Μπορεί στο σημερινό τοπίο της αγοράς να είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά υπήρξαν περίοδοι στην ιστορία όπου μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα του χώρου του αυτοκινήτου απειλήθηκαν με λουκέτο εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Σε εκείνους τους δύσκολους καιρούς, το έργο της διάσωσης έπεσε στις πλάτες συγκεκριμένων μοντέλων. Όπως το "ηρωϊκό" Volkswagen Golf. Ας δούμε κάποια από αυτά τα αυτοκίνητα.

VW Golf Mk1

Η ιστορία του Volkswagen Golf ξεκινά με το Beetle, ένα από τα πιο επιτυχημένα και εμβληματικά αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ. Κατά τη διάρκεια της ακμής του, από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1960, η εταιρεία παρήγαγε, όπως είναι αναμενόμενο, αρκετές παραλλαγές. Ωστόσο, η VW αντιμετώπιζε ένα μεγάλο δίλημμα: ποια θα ήταν η συνέχεια;

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '70 είχε δοκιμάσει αρκετούς αντικαταστάτες, συμπεριλαμβανομένου του Type 4, και του χάτσμπακ με τον κινητήρα στο κέντρο που σχεδίασε η Porsche, το EA266, από το οποίο κατασκευάστηκαν 50 πρωτότυπα. Ωστόσο, το νέο -τότε- αφεντικό της Volkswagen, Rudolph Leiding, έριξε τίτλους τέλους λίγο πριν μπει στην παραγωγή.

Υπό τη νέα διοίκηση, η VW επένδυσε σε μια εντελώς νέα σειρά μοντέλων, με κορυφαίο το Passat, και λίγο αργότερα, το Golf πρώτης γενιάς, το οποίο διέθετε νέο πάτωμα, κίνηση στους εμπρός τροχούς και τετρακύλινδρο κινητήρα. Η Volkswagen στάθηκε τυχερή, καθώς αποτέλεσε μια άμεση επιτυχία.

Η συνέχεια στο TopGear