλοι επηρεασμένοι από τα προσωπικά μας βιώματα.

Οι αντιθέσεις έχουν ένα σημαντικό ρόλο στη δουλειά σου. Οπτικές, αισθητικές, αναλογικές αντιθέσεις. Τι πιστεύεις ότι προκαλεί η αντίστιξη στοιχείων στην ίδια φωτογραφία;

Ένταση. Συναίσθημα και ένταση. Χρησιμοποιώ τις αντιθέσεις για να δημιουργήσω οπτικό ενδιαφέρον και να θολώσω τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, την επιστήμη και την πίστη, το παρελθόν και το μέλλον, το φυσικό και το τεχνητό.

Πάνω σε τι δουλεύεις αυτήν την περίοδο;

Μόλις επέστρεψα από ένα ταξίδι στα Βαλκάνια, όπου φωτογράφισα αυτά τα "μνημεία του μέλλοντος" που υπάρχουν εκεί και είναι γνωστά ως The Spomenik Monuments. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό που θα δω πώς θα το χρησιμοποιήσω.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.