Η Βόρεια Κορέα είναι ίσως το τελευταίο προπύργιο του υπαρκτού σοσιαλισμού και σίγουρα όχι το καλύτερό παράδειγμά του. Σε αντίθεση με τη γειτονική Κίνα που έχει ανοίξει τα καπιταλιστικά της φτερά, η πατρίδα του Kim Jong-un παραμένει ένα ερμητικά κλειστό κράτος όπου κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από τα αόρατα τείχη του -αν και η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικών δικαιωμάτων. Τι δουλειά έχουν λοιπόν οι λιμουζίνες σε αυτό το μακρινό κομμουνιστικό κράτος;

Η εικόνα του Βορειοκορεάτη ηγέτη πάνω σε μία Rolls Royce (κατά την υποδοχή του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α, Mike Pompeo, το 2018) είναι τουλάχιστον οξύμωρη. Η Βόρεια Κορέα εδώ και δεκαετίες είναι δέκτης πολύ αυστηρών κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα. Πολύ πρόσφατα μάλιστα, η εισαγωγή χιλιάδων τόνων πετρελαίου από την Κίνα προς αυτή σταμάτησε ύστερα από επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Όσο για τα πολυτελή προϊόντα του Δυτικού κόσμου; Αυτά ήταν τα πρώτα θύματα του εμπάργκο εναντίον της. Ο λόγος είναι προφανής: Για να μην καρπώνεται η ελίτ της Βόρειας Κορέας προνόμια, τα οποία ούτως ή άλλως είναι απλησίαστα για τους απλούς πολίτες.

Η Rolls Royce όμως του Kim Jong-un, του ηγέτη που αποτελεί νούμερο ένα πηγή έμπνευσης για τα meme generators όλου του πλανήτη, δεν είναι η μοναδική λιμουζίνα που διαθέτει. Πολύ πρόσφατα, φρόντισε να κάνει επίδειξη πλούτου στην ιστορική συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in. Εμφανίστηκε με μία Mercedes-Maybach S600 Guard, ένα πολυτελές όχημα που κοστίζει κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ. 


Όταν το CNN έθεσε το ερώτημα για το πώς και το γιατί ένα δικό της όχημα βρίσκεται στην κατοχή του Kim Jong-un, η Mercedes δεν γνώριζε την απάντηση.


Μάλιστα, μία νέα έρευνα του αμερικανικού οργανισμού Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) έριξε φως σε ένα ακόμα πιο περίεργο φαινόμενο: Τον Ιούνιο του 2018, ένα φορτίο γεμάτο με πολυτελή αυτοκίνητα ξεκίνησε το ταξίδι του από Ρότερνταμ για να καταλήξει στη Ρωσία, από όπου και το φορτίο θα μεταφερόταν αεροπορικώς μέχρι την Πιονγκγιάνγκ. Σε πιο συγκεκριμένους αριθμούς τώρα, η ίδια έρευνα αναφέρει πως μεταξύ 2015 και 2017, πολυτελή αγαθά συνολικής αξίας 172 εκ. ευρώ βρήκαν τον δρόμο τους προς τη Βόρεια Κορέα.  

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν στο μακρινό κομμουνιστικό κράτος; Όταν το CNN έθεσε το ερώτημα προς την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για το πώς και γιατί ένα δικό της όχημα βρίσκεται στην κατοχή εκείνου που θεωρείται ένας από τους πιο στυγνούς δικτάτορες του πλανήτη, η Mercedes δεν γνώριζε την απάντηση. Θα διακινδύνευε όμως ο κολοσσός των αυτοκινήτων τη φήμη του για την πώληση μίας πανάκριβης λιμουζίνας;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, μοιάζει όμως τρομερά απίθανο. Εκείνο, από την άλλη, που μοιάζει σίγουρο είναι ότι όταν ένας δικτάτορας που έχει τον απόλυτο έλεγχο της χώρας του, θελήσει να διαθέσει χρήματα από το κρατικό ταμείο, φροντίζοντας παράλληλα να  ζητήσει χάρες από τις διεθνείς επαφές του μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Ακόμα και να κυκλοφορεί με ένα υπερπολυτελές γερμανικό ευρωπαϊκό αυτοκίνητο, ένα αγαθό που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας από όλα όσα του έχει απαγορεύσει η διεθνής κοινότητα.

Από: Esquire IT


φωτογραφίες © Getty Images